پنجشنبه ۱۵ آذر/ ۶ دسامبر صد و هفتادمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در وین برگزار می‌شود. قرار است برای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت، اوپک و غیر اوپک میزان تولید نفت خام در جهان را به میزان یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهند. توفیق در دستیابی به این هدف به توافق عربستان سعودی و روسیه در روز جمعه ۱۶ آذر/ ۷ دسامبر بستگی دارد. وزیر نفت ایران اعلام کرد که تا وقتی تحریم نفتی ایران برقرار است، ایران در هیچ توافقی شرکت نمی‌‌کند و با این حال این کشور راه و روش قطر را در پیش نمی‌گیرد و از اوپک خارج نمی‌شود.

۱۹ ژوئن/ ۲۹ خرداد، وین: بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران در بدو ورود به هتل کمپینسکی وین (عکس: آرشیو)

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی در بدو ورود به وین در جمع خبرنگاران درباره مواضع ایران در نشست ۱۷۵اوپک گفت:

«ایران همیشه از اوپک و مواضع آن برای ثبات بازار حمایت کرده است، اما در این مقطع همانطور که پیشتر نیز گفتم تا زمانی که ایران با تحریم روبه‌روست در هیچ توافقی برای تولید شرکت نمی‌کند.»

زنگنه همچنین در واکنش به پرسش یکی از خبرنگاران درباره خروج تهران از سازمان کشورهای صادرکننده نفت اظهار داشت:

«ایران از بنیانگذاران اوپک است و از این سازمان خارج نمی‌شود.»

قیمت نفت خام که اوایل اکتبر سال جاری به بالاترین میزان خود در چهارسال اخیر رسیده بود، به خاطر ترس بازار از فزونی تولید نفت در دو ماه اخیر کاهش یافت.  ایران، عربستان سعودی و روسیه را در ایجاد مازاد تولید بر تقاضا مقصر می‌داند. این دو کشور که ریاست کمیته ناظر مشترک در سطح وزیران (JMMC) را بر عهده دارند به درخواست دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، در پی تحریم‌ نفتی و مالی ایران، تولید نفت خام خود را افزایش دادند تا کاهش تولید نفت خام ایران را جبران کنند. با این حال آمریکا هشت کشور را از تحریم نفتی ایران معاف کرد و سبب کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی شد.

بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در وین گفت:

«ایران باید از هر تصمیمی درباره سطح تولید مستثنی باشد. پیشنهادهای زیادی درباره کاهش تولید مطرح است و اعضایی که می‌خواهند تولیدشان را کاهش دهند باید درباره آن تصمیم بگیرند.»

وزیر نفت ایران درباره میزان تولید و صادرات نفت ایران سکوت کرد. او گفت هرگونه اطلاعی درباره این موضوعات سبب می‌شود فشار آمریکا بر ایران افزایش یابد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا شامگاه گذشته با انتشار پیامی توییتر از اوپک خواست قیمت نفت را در سطح کنونی یعنی در کانال ۶۰ دلار نگه دارد. برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران روز گذشته (چهارشنبه) با خالد الفالح وزیر نفت عربستان سعودی دیدار و گفت‌وگو کرد. عربستان این دیدار را تکذیب کرد اما ساعتی بعد کاخ سفید با انتشار اطلاعیه‌ای دیدار هوک و الفالح را تأیید کرد. بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در واکنش به این دیدار گفت هوک روشی ناشیانه و مداخله‌جویانه در پیش گرفته است:

«اوپک سازمانی مستقل است و بخشی از وزارت انرژی آمریکا نیست که از واشنگتن دستور بگیرد.»

الجزایر هم از کاهش قیمت نفت خشنود نیست. قرار بود بعد از برگزاری اجلاس جی ۲۰ در آرژانتین محمد بن سلمان ولیعهد سعودی با عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهور سالخورده الجزایر دیدار و گفت‌وگو کند. بوتفلیقه اما سرماخوردگی را بهانه کرد و این دیدار برگزار نشد. کاهش قیمت نفت، الجزایر را با بحران مالی مواجه کرده است.

پرونده خاشقجی تصمیم اوپک در کاهش میزان تولید را تحت تأثیر قرار خواهد داد. همزمان با دیدار هوک با الفالح، دادستانی عالی استانبول روز گذشته (چهارشنبه) دستور بازداشت دو تن از نزدیکان بن‌سلمان را صادر کرد. گروهی از سناتورهای جمهوری‌خواه و دمکرات نیز قطعنامه‌ای ارائه کردند که در آن گفته شده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در جریان قتل جمال خاشقجی، «مشارکت» کرده‌ است.

بیشتر بخوانید: