یک مشاور برنامه‌ریزی برای اقتصاد نفتی می‌گوید که ایران از ارزهای رمزگذاری‌شده دیجیتال برای انتقال غیرفیزیکی پول و دورزدن تحریم‌های نفتی آمریکا استفاده خواهد کرد.

عبدالصمد رحمتی، از مشاوران حوزه اقتصاد انرژی روز ۱۷ آبان در گفت‌وگو با ایلنا می‌گوید که ایران برای دور زدن تحریم‌های نفتی آمریکا در مبادلات مالی بین‌المللی از ارزهای دیجیتال استفاده خواهد کرد.

رحمتی که مشاور و کارشناس رسانه‌های حوزه اقتصاد انرژی در ایران است می‌گوید کشورهای دیگر تحریم‌شده از این روش استفاده می‌کنند: “ونزوئلا بحث پترو نفت و استفاده از ارزهای دیجیتالی را مطرح کرده که فروش از طریق ارزهای دیجیتالی بوده و پشتوانه آن ذخایر نفت و گاز است”.

نظرات نهادهای بین‌المللی مبارزه با پولشویی بر ارزهای رمزگذاری شده یا رمزپایه کمتر است اما این نهادها به دنبال راه‌هایی هستند تا تبادلات مالی دیجیتال را هم ردیابی کنند؛ بدون نیاز به نقل و انتقال فیزیکی پول این کار دشوارتر است.

رحمتی توضیح می‌دهد که ارزهای دیجیتال این مزیت را دارند همراهی نهادهای بین‌المللی مالی و بانک‌های خارجی را نیاز ندارند و و انتقال پول حتی بدون سوئیفت هم ممکن است.

پس از بازگشت کامل تحریم‌های آمریکا علیه ایران، روز ۱۴ آبان، سامانه جهانی ارتباطات ‌مالی بین‌بانکی که به سوئیف شهرت دارد با انتشار بیانیه‌ای کوتاه اعلام کرده که اتصال چند بانک ایرانی به این شبکه را قطع کرده است.

ارزهای رمزگذاری‌شده یا ارز مجازی که به انگلیسی به آن Cryptocurrency می‌گویند پول‌های دیجیتال هستند که برای دادستد استفاده می شوند اما انتقال پول مجازی است. رمزگذاری فناوری‌ای است در طراحی این ارزها برای امنیت دیجیتال و انتقال غیر متمرکز و غیر سنتی آنها بدون استفاده از سیستم بانکی در نظر گرفته شده. مشهورترین ارزهای دیجیتال این روزها “بیت‌ کوین” است.

عبدالصمد رحمتی اما به چالش‌های این روش در فروش نفت خام ایران اشاره کرد و گفت چون نفت ایران از نظر ساختار شیمیایی قابل ردیابی است، ایران ناچار است نفت را به صورت فرآورده‌های پالایش‌شده بفروشد: “ما در بلندمدت و با ادامه تحریم‌ها نمی‌توانیم نفت را به صورت مستقیم بفروشیم چون مشخصات و فلزات سنگین نفت هر کشوری قابل ردیابی است و مهم‌ترین ویژگی نفت ایران میزان درصد فلزات سنگین همانند وانادیوم و نیکل آن است که به هیچ عنوان قابل تغییر نیست. “

در پالایش نفت خام به فرآورده‌های پالایشی و پتروشیمی تبدیل می‌شود اما ایران بحران مدیریت و توسعه واحدهای تولیدی در این زمینه دارد و عمده فروش نفتی ایران، نفت خام است.

مرکز پژوهشی آرا و اندیشکده سرآمد در یک گزارشی پژوهشی که در مهر ۱۳۹۶ با عنوان «تحلیل ویژگی‌های نهاد تنظیم مقررات با تأکید بر صنعت پتروشیمی» منتشر کردند، برخی مشکلات صنعت پتروشیمی ایران را بر شمردند، مهم‌ترین آن: “عدم امکان تأمین مالی برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای پتروشیمی از جمله زیرساخت‌ها و خطوط لوله ها”. مدیریت ناهماهنگی، عدم پرداخت منظم به شرکت‌های خصوصی و نیروهای انسانی، فساد مالی و نبود فرآیند شفاف و مشخص برای بررسی وجوه حاصل از فروش و واگذاری‌های غیر شفاف به برخی شرکت‌های خصوصی، عرضه محصولات پتروشیمی در بازارهای داخلی و بین‌المللی در طی سال‌ها ناهماهنگ کرده است.

این پژوهش همچنین اشاره کرد که صنعت پتروشیمی در ایران استانداردهای ایمنی، مقررات و دستورالعمل‌های ایمنی و سلامتی مربوط به نیروی انسانی، محیط زیست و بهداشت را رعایت نمی‌کند و در بلند مدت به سرمایه‌های ملی صدمه وارد خواهد کرد.

رحمتی این پیشنهاد را هم مطرح کرده که ایران پالایشگاه‌های نفتی خود را در کشورهای دیگر ایجاد کند اما گفته است برنامه‌های ایران در این زمینه‌ها را “لو” نخواهد داد.


در همین زمینه:

سوئیفت اتصال چند بانک ایرانی را تعلیق کرد

وزیر خزانه‌داری آمریکا: با سوئیفت برای قطع دسترسی ایران گفت‌وگو می‌کنیم

کنترل‌کنندگان از کنترل شدن می‌هراسند – نمونه منع پولشویی