يک مقام ديپلماتيک جمهوری اسلامی ايران از امکان پذيرش طرح پيشنهادی روسيه برای حل مناقشه اتمی ميان ايران و غرب خبر داد.
به گزارش خبرگزاری “بلومبرگ” محمودرضا سجادی، سفير ايران در روسيه روز گذشته درگفتوگويی در محل سفارتخانه ايران، اعلام کرد که ايران در حال بررسی طرح گام به گام روسيه برای حلوفصل مسئله اتمی است و احتمال دارد که پروتکل الحاقی معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای را بپذيرد.
سرگئی ريابکوف، معاون وزير امور خارجه روسيه نيز با تأييد اظهارات نماينده جمهوری اسلامی ايران از علاقهمندی ايران و غرب به طرح گام به گام روسيه برای حلوفصل مسئله هستهای ايران خبر داد و در عين حال اعلام کرد که دوره جديد مذاکرات اتمی در استانبول روی اين طرح تمرکز نداشته اما روسيه در پی ارائه تصويری واضح از آن است.
در اين گزارش آمده است که در طرح پيشنهادی روسيه، ايران برنامه غنیسازی اورانيوم را ادامه میدهد اما تعداد سانتريفوژهای خود را افزايش نخواهد داد و در مقابل غرب تحريم تازهای عليه ايران اعمال نخواهد کرد.
بر اساس اين طرح که تابستان سال گذشته ارائه شد، ايران بايد مرحله به مرحله به سئوالهای آژانس بينالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای پاسخ دهد تا در مقابل، تحريمهای اعمالشده عليه اين کشور، مرحله به مرحله حذف شود.
ويکتوريا نولند، سخنگوی وزارت خارجه آمريکا: محمودرضا سجادی در مذاکرات اتمی “نقش محوری” ندارد و اظهارات و عملکرد ايران بر سر ميز مذاکرات مهم است
پروتکل الحاقی منع گسترش سلاحهای هستهای معاهدهای است که بر اساس آن امکان بازرسی کامل از تأسيسات هستهای ايران برای بازرسان آژانس بينالمللی انرژی اتمی فراهم میشود.
با اين حال ويکتوريا نولند، سخنگوی وزارت خارجه آمريکا اعلام کرد که سجادی در مذاکرات اتمی “نقش محوری” ندارد و اظهارات و عملکرد ايران بر سر ميز مذاکرات مهم است.
محمودرضا سجادی، سفير ايران در روسيه اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی طرح روسيه را بررسی میکند تا بداند بر چه اساسی پايهريزی شده است.
از سوی ديگر النا سوکووا، مدير مرکز خلع سلاح و منع گسترش سلاحهای اتمی نيز از پذيرش پروتکل الحاقی توسط ايران به عنوان “گامی بزرگ” ياد کرد و افزود: “اين اقدام به شفافيت برنامه اتمی ايران منجر شده است و به بازرسان آژانس اتمی اين امکان را میدهد که سر زده از تأسيسات اتمی بازديد کنند.”
اواسط مردادماه سال گذشته حسين نقوی حسينی، عضو کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس شورای اسلامی با بيان اين که جمهوری اسلامی ايران موافقت خود را با طرح گام به گام روسيه اعلام کرده است، گفت: “اگر همپيمانان غربی روسيه در چهارچوب طرح گام به گام پيش بروند؛ جمهوری اسلامی ايران نيز مانند گذشته اعلام آمادگی میکند، تا به موازات پاسخگويی شفاف به سوالات آژانس، دامنه تحريمها محدود شود.”
پس از مذاکرات ايران و ۵+۱ در استانبول، گمانهزنیهايی از سوی ديپلماتهای غربی درباره ارسال نامهای از سوی ايران به آژانس بينالمللی انرژی اتمی و اعلام آمادگی برای از سرگيری مذاکرات صورت گرفته بود.
هر چند در طی روزهای گذشته با وجود خواسته ايران برای لغو تحريمها در اين مذاکرات، اتحاديه اروپا و همچنين وزير امورخارجه آمريکا تأکيد کردند که تحريمها عليه ايران را ادامه خواهند داد تا ايران بارديگر بر سر ميز مذاکره حاضر شود.
روز دوشنبه تحريمهای جديدی از سوی باراک اوباما رئيس جمهوری آمريکا عليه نهادهای امنيتی، اطلاعاتی، مخابراتی اعمال شد.
با اين حال کمتر از يک ماه ديگر، در سوم خردادماه جاری نمايندگان جمهوری اسلامی ايران و گروه ۵+۱، به ميز مذاکره باز می گردند تا راهی جديد برای حل مناقشه اتمی ايران بيابند.
“در طرح پيشنهادی روسيه، ايران برنامه غنیسازی اورانيوم را ادامه میدهد اما تعداد سانتريفوژهای خود را افزايش نخواهد داد و در مقابل غرب تحريم تازهای عليه ايران اعمال نخواهد کرد.”
شاید بتوان تصور کرد که غرب به این نتیجه رسیده که ادامه عمل غنی سازی در ایران تبعات و خطراتی دارد که این طرح اصلا قابل قبول نباشد و در اجلاس استانبول مطرح هم نخواهد شد. غرب حکومت ایران را به عنوان یک حکومت یاغی می پندارد و با در دست داشتن هرگونه مواد رادیو اکتیو توسط رژیم مخالف است. حالا روسیه میخواهد با پیش کشیدن انگونه مباحث برای خودش وجهه ای تدارک ببیندکه اماکان اتفاق افتادنش صفر است. ایران چه پروتوکل الحاقی را امضاء کند یا نکند بازهم نخواهد توانست اطمینان خاطر غرب را که شدیدا با رفتارهای اخیر حکومت دچار تزلزل شده حاصل وجلب کند.
احتمالا دور بعدی مذاکرات ابران را مجبور میکند تا کل ماجرا را فراموش کند و ایران هم قبول خواهد کرد و رهبر شماره 2 ج.ا. هم مثل رهبر شماره 1 جام زهر را خواهد نوشید. از همین حالا هم چندتا پروژه های به ظاهر گردن کلفت را بر سر زبانها انداخته اند تا در وقت و صورت لزوم از انها برای تبلیغات و مشغول نگه داشتن اذهان عموم استفاده کنند. خدا به خیر کناد.
کاربر مهمان / 27 April 2012