کارشناسان ناظر سازمان ملل متحد در گزارش جدیدی اعلام کردند درآمد حاصل از محموله‌های سوخت که به‌صورت غیرقانونی از بنادر ایران به یمن صادر می‌شود، شورشیان حوثی را در جنگ با دولت تجهیز می‌کند. این گزارش همچنین تاکید می‌کند دولت و ائتلاف سعودی و نیروهای حوثی، هر دو به شکل مداوم قوانین بین‌المللی را با عملیات‌های نظامی، بازداشت‌های خودسرانه نیروهای طرف مقابل و شکنجه زندانیان، نقض می‌کنند.

نیروهای شورشی حوثی در یمن

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کارشناسان سازمان ملل در گزارشی ۸۵ صفحه‌ای به شورای امنیت، تصویر تلخی از یک کشور «عمیقا از هم گسیخته» ترسیم کرده‌اند که در سرازیری به سمت «فاجعه انسانی و اقتصادی»‌ست؛ بدون اینکه نشانی از پیروزی هیچ‌یک از طرفین درگیر در جنگ دیده شود. جنگی که بسیاری آن را جنگ نیابتی عربستان سعودی و ایران می‌بینند.

در این گزارش آمده است در سال ۲۰۱۸ دولت و ائتلاف عربستان موفق به «پیشرفت قابل توجه» در جنگ زمینی با شورشیان حوثی شدند اما هدف آن‌ها که بازپس‌گیری کشور از حوثی‌ها و احیای دولت است، تا عملی شدن فاصله بسیار دارد.

در عین حال، گروه کارشناسان ناظر بر تحریم‌های سازمان ملل علیه یمن اعلام کرد «رهبران شورشیان حوثی توانسته‌اند همچنان در سازمان‌های دولتی و غیردولتی نفوذ داشته باشند و بر این سازمان‌ها اعمال قدرت کنند.»

همچنین بر اساس این گزارش گفت‌وگوهای صلح در سوئد که در دسامبر ۲۰۱۸ بین شورشیان حوثی و دولت یمن انجام شد و به‌دنبال آن دو طرف بر سر آتش‌بس و بیرون کشیدن نیروها از بندر الحدیده توافق کردند «امیدها را به اینکه فرآیند سیاسی مذاکره بتواند درگیری‌ها را در یمن فروبنشاند، افزایش داده است».

در گزارش سال گذشته کارشناسان سازمان ملل اعلام شده بود ایران با صدور مستقیم و غیرمستقیم موشک و پهپاد به شورشیان حوثی، قوانین سازمان ملل را در مورد تحریم اسلحه نقض کرده است.

گزارش اخیر اما تعداد محدودی از شرکت‌های داخل و خارج از یمن از سوی کارشناسان شناسایی کرده‌ است که با جعل اسناد، «کمک نفتی» به یکی از افرادی که در لیست سیاه تحریم‌های سازمان ملل قرار دارد را «مخفی می‌کنند».

کارشناسان متوجه شده‌اند این محموله‌های نفتی از بنادر ایران بارگیری می‌شوند و از اسناد جعلی استفاده می‌کنند تا از بازرسی سازمان ملل جلوگیری کنند.

همچنین:

«درآمد حاصل از فروش این محموله‌های سوخت برای تجهیز مالی شورشیان حوثی در عملیات‌های جنگی، استفاده شده است.»

این گزارش همچنین گفته است حوثی‌ها با سلاح‌های پیشرفته از جمله موشک‌های کروز و دستگاه‌های انفجاری ابداعی شناور، کشتی‌های تجاری در دریای سرخ را هدف قرار داده‌اند.

در یک مورد، آن‌ها با شلیک به یک کشتی حامل گندم باعث به وجود آمدن یک فاجعه انسانی و افزایش هزینه‌های باربری در یمن شده‌اند.

حمله شورشیان حوثی به دو کشتی نفتی سعودی و آسیب به ۲ میلیون بشکه نفت خام در این کشتی‌ها نیز «می‌توانست به یک فاجعه محیط زیستی در دریای سرخ بینجامد».

به‌علاوه، شورشیان از ماه آگوست از پهپادهایی با دامنه گسترده عملیاتی استفاده می‌کنند که به آن‌ها توان حمله به نقاط مرکزی در عربستان و امارات متحده می‌دهد:

«بر اساس شواهد موجود، پنل نظارتی مشاهده کرده است بر خلاف سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ که نیروهای حوثی از سیستم‌های نظامی مونتاژ شده در خارج از یمن استفاده می‌کردند، اکنون بیش از پیش تکیه بر واردات تجهیزات جنگی گران‌قیمت دارند که مونتاژ آن‌ها در داخل یمن انجام می‌شود.»

تحقیقات بر روی استفاده از کارشناسان خارجی در این امر ادامه دارد.

سازمان ملل بارها ایران را به حمایت و تجهیز شورشیان یمن و زیر پا گذاشتن قوانین بین‌المللی متهم کرده است اما ایران همه این اتهامات را رد می‌کند و می‌گوید در یمن تنها «حضور معنوی» دارد.

  • بیشتر بخوانید: