مذاکرات صلح بین شورشیان حوثی و نمایندگان دولت یمن در سوئد پیشرفت محسوسی نداشته است. سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری هشدار دادهاند که جنگ داخلی یمن ساکنان این کشور را هر چه بیشتر در معرض قحطی قرار میدهد.
سازمان ملل به همراه مجموعهای از نهادهای حقوق بشری و کارشناسانی که در امور یمن فعالیت میکنند، به طور مشترک گزارشی از گرسنگی در یمن ارائه دادهاند. بر اساس این گزارش ۱۶ میلیون نفر که عبارت است از نیمی از جمعیت یمن، حتی اگر کمکهای انساندوستانه جامعه بینالملل را دریافت کنند از «ناامنی غذایی» رنج میبرند.
ناامنی غذایی به مفهوم دسترسی محدود یا نامطمئن به غذای کافی و سالم از نظر تغذیهای یا توانایی محدود برای دستیابی به غذا از راههای مقبول اجتماعی است.
ردهبندی گرسنگی پنج مرحله دارد. بر اساس گزارش سازمان امنیت غذایی (آی پی سی)، ۱۱ میلیون نفر از ساکنان یمن در رده ۳ قرار دارند. ۵ میلیون نفر در رده ۴ که موقعیت اضطرار است و ۶۵ هزار نفر در رده آخر که عبارت است از قحطیزدگی.
در گزارش مشترک سازمان ملل، کارشناسان امور یمن و نهادهای حقوق بشری با استناد به ردهبندی گرسنگی گفته شده که برای نخستین بار در تاریخ جنگ یمن ارقام مستندی از ابعاد ناامنی غذایی در این کشور ارائه میشود:
«جامعه بینالمللی میبایست هرچه زودتر با ناامنی غذایی در یمن مقابله کند و زندگی میلیونها انسان را نجات دهد. اگر دست روی دست بگذاریم، مراحل بعدی ناامنی غذایی از جمله قحطی در راه است و عده بیشتری را درگیر خواهد کرد.»
بر اساس این گزارش دستکم یک پنجم خانوارهای یمنی از قحطی رنج میبرند، یک سوم کودکان یمنی کمتر از پنج سال سوءتغذیه دارند و از هر ۱۰ هزار نفر دستکم دو نفر در اثر گرسنکی میمیرند.
اسکات پل مدیر بخش یمن در مؤسسه خیریه آکسفام آمریکا میگوید در عمل حتی اوضاع از این هم بدتر است:
«آنچه که در دست داریم این است: مجموعهای از دادهها که به ما میگوید اوضاع بد است و از این هم بدتر میشود.»
مجلس نمایندگان آمریکا خواهان پایان جنگ داخلی یمن است. ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی تحت فشار وزیر خارجه و وزیر دفاع آمریکا بمبارانهای گسترده را متوقف کرده و نمایندگان دولت یمن در مذاکرات صلح با حوثیها که در حال حاضر تحت نظارت مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن در ریمبو در حوالی استکهلم، پایتخت سوئد در حال برگزاری است، شرکت کردهاند.
مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن شامگاه گذشته (دوشنبه) به خبرنگاران گفته است:
«من امید دارم که ما بر سر کاهش خشونت در بندر حدیده و تعز در جنوب غرب یمن به توافق برسیم. اما هنوز به آن مرحله نرسیدهایم.»
قرار بود فرودگاه صنعاء بازگشایی شود که حوثیهای یمن نپذیرفتند.
از یک سو سقوط ارزش ریال یمن و از سوی دیگر محدودیت واردات اقلام غذایی به بحران قحطی در یمن دامن زده است.
در گزارش مشترک سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری از طرفین درگیری خواسته شده، برای ارسال کمکهای انسانی به قحطیزدگان و گرسنگان یمن آتشبس موقت اعلام کنند.
قرار است ۲۶ فوریه، با حمایت سازمان ملل، سوئیس و سوئد، کنفرانسی برای کمک به یمن برگزار شود. تا بندر الحدیده تحت نظارت سازمان ملل قرار نگیرد، ارسال کمکهای انسانی به یمن میسر نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: