محمدجواد ظریف از نزدیکشدن ثبت ساز و کار مالی اروپا برای ادامه تجارت با ایران خبر داد و گفت کشورهای اروپایی برای اینکه نگذارند آمریکا دخالت کند مرحله نهایی پیشبرد آن را محرمانه انجام میدهند. او در مورد برنامه موشکی ایران نیز گفت موشکهای ایران برای سلاح متعارف طراحی شدهاند و نه سلاح هستهای.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران چهارشنبه ۱۴ آذر در ارتباط با آخرین تحولات همکاری اروپا با ایران برای حفظ توافق هستهای و ادامه مبادلات تجاری و اقتصادی گفت: «خبرهایی که هفته گذشته در سفرهایمان به بروکسل و ژنو شنیدیم این است که توافقهای نهایی انجام شده و در آینده نزدیک شاهد ثبت ساز و کار مالی خواهیم بود.»
«ساز و کار ویژه مالی» (SPV) بر پایه مبادله تهاتری (پایاپای) نفت در برابر کالا و خدمات و جایگزینی یورو با دلار در این معاملات قرار دارد. کشورهای اروپایی قول دادهاند که در سال آینده میلادی این ساز و کار ویژه را به اجرا در آورند اما به دلیل پیامدهای تحریمهای آمریکا هنوز هیچ کشوری حاضر نشده است که میزبان آن شود.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز دوشنبه ۱۲ آذر در نشست خبری خود در اینباره گفت: «به من گفتهاند ساز و کار مالی اروپا تقریباً نهایی شده است. ما منتظر هستیم به نتیجه نهایی برسند و به ما هم بگویند.»
لاریجانی در همین حال گفت اروپاییها «هنوز اقدام عملی خاصی در این راستا انجام ندادهاند».
ساز و کار مالی ویژه اتحادیه اروپا برای مبادلات مالی با ایران با رعایتنکردن مقررات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) به خطر خواهد افتاد.
ایران تنها تا فوریه سال آینده میلادی (بهمن سال جاری شمسی) برای رعایت دستورالعملهای گروه ویژه اقدام مالی فرصت دارد در غیر این صورت، به فهرست تحریمهای این نهاد بینالمللی ضدپولشویی وارد خواهد شد. دولت ایران درصدد بود با تصویب لوایح چهارگانه درخواستهای گروه ویژه اقدام مالی را اجرایی کند اما این لایحهها پس از تصویب در مجلس با سد شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شدند.
رهبر جمهوری اسلامی و حامیانش از جمله سپاه پاسداران با لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT)، از لوایح چهارگانه، مخالف بودند اما نمایندگان مجلس روز چهارشنبه بخشی از این لایحه را برای تأمین نظر شورای نگهبان اصلاح کردند.
محمدجواد ظریف در اینباره که به اجرای ساز و کار مالی اروپا نیز مربوط میشود گفت: «برخی ایرادات شورای نگهبان اصلاح شد و اصلاح آن ایرادات امروز به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. در برخی موارد که معمول است ایرادات شورای نگهبان به مجمع تشخیص میرود، مجلس با اصرار بر موضع خودش آنها را به مجمع ارسال میکند که به نظر من موضوع مهم نیست.»
ظریف موضوع مهم در اینباره را ایراد اصلی شورای نگهبان به «تعریف اقدامات تروریستی» دانست و افزود: «فکر میکنم با اصلاحی که در مجلس صورت گرفت این موضوع برطرف شد.»
«موشک هستهای نداریم»
روز گذشته، سهشنبه ۴ دسامبر / ۱۳ آذر آمریکا ایران را به دلیل آزمایش موشکهای بالستیک و آنچه نقض قطعنامه سازمان ملل نامید محکوم کرد. فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز آزمایش موشکی ایران را «تحریکآمیز و بیثباتکننده» دانستند و در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کردند که آزمایش موشکهای ذوالفقار و قیام در ۳۰ سپتامبر و ۱ اکتبر سال جاری به دلیل آنکه ممکن است این موشکها توانایی حمل کلاهک هستهای را داشته باشند، به معنای نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است. آنها از شورای امنیت سازمان ملل خواستند در اینباره تشکیل جلسه دهد.
شورای امنیت این نشست را پشت درهای بسته انجام داد.
محمدجواد ظریف درباره برنامه موشکی ایران گفت: «ما اصلاً برنامه سلاح هستهای نداریم، موشکی را هم برای حمل سلاح هستهای طراحی نمیکنیم. موشکهای جمهوری اسلامی با توجه به اینکه نقطهزن هستند فقط برای سلاح متعارف طراحی شده است.»
او تأکید کرد که نه برجام و نه قطعنامه ۲۲۳۱ فعالیت موشکی ایران را محدود نمیکنند و «آمریکاییها هم در دولت گذشته و هم در دولت فعلی» آن را اعلام کردند. بهگفته ظریف شورای امنیت نیز روز گذشته «حاضر نشد این ادعای بیجا را بررسی کند».
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در چارچوب توافق هستهای (برجام) در تیرماه ۱۳۹۴ تصویب شد. در این قطعنامه از ایران خواسته شده که از توسعه موشکهای بالستیک که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند، خودداری کند.
محمدجواد ظریف گفت: «کشورهایی که درباره توان دفاعی جمهوری اسلامی اظهار نظر میکنند سلاح را به منطقه ما سرازیر کردند و باعث ناامنی در منطقه شدند؛ این کشورها نمیتوانند از جمهوری اسلامی بخواهند توان نظامی نداشته باشد.»
بیشتر بخوانید: