براساس یک پژوهش انجام شده توسط سازمان ملل، خانه خطرناکترین محل زندگی برای زنان در سراسر دنیا و خشونت خانگی مرگبارترین نوع خشونت علیه زنان است.
دفتر جرائم و مواد مخدر سازمان ملل (UNODC) یکشنبه ۲۵نوامبر/۴آذر همراه با بزرگداشت روز جهانی منع خشونت علیه زنان نتایج پژوهشی را منتشر کرد که طبق آن از ۸۷ هزار مورد قتل زنان در سال گذشته، ۵۰ هزار مورد یا ۵۸٪ از قربانیان توسط شریک زندگی یا یکی از اعضای خانوادهشان به قتل رسیدهاند که حدودا ۳۰ هزار یا ۳۴٪ از این موارد تنها به وسیله شریک زندگی انجام شده است. به عبارتی دیگر در هر ساعت ۶ زن و هر روز ۱۳۷ زن به وسیله آشنایان خود به قتل میرسند.
یوری فدوتوف رئیس دفتر جرائم و مواد مخدر سازمان ملل گفته است علیرغم اینکه ۸۰ درصد کسانی که در جهان به قتل میرسند مردان هستند، اما زنان همچنان هزینه بالاتری را بهخاطر نابرابری جنسیتی، تبعیض و کلیشههای منفی میپردازند. آنها معمولا توسط شریک زندگی یا اعضای خانواده کشته میشوند که خانه را برای آنها خطرناکترین محل زندگی میکند.
«این واقعیت که زنان همچنان در درجات بالا تحت تاثیر این نوع از خشونت قرار دارند، نشان میدهد که رابطه قدرت بین زن و مرد در محیط خانه تا چه اندازه نابرابر است».
طبق محاسبات این پژوهش، نرخ جهانی قتل زنان ۱.۳ نفر از هر ۱۰۰ هزار زن و دختر است و قاره آفریقا و آمریکا با رقمهای ۳.۱ و ۱.۶ نفر از هر ۱۰۰ هزار زن، مناطقی هستند که زنان بیشتر در معرض خطر کشته شدن توسط نزدیکانشان قرار دارند. در اقیانوسیه این رقم به ۱.۳ و در آسیا به ۰,۹ میرسد و پایینترین نرخ یعنی ۰,۷ قربانی در ۱۰۰ هزار زن و دختر در اروپا مشاهده میشود.
بر اساس اعلام سازمان ملل علیرغم سیاستهای قانونگذاری و برنامه های انجام شده برای ریشهکن کردن خشونت علیه زنان «هیچ پیشرفت ملموسی» در مبارزه با این وضعیت فاجعهآمیز صورت نگرفته است. این گزارش با تأکید بر ضرورت اقدام برای افزایش ایمنی و توانمندسازی قربانیان بالقوه و وادار کردن آزارگران به قبول مسئولیت، «نیاز به پیشگیری موثر از جنایت علیه زنان و نقش پاسخگویی دستگاه عدالت کیفری را در برابر خشونت علیه زنان» برجسته می کند و بدین منظور خواستار هماهنگی بیشتر بین پلیس و سیستم قضایی و همچنین سازمانهای مرتبط با خدمات بهداشتی و اجتماعی است. دفتر جرائم و مواد مخدر سازمان ملل همچنین میگوید بسیار با اهمیت است که مردان از جمله از طریق آموزش ابتدایی در مدارس، در پیگیری راه حلها، دخیل شوند.
یکشنبه گذشته رئیس سازمان ملل متحد، برنامه توسعه سازمان ملل، یونیسف و صندوق جمعیت سازمان ملل نیز با صدور بیانیهای مشترک خواستار همبستگی با قربانیان و مدافعان حقوق زنان شدند که برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و دختران و پایان دادن به آن تلاش میکنند. همچنین اعلام کردند که خاتمه دادن به خشونت علیه زنان و دختران، یک تلاش کوتاهمدت نیست، بلکه نیازمند فعالیتهای هماهنگ و پایدار است.
در ایران هم سه شنبه ۶ آذر تعدادی از فعالان حقوق زنان در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند و خواستار تصویب قانونی همهجانبهگر برای پیشگیری و منع خشونت علیه زنان در ایران شدند. از مهمترین چشماندازهای مبارزه با خشونت جنسیتی در ایران تصویب لایحه تامین امنیت زنان است که با گذشت ۷ سال از ارائه به مجلس، هنوز سرنوشت آن مشخص نیست.
بیشتر بخوانید: