تصاویر جدید از انبار فاضلاب پلاسکو وسعت و آلودگی آن را نشان می‌دهد و این احتمال را تایید می‌کند که منشأ بوی نامطبوع تهران فاضلاب پلاسکو باشد. رئیس محیط زیست شهر تهران نیز تایید کرد که انتشار بوی نامطبوع در تهران می‌تواند به ساختمان پلاسکو مربوط باشد و نمونه‌برداری در این زمینه انجام و به آزمایشگاه ارسال شده است.

ساختمان مخروبه پلاسکو و عکسی که از یک چاه فاضلاب آن منتشر شده است
ساختمان مخروبه پلاسکو و عکسی که از یک چاه فاضلاب آن منتشر شده است

محمد حسین بازگیر رئیس محیط زیست شهر تهران در مورد منشأ بوی نامطبوع در پایتخت گفته است: «سازمان محیط زیست پس از اطلاع از انتشار بو از چاه و انبار فاضلاب ساختمان پلاسکو نمونه برداری را آغاز و به آزمایشگاه ارسال کرد.»

فیلمی نیز منتشر شده که در آن یک کارشناس، فاضلاب ۵۰۰ متر مکعبی پلاسکو را که برای ۴۵ سال مسدود بوده را نمایش می‌دهد. در این فیلم راهروهای مختلف انبار پلاسکو نشان داده می‌شود که کف آن پر از آب و گازوئیل است، و در برخی راهروها گاز مشاهده می‌شود.

مدیر پیمان اجرایی پلاسکو نیز تایید کرده که «بویی که در شهر پیچید همان بویی بود که از این مخزن متصاعد شد».

این در حالی است که پیشتر احتمال ارتباط بوی نامطبوع تهران و ساختمان پلاسکو از سوی برخی خبرگزاری‌ها مطرح شده بود، اما مقامات این احتمال را رد کرده بودند.

دو روز پیش سایت خبری “عصر ایران” این نظر را برجسته کرده بود که  «علت بو، فاضلاب محبوس پلاسکو در منفی ۲۱ متری بود که ۴۵ سال مسدود و پنهان مانده بود»

در گزارشی که سایت عصر ایران پنجشنبه ۱۳ دی منتشر کرد، یکی از مهندسان شاغل در پروژه بازسازی پلاسکو، به شرط فاش‌نشدن نامش به این سایت خبری گفته بود:

« برای این که پلاسکو بازسازی شود، […] باید […] با حفر چاه هایی دورتادور محل پلاسکو، سازه های نگهبان در آنها نصب کنیم تا ساختمان های مجاور که عمدتاً هم قدیمی هستند، دچار فرو ریزش نشوند. […] عصر دیروز وقتی یکی از مقنی ها در عمق منفی ۲۱ متری در حال حفاری بود، ناگهان اعلام خطر کرد و ما او را بیرون کشیدیم و همزمان با او، گازی بد بو با فشار بسیار زیاد از چاه به بیرون پرتاب شد. فوران این گاز که مانند آتشفشان بود، چنان شدتی داشت که تا مدت نیم ساعت الی ۴۵ دقیقه با سرعتی زیاد ادامه یافت و بعد از آن کُند و نهایتاً متوقف شد.[…] مسأله را از نظر مهندسی بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که هنگام احداث برج پلاسکو در بیش از نیم قرن پیش، یک انبار بزرگ فاضلاب در عمق منفی ۲۱ متر احداث کرده بودند. این انبار فاضلاب بعد از سال ها پر می‌شود و مدیران وقت پلاسکو به جای تخلیه، آن را مسدود و فاضلاب برج را به قنات های متروکه هدایت می کنند.»

با وجود این، محمد علی سعادتی، شهردار منطقه ۱۲ تهران، دیروز جمعه ۱۴ دی گمانه‌زنی‌ها درباره ارتباط انبار پلاسکو با بوی نامطبوع تهران را تکذیب کرده و گفته بود:

«انبار فاضلاب پلاسکو روز گذشته حوالی ساعت ۱۷ در حین عملیات عمرانی گشوده شد و انتشار بوی نامطبوع در روز چهارشنبه ارتباطی به بازشدن انبار فاضلاب پلاسکو در روز پنجشنبه ندارد و باید علت آن بررسی شود.»

به گفته سعادتی، ۱۰ الی ۱۲ سال ابتدای فعالیت پلاسکو فاضلاب این مجموعه به داخل این انبار می‌رفت و با پر شدن آن، فاضلاب به کانالهای دیگر سوق داده شد. با این حال او معتقد بوده «حجم گاز متان در انبار چاه فاضلاب یک ساختمان آن قدر نیست که کل تهران فرا بگیرد.»

توضیحات مهندس ناظر پلاسکو نظر سعادتی را نقض می‌کند. او گفته بود:

«فاضلاب خاصیتی دارد که بعد از مدتی راکد ماندن، شروع به تولید گازهای بد بو ، خطرناک و اشتعال زا می کند. حال تصور کنید که بیش از ۴۵-۴۰ سال یک منبع زیرزمینی و سربسته فاضلاب، راکد بماند. چنین منبعی با کوچکترین ضربه و منفذی به ناگهان فعال می شود و گاز با سرعتی عجیب از آن متصاعد می شود.»

به گزارش عصر ایران مشخص نیست که در تهران چند منبع مسدود و قدیمی‌شده نظیر پلاسکو وجود دارد. خطر اصلی این است که احتمال انفجار این فاضلاب‌های مسدود شده وجود دارد و می‌تواند منجر به فجایع انسانی و زیست‌محیطی شود.

منابع دیگر بوی نامطبوع؟

برخی از مسولان پیشتر انتشار بوی نامطبوع در تهران را به احتمال انتشار گاز مرکاپتان در مسیر فرودگاه امام خمینی مربوط دانسته بودند.

محمد حسین بازگیر، رئیس محیط زیست شهر تهران، در این باره گفته است: « شرکت گاز پیش از این مدعی شده است که هیچگونه نشتی، ترکیدگی و جابه جایی و تزریق مرکاپتان در این مسیر صورت نگرفته است؛ بنابراین انتظار داریم مسئولان مربوطه این موضوع را به صورت شفاف بررسی و گزارش کاملی را ارائه دهد.»

او همچنین گفته است «سازمان محیط زیست برای رسیدن به نتیجه نهایی ضمن استقبال از نظرات مردم، تمامی احتمالات را بررسی می‌کند.»


در همین زمینه: