به گزارش روزنامه «واشنگتن‌پست»، سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیا) در پی تحقیقاتش به این نتیجه رسیده که محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی فرمان قتل جمال خاشقجی را صادر کرده‌است. قتل این روزنامه‌نگار منتقد سعودی و نویسنده واشنگتن‌پست در کنسول‌گری عربستان موضوع گفت‌و‌گوی تلفنی رئیس‌جمهوران ترکیه و آمریکا بود. آنکارا می‌گوید فایل صوتی دومی از گفتگوی عاملان قتل در دست دارد.

معترضان در برابر کنسولگری عربستان در استانبول، محل قتل خاشقجی، محمد بن‌سلمان را آمر قتل او می‌دانند، ۲۵ اکتبر ــ عکس: AFP

جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی سه‌شنبه دوم اکتبر / ۱۰ مهر به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرده بود که گواهی تجرد بگیرد اما دیگر بازنگشت. یک تیم ۱۵ نفره از عربستان او را در کنسولگری به قتل رساندند. دادستانی سعودی پذیرفته که روزنامه‌نگار منتقد با طرح قبلی به قتل رسیده است.

به گزارش واشنگتن‌پست، مأموران اطلاعاتی سیا انگشت اتهام را به سوی ولیعهد جوان نشانه رفته‌اند و روایت رسمی ریاض مبنی بر درگیرنبودن او در این قتل را به پرسش کشیده‌اند.

مقام‌های آمریکایی ناشناسی که با واشنگتن‌پست سخن گفته‌اند،‌ ارزیابی سیا را «مطمئن» توصیف کرده‌اند. یک منبع دیگر نیز مستقلاً به خبرگزاری «رویترز»‌ گفته که کارشناسان دولتی «مطمئن» هستند ولیعهد سعودی آمر عملیات قتل خاشقجی است. خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز این خبر را مستقلاً از طریق منابع خود گزارش داده است.

بر اساس گزارش واشنگتن پست، خاشقجی با خالد بن سلمان، برادر ولیعهد و سفیر سعودی در آمریکا پیش از رفتن به کنسول‌گری تلفنی گفت‌وگو کرده ‌بود. برادر محمد بن سلمان به روزنامه‌نگار منتقد گفته بود برای دریافت مدارک مورد نیازش به کنسول‌گری استانبول برود و به او اطمینان داده بود که امنیتش در معرض خطر نیست.

مشخص نیست آیا خالد بن سلمان از نقشه قتل آگاه بوده یا نه اما تماس تلفنی با خاشقجی را به دستور برادرش، ولیعهد جوان برقرار کرده است.

خالد بن سلمان در حساب توئیتری‌اش این موضوع را تکذیب کرد.

پیش از این بسیاری از جمله برخی سناتورهای آمریکایی، مقام‌های ترکیه و فعالان حقوق بشر، بن سلمان را آمر قتل خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد او می‌دانستند. اما این نخستین باری است که سازمان‌های اطلاعاتی دولت آمریکا بر این فرضیه مهر تأیید می‌زنند.

کاخ سفید هنوز رسماً در این باره واکنش نشان نداده و این موضوع را یک «مسئله امنیتی»‌ خوانده. وزارت خارجه آمریکا نیز هنوز اظهارنظر رسمی نکرده است.

ترکیه می‌گوید فایلی صوتی از لحظات بازجویی، شکنجه و قتل خاشقجی در کنسول‌گری عربستان در اختیار دارد و آن را در اختیار سازمان‌های اطلاعاتی غربی از جمله آمریکا قرار داده.

فایل صوتی دوم

روزنامه ترکیه‌ای «حریت» روز جمعه ۱۶ نوامبر گزارش داد که سازمان امنیتی ترکیه فایل صوتی دومی نیز از قتل خاشقجی در اختیار دارد.

در این فایل صوتی ۱۵ دقیقه‌ای، گفت‌و‌گوی اعضای تیم ترور خاشقجی برای طرح قتل او شنیده می‌شود. آنها در این گفت‌و‌گوها وظیفه‌ مشخص‌شان در روند قتل را مرور می‌کنند.

این روزنامه گزارش داده که شواهدی از چند ساعت پس از انجام قتل نیز وجود دارد و مأموران امنیتی ترکیه «تماس‌های تلفنی بین‌المللی» قاتلان را در اختیار دارند.

گفت‌و‌گوی تلفنی ترامپ و اردوغان

همزمان دفتر ریاست‌جمهوری رجب طیب اردوغان اعلام کرد رئیس‌جمهوری ترکیه روز جمعه با همتای آمریکایی‌اش درباره پرونده خاشقجی رایزنی کرده‌ است.

بر اساس این اعلامیه، دونالد ترامپ و رجب طیب اردوغان متفق‌القول هستند که «تمام ابعاد» قتل روزنامه‌نگار منتقد سعودی باید آشکار شود.

برخی اردوغان را به «سوء استفاده سیاسی» از قتل خاشقجی متهم کرده‌اند. برخی دیگر نیز دولت ترامپ را به تلاش برای محدود کردن تخریب وجهه ولیعهد سعودی، یکی از مهم‌ترین متحدان آمریکا در خاورمیانه متهم می‌کنند.

این گمانه‌زنی‌ها تا آنجا پیش رفت که وزارت دادگستری آمریکا جمعه در بیانیه‌ای رسمی قصد بازگرداندن فتح‌الله گولن، روحانی ناراضی ترک ساکن آمریکا به ترکیه را تکذیب کرد.

شبکه خبری «ان بی سی» پنج‌شنبه ۱۵ نوامبر در گزارشی واشنگتن را متهم کرده بود برای راضی‌کردن آنکارا و جلوگیری از پیگیری بیشتر پرونده خاشقجی در حال بررسی جوانب قانونی بازگرداندن گولن به ترکیه است.

آنکارا این روحانی ناراضی پرنفوذ را به برنامه‌ریزی کودتای نافرجام ژوئیه ۲۰۱۶ در ترکیه متهم کرده. گولن این اتهام‌ها را رد می‌کند.

اردوغان و گولن که در دهه نخست قرن حاضر متحدان نزدیک محسوب می‌شدند، اکنون به دشمنان سیاسی بدل شده‌اند.


در همین زمینه