زلمی خلیل‌زاد شامگاه گذشته برای از سرگیری گفت‌وگوهای صلح با طالبان و نمایندگانی از هندوستان، چین و امارات متحده عربی وارد کابل شد. طالبان تهدید کرده‌اند که تا زمانی که خروج سربازان خارجی از افغانستان در دستور کار قرار نگیرد، در این گفت‌وگوها شرکت نمی‌کنند. خلیل‌زاد در بدو ورود به کابل گفت اگر طالبان خواهان جنگ باشند می‌جنگیم. اگر خواهان صلح باشند مذاکره می‌کنیم.

زلمی خلیل‌زاد، نماینده آمریکا در امور افغانستان

در مذاکرات صلح با طالبان وقفه افتاده است. نمایندگان طالبان هفته گذشته با صراحت اعلام کردند که در چهارمین دور این مذاکرات با حضور نمایندگانی از دولت افغانستان شرکت نمی‌کنند. یکی از مهم‌ترین شرایطی که طالبان تعیین کرده‌اند، خروج نیروهای ناتو از افغانستان است. فرماندهان ارشد کشورهای عضو ناتو در نشست کمیته نظامی این سازمان که سه‌شنبه ۱۶ ژانویه/ ۲۵ دی در بروکسل برگزار شد اعلام کردند مأموریت نظامی ناتو در افغانستان ادامه خواهد یافت. ژنرال استوارت پیچ رئیس کمیته نظامی سازمان ناتو گفت:

«نیروهای ناتو به سایر کشورها اعزام شدند تا امنیت کشورهای ما و مردم جهان را تامین کنند. تعهدات این سازمان در قبال افغانستان همچنان پابرجا است.»

زلمی خلیل‌زاد شامگاه چهارشنبه ۱۶ ژانویه/ ۲۶ دی در بدو ورود به کابل با توجه به تحولات اخیر در روند مذاکرات صلح افغانستان در جمع خبرنگاران گفت:

«اگر طالبان اهل گفت‌وگو باشند با آن‌ها در گفت‌وگو می‌مانیم اما اگر بجنگند با آن‌ها می‌جنگیم.»

کاخ سفید اعلام کرده که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا به وزارت دفاع این کشور دستور خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را صادر نکرده است. در حال حاضر ۱۴ هزار سرباز آمریکایی در افغانستان مستقرند.

خلیل‌زاد خاطرنشان کرد که ایالات متحده آمریکا همچنان در برابر حملات طالبان در کنار دولت افغانستان ایستاده است:

«امیدواریم طالبان با پیمان صلح موافقت کنند. اما اگر حاضر نباشند بر سر میز مذاکره بیایند، اگر تصمیم بگیرند که به درگیری‌ها ادامه دهند، ایالات متحده در کنار مردم و دولت افغانستان می‌ایستد و از آن‌ها دفاع می‌کند.»

هنوز تاریخ برگزاری دور بعدی مذاکرات صلح با طالبان مشخص نشده است. خلیل‌زاد اظهار امیدواری کرد که مذاکرات به زودی از سر گرفته شوند. پیش از این خلیل‌زاد پیش‌بینی کرده بود که تا آوریل ۲۰۱۹ مذاکرات صلح به سرانجام برسد. اختلافات بر سر محل برگزاری مذاکرات و تداوم درگیری‌ها اعتماد طرفین به یکدیگر را خدشه‌دار کرده است. خلیل‌زاد انتظارات آمریکا را به این شکل برشمرد:

«ما می‌خواهیم درگیری‌ها بر سر میز مذاکره خاتمه بیابد، به شراکتمان با افغانستان ادامه دهیم و می‌خواهیم مطمئن شویم که تروریست‌ها دیگر هیچیک از ما را تهدید نمی‌کنند.»

مقامات دولت افغانستان و برخی دیپلمات‌ها پیش‌بینی کرده‌اند که اگر تا پایان ژانویه پیشرفتی در روند مذاکرات صلح با طالبان حاصل نشود، درگیری‌ها در افغانستان مجدداً بالا می‌گیرد.

دو روز قبل طالبان مسئولیت انفجار یک خودروی بمب‌گذاری‌شده در نزدیکی اقامتگاه کارمندان خارجی در شرق کابل را به‌عهده گرفتند.

بیشتر بخوانید: