نگرانی‌ها از شکست مذاکرات اقلیمی در کاتویچ لهستان رو به افزایش است. اگر ۱۹۷ دولت حاضر در این نشست به توافق مشخصی نرسند، امکان موفقیت مبارزه با روند گرمایش زمین بیش از پیش در ابهام فرو خواهد رفت.

میشل کورتیکا، معاون وزیر محیط زیست لهستان (راست تصویر) در هنگام اعلام ابتکار عمل حمل و نقل سبز الکترونیک ــ عکس: توئیتر

به گزارش رادیو آلمان،‌ میشل کورتیکا، معاون وزیر محیط زیست لهستان و رئیس اجلاس اقلیمی ۲۰۱۸ اعلام کرده است که اهداف اقلیمی معاهده پاریس بدون رسیدن به توافقی جدید در نشست کاتویچ قابل اجرا نخواهند بود. او پنج‌شنبه ۱۳ دسامبر گفته که مذاکرات در مرحله‌ای بحرانی قرار دارد.

ناظران می‌گویند اجلاس اقلیمی ۲۰۱۸ در کاتویچ لهستان شاید بدون دستیابی به هیچ توافقی پایان یابد. دبیرکل سازمان ملل چهارشنبه ۱۲ دسامبر در آخرین تلاش‌ از دولت‌های مختلف خواست به توافقی برای مقابله با گرمایش زمین دست یابند که متناسب با گزارش‌های هشدارآمیز اخیر این سازمان باشد.

تا کنون بیش از ۲۵ کشور از جمله آلمان اعلام کرده‌اند که تعهدات محیط زیستی برای مقابله با تغییرات اقلیمی را تا ۲۰۲۰ (به جای ۲۰۲۳) انجام خواهند داد.

آنها به گزارش پنل متخصصان اقلیمی سازمان ملل از کشورهای مختلف اشاره کردند که بر اساس آن،‌ اغلب ساکنان فعلی زمین در طول عمرشان ــ یعنی تا ۱۲ سال دیگر ــ شاهد وخیم‌ترین تأثیرات ناشی از این تغییرات خواهند بود.

این گزارش هشدار داده بود که اگر طی دو سال آینده دولت‌ها تغییرات قابل توجه و جدی در سیاست‌هایشان برای کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای ایجاد نکنند، فرصت از دست خواهد رفت.

آخر هفته گذشته ایالات متحده، روسیه‌،‌ عربستان سعودی و کویت با تأیید این گزارش مخالفت کردند.

از جمله سیاست‌گذاری‌های ضروری می‌توان به حذف زغال‌سنگ از چرخه انرژی و کاهش قابل توجه دیگر انواع سوخت‌های فسیلی، گذار شتابان به مصرف انرژی‌های تجدیدپذیر و‌ کمک کشورهای ثروتمند به کشورهای فقیر برای پیگیری اهداف اقلیمی معاهده پاریس اشاره کرد.

آلمان از جمله کشورهایی است که وعده حذف زغال‌سنگ از چرخه سوخت را داده اما زمان‌بندی دقیقی برای آن تعیین نکرده است.

بریتانیا و لهستان نیز مبتکران طرح جدیدی به نام «راندن تغییر با یکدیگر» (Driving Change Together) هستند که در راستای رسیدن به حمل‌و‌نقلی بدون تولید گازهای گلخانه‌ای است.

پیش از این فعالان زیست‌محیطی به خبرگزاری «آسوشیتدپرس» گفته‌ بودند که ایالات متحده، استرالیا و ژاپن، سه کشور صنعتی و ثروتمند جهان بزرگترین موانع بر سر رسیدن به توافق هستند و اتحادیه اروپا نیز «تنها نقش یک تماشاچی را ایفا می‌کند».

فعالان محیط زیست از دولت‌ها خواسته‌اند که در بیانیه نهایی توافق کنند حد بیشینه افزایش دمای زمین نسبت به سطوح پیش از انقلاب صنعتی ۱,۵ درجه تعیین شود. پیش از این تصور می‌شد که افزایش ۲ درجه‌ای دما هم امن است اما گزارش اقلیمی پنل سازمان ملل در اکتبر هشدار داده بود که افزایش ۱,۵ درجه‌ای افزایش درجه حرارت برای فرورفتن ساحل‌ها زیر آب و وقوع خشکسالی شدید و تعمیق فقر کافی است.

چهار سال اخیر داغ‌ترین سال‌های ثبت‌شده در تاریخ بشر بودند و هر سال رکورد سال پیش را زد. میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز بار دیگر رو به افزایش گذاشته است.


در همین زمینه: