ولادیمیر پوتین در چهاردهمین کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود با اشاره به خروج آمریکا از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد (INF) گفت تهدید جنگ اتمی در شرایط کنونی دست‌کم گرفته می‌شود. او گفت روسیه برای حفظ تعادل تسلیحات جدیدی ساخته است.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در چهاردهمین کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود در مرکز تجارت جهانی مسکو
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در چهاردهمین کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود در مرکز تجارت جهانی مسکو

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پنج‌شنبه ۲۰ دسامبر / ۲۹ آذر در کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود در مرکز تجارت جهانی مسکو به موضوع جنگ هسته‌ای پرداخت و نسبت به دست‌کم گرفتن افزایش خطر آن هشدار داد.

پوتین گفت: «در حال‌ حاضر این موضوع غیرممکن و بی‌اهمیت قلمداد می‌شود اما اگر چنین جنگی رخ دهد، احتمالاً به فروپاشی کل تمدن و شاید کل زمین منجر خواهد شد.»

او تأکید کرد: «این روزها روندی در جریان است تا آستانه استفاده از تسلیحات اتمی را پایین بیاورد. چیزی که منجر به یک فاجعه جهانی خواهد شد.»

رئیس جمهوری روسیه استفاده از موشک‌های بالستیک غیرهسته‌ای را روندی خطرناک توصیف کرد و گفت: «این وحشتناک است، ما نباید به این اهداف برسیم. با این وجود، ایده استفاده از موشک‌های بالستیک مجهز به کلاهک‌های غیرهسته‌ای همچنان ادامه دارد.»

در حالی که در سال ۲۰۲۱، پیمان «استارت نو» بین ایالات متحده آمریکا و روسیه باید منقضی شود و جایگزین مناسب دیگری وجود ندارد، ولادیمیر پوتین با ابراز تأسف گفت: «نظام کنترل بین‌المللی سلاح‌ها به‌شکل قابل توجهی در حال فروپاشی است.»

پیمان «استارت نو» پیمان کاهش تسلیحات هسته‌ای دو جانبه میان آمریکا و روسیه است که باراک اوباما و دیمیتری مدودف، رئیسان ‌جمهوری وقت آمریکا و روسیه آن را در آوریل ۲۰۱۰ در پراگ امضا کردند.

بر اساس این پیمان هر دو کشور باید کلاهک‌های هسته‌ای خود را کاهش داده و شمار موشک‌های زمینی و زیردریایی و بمب‌افکن‌های دارای قابلیت حمل سلاح هسته‌ای را محدود کنند.

ترامپ در کارزار تبلیغات انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که این پیمان به روسیه اجازه می‌دهد تا کلاهک هسته‌ای تولید کند اما آمریکا چنین مجوزی را در اختیار ندارد.

پوتین افزود: «آمریکا از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد خارج می‌شود. بسیار دشوار است که تصور کنید چه چیزی (جنگ هسته‌ای) پس از آن رخ خواهد داد.»

او با بیان این‌که «هنوز در این‌باره با آمریکا وارد گفت‌وگو نشده‌ایم»، گفت: «علاقه‌ای ندارید؟ نیاز به آن (پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد) ندارید؟ بسیار خوب، ما می‌توانیم امنیت را تضمین کنیم و به خوبی می‌دانیم که این کار را چگونه انجام دهیم.»

به‌گفته پوتین روسیه به‌دلیل تسلیحات جدید خود به برتری‌هایی دست یافته اما «این جز حفظ برابری چیز دیگری نیست».

دونالد ترامپ ۲۰ اکتبر / ۲۸ مهر اعلام کرد به دلیل آن‌که روسیه به‌طور مکرر پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد را نقض کرده، آمریکا از این پیمان خارج خواهد شد.

پوتین ۱۹ نوامبر / ۲۸ آبان گفته بود که اگر آمریکا از پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد خارج شود کرملین دست به اقدام تلافی‌جویانه خواهد زد.

پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد در ۸ دسامبر ۱۹۸۷ (۱۷ آذر ۱۳۶۶)، بین رونالد ریگان، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا و میخائیل گورباچف، دبیرکل وقت حزب کمونیست اتحاد شوروی، امضا شد و در یکم ژوئن ۱۹۸۸ (۱۱ خرداد ۱۳۶۷) به‌اجرا در آمد. با این پیمان موشک‌های هسته‌ای و متعارف کروز و سکوهای پرتاب آن‌ها، با برد ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتر (کوتاه‌برد) و ۱۰۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر (میان‌برد) از میان برداشته شد.

اتهامات دولت آمریکا علیه روسیه درباره نقض پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد بر این اساس استوار است که مسکو موشک‌های کروز روسی جدید با کد ناتو SS-C-8 (کُد روسی: 9M729) و با برد بیش از ۲۶۰۰ کیلومتر را در اختیار دارد. در اوایل ماه اکتبر سال جاری میلادی، ۲۸ عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) فشار بر روسیه را افزایش داده و از دولت ولادیمیر پوتین خواستند اطلاعات قابل اعتماد در مورد این سامانه موشکی ارائه کند.

بیشتر بخوانید: