آلودگی هوا به یکی از معضلات پایتخت افغانستان بدل شده است. سرپرست کمیسیون ملی مبارزه با آلودگی‌ها در افغانستان، استفاده از سوخت‌های فسیلی آلاینده برای تولید برق را یکی از عوامل بدترشدن کیفیت هوای کابل شمرد و در عین حال اعلام کرد که پایتخت افغانستان در سطح آسیا نهمین شهر بدرنگ است. نمایندگان مجلس اما از توضیحات او قانع نشدند و دولت را به کم‌کاری متهم می‌کنند.

شهروندان کابل با آلودگی بی‌سابقه هوا روبه‌رو شده‌اند اما این معضل چندین سال است که نفس پایتخت افغانستان را گرفته ــ تصویر: آلودگی هوا در کابل، ۲۰۱۶؛ منبع: AFP

غلام‌محمد ملک‌یار،‌ معاون اداره ملی حفاظت از محیط زیست افغانستان یکشنبه ۲۳ دی برای پاسخگویی درباره علت افزایش آلودگی هوای کابل به مجلس نمایندگان (ولسی جرگه) احضار شد.

به گزارش روزنامه «هشت صبح»، شماری از نمایندگان افغانستان خطر آلودگی هوا در کابل را بیشتر از حملات انتحاری و انفجاری خوانده‌اند.

ملک‌یار که سرپرستی کمیسیون ملی مبارزه با آلودگی‌ها را بر عهده دارد،‌ در پاسخ به نمایندگان گفت که «وجود موانع کانکریتی در کنار برخی از جاده‌ها و کوچه‌ها، گشت‌وگذار سه‌صد هزار عراده واسطه نقلیه در روز، استفاده از تیل‌های بی‌کیفیت، استفاده از مواد سوختی دودزا و قطع‌شدن برق از دلایل عمده‌ی افزایش میزان آلوده‌گی‌ هوا در شهر کابل به شمار می‌رود.»

آلودگی هوا در پایتخت افغانستان همچون بسیاری دیگر از نقاط آلوده جهان زمستان‌ها شدت می‌گیرد:‌ هم به خاطر پدیده واژگونگی هوا و هم به خاطر افزایش شدید در مصرف سوخت‌های آلاینده برای گرمایش و تأمین برق.

به گفته معاون اداره ملی محیط زیست افغانستان، قطع برق کابل یکی از مهم‌ترین دلایل آلودگی است زیرا برای تأمین برق،‌ ژنراتورهای اضطراری به کار می‌افتند که از سوخت‌های فسیلی آلاینده همچون زغال‌سنگ و چوب استفاده می‌کنند.

ملک‌یار در عین حال از پیشرفت در کنترل آلاینده‌ها در کابل خبر داد و گفت که سطح ذرات معلق از یک‌هزار و ۵۰۰ میکروگرم در متر مکعب به ۴۰۰ تا ۵۰۰ میکروگرم رسیده است. او خواهان برنامه‌ریزی درازمدت برای پرداختن به آلودگی هوا در کابل شد.

به گفته ملک‌یار هوای کابل از بسیاری از شهرهای بزرگ آسیا آلودگی کمتری دارد هرچند همزمان نهمین شهر «بدرنگ» آسیا است. کابل در اوایل دسامبر ۲۰۱۸ به یکی از ۱۰ شهر آلوده جهان بدل شده بود.

نمایندگان منتقد اما از توضیحات ملک‌یار قانع نشدند. آنها معتقدند دولت برنامه مشخصی برای پرداختن به این مشکل ندارد.

عبدالرووف ابراهیمی، رئیس مجلس در این نشست گفت که آلودگی هوای کابل تلفات جانی در پی داشته است. او از مسئولان خواست که طی یک ماه و نیم آینده، استراتژی مشخصی برای مبارزه با این معضل تبیین کنند.

آلودگی هوای کابل معضل تازه‌ای نیست. وزارت بهداشت افغانستان ۲۰۰۹ اعلام کرده بود که این معضل زیست‌محیطی سالانه به مرگ سه هزار تن سرعت می‌بخشد.

اما آلودگی سال جاری شمسی بی‌سابقه گزارش می‌شود. خبرگزاری طلوع گزارش داده است که از چند هفته پیش شهروندان کابل به خاطر آلودگی شدید هوا ماسک بر صورت می‌گذارند. بر اساس این گزارش، شش میلیون جمعیت کابل با «بدترین» وضعیت آلودگی هوا در طول زندگی‌شان مواجه شده‌اند.


در همین زمینه: