خبرگزاری امنیتی تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران با انتشار بیانیه سپاه کشتهشدن عباس نیلفروشان، از فرماندهان ارشد نیروی قدس (شاخه برونمرزی سپاه پاسداران) در لبنان را تأیید کرد.
در بیانیه سپاه سرتیپ عباس نیلفروشان «سردار پرافتخار، مجاهد و مهاجر فی سبیلالله» خوانده شده و تأیید شده که او در حمله شامگاه ششم مهر ارتش اسرائیل به منطقه ضاحیه بیروت، به همراه دبیرکل حزبالله کشته شده است.
عباس نیلفروشان پیشتر معاونت عملیات نیروی زمینی سپاه، معاونت عملیات ستادکل سپاه، ریاست دانشکده و پژوهشکده علوم دفاعی( دافوس سپاه)، آموزش و «تربیت نیروی انسانی» را برعهده داشته است. او از سال ۹۸ معاونت عملیات کل سپاه را برعهده گرفت و پس از کشتهشدن محمدرضا زاهدی در جریان حمله ۱۳ فروردین سال جاری اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، به سمت فرمانده سپاه لبنان منصوب شده بود.
وزارت داریی ایالات متحده آمریکا سال ۱۴۰۱ عباس نیلفروشان را بهدلیل نقش مستقیم او در سرکوب اعتراضات سراسری و جنبش «زن، زندگی، آزادی» تحریم کرده بود.
رسانه اسرائیلی هاآرتص پیشتر در شامگاه جمعه ۲۷ سپتامبر / شش مهر گزارش داده بود که بر اساس ارزیابیهای سازمانهای امنیتی اسرائیل، عباس نیلفروشان در حمله هوایی جمعه به بیروت کشته شده است.
تأیید خبر کشتهشدن نیلفروشان بدین معنی ست که اسرائيل در سال جاری دو فرمانده سپاه قدس در لبنان را ترور کرده است.
ارتش اسرائیل جمعه ۲۷ سپتامبر/ ۶ مهر حومه جنوبی بیروت را در سنگینترین بمباران از زمان تشدید حملات خود علیه لبنان در اوایل ماه جاری هدف قرار داد. طبق گزارش تلویزیون المنار حزب الله این حملات حداقل هفت ساختمان را در منطقه پرجمعیت ضاحیه که دهها هزار غیرنظامی را در خود جای داده، ویران و آنها را به تلی از آوار تبدیل کرد. شمار دقیق کشتهشدگان در این بمباران هنوز مشخص نشده است.
اسرائیل ابتدا اعلام کرد که در این حمله سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان را هدف گرفته و ترور کرده است. حزبالله لبنان با ساعتها تأخیر سرانجام در یک بیانیه کشتهشدن دبیرکل این گروه را تأیید کرد. رسانههای اسرائيلی همچنین گفتهاند که در حمله فوق زینب نصرالله، دختر سید حسن نصرالله و حسن خلیل یاسین، فرمانده ارشد واحد اطلاعاتی گروه حزب الله هم کشته شده اند.
روز یکشنبه خبرگزاریهای داخلی ایران به نقل از منابع لبنانی کشتهشدن نبیل قاووق، از اعضای شورای مرکزی حزبالله لبنان و از نزدیکترین دستیاران حسن نصرالله را هم در حمله اسرائیل تأیید کردند.
اسرائیل در حمله به ضاحیه از چه بمبی استفاده کرد؟
برمبنای گزارشهای منتشرشده اسرائیل در حمله به ساختمانهای جنوب لبنان از بمبهای موسوم به «سنگرشکن» یا bunker buster استفاده کرده است. طبق گزارش رسانههای اسرائیلی، جنگندههای اسرائیل در حمله روز جمعه ۸۵ بمب سنگرشکن را به روی بیروت انداخته اند. این بمبها بین ۹۰۷ تا ۱۸۱۴ کیلوگرم وزن دارند. ایالات متحده آمریکا این تسلیحات را سال ۲۰۲۰ و پس از اینکه قانونگذاران آمریکایی استدلال کردند که اسرائيل مقابل حزبالله و ایران به این بمبها نیاز دارد، آنها را به اسرائیل فروختند.
کارشناسان سازمان ملل میگویند اسرائیل تاکنون بیش از ۲۵ هزار تن مواد منفجره را روی مناطق محاصره شده فلسطین و لبنان انداخته است. مهمات زمینی بهطور گسترده در حملات اسرائیل به نوار غزه در اواخر سال ۲۰۲۳ استفاده شده است.
براساس کنوانسیون ژنو، استفاده از این بمبها به خاطر خطر تلفات گسترده و بیرویه، در مناطق پرجمعیت ممنوع است.
درخواست ایران از شورای امنیت برای تشکیل جلسه اضطراری
بهدنبال حمله اسرائيل به ضاحیه و ترور مقامهای ارشد حزبالله و سپاه پاسداران امیر سعید ایروانی، سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل شده است. ایروانی در نامهای به رئیس شورا از اعضای این هیئت ۱۵ نفره خواست که «اقدامات تجاوزکارانه بزدلانه اسرائیل» را به شدیدترین وجه ممکن محکوم کنند و نسبت به «هر گونه حمله به اماکن و نمایندگان دیپلماتیک [ایران] به شدت هشدار داد».
شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه به درخواست فرانسه و پس از حملات اسرائیل به دستگاههای الکترونیکی مورد استفاده حزبالله و بمبارانهایی که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد آن را «خونینترین روز در لبنان در یک نسل» توصیف کرد، تشکیل جلسه داده بود.
مجلس شورای اسلامی هم برای بررسی اوضاع لبنان و منطقه جلسه غیرعلنی برگزار کرده است.
با ادامه واکنشها به ترور حسن نصرالله در بیروت، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم به خبرنگاران گفت که بسیاری معتقدند که هدف از ترور حسن نصرالله، رهبر حزبالله از سوی اسرائیل، تحریک ایران و آمریکا برای آغاز جنگی تمام عیار در کل منطقه بوده است. لاوروف روز شنبه پس از سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت کشتن رهبر حزب الله «فقط یک ترور سیاسی نبود». او موضع علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را «مسئولانه» خواند.
رهبر جمهوری اسلامی شنبه ۷ مهرماه در بیانیهای بدون اشاره به کشتهشدن دبیرکل حزبالله، حمله اسرائیل به لبنان را تقبیح کرد و از پیروانش در محور مقاومت خواست به یاری حزبالله بشتابند.
جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا هم روز شنبه کشتن سید حسن نصرالله را «ابزاری برای [برقراری] عدالت» برای قربانیان بسیار خواند و گفت واشنگتن کاملاً از «حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر گروههای مورد حمایت ایران» حمایت میکند.
تداوم حملات بیوقفه به لبنان
خبرگزاریها از ادامه حملات بیوفقه جنگندههای اسرائیلی به لبنان خبر میدهند. در عینحال این بیم وجود دارد که اسرائیل بهصورت زمینی نیز به لبنان حمله کند.
ارتش اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد در چند ساعت گذشته دهها حمله هوایی به سراسر لبنان انجام داده است. در بیانیه ارتش آمده است: اهداف مورد حمله شامل مکانهای پرتاب موشک و ساختمانهایی بود که سلاحها و «ساختارهای نظامی» حزبالله در آن نگهداری میشد.
ارتش اسرائیل هیچ اشاره ای به تلفات حملات هوایی خود نکرد. با اینحال طبق گزارش خبرگزاری دولتی لبنان (NNA) تنها در بمباران شهر طیر دبه در جنوب لبنان، چهار نفر کشته و چندین نفر زخمی شده و در حمله هوایی به خانهای در شهر عین در دره بقاع در شمال شرق لبنان هم دستکم ۱۱ نفر کشته شده اند. این خبرگزاری افزود جنگندههای اسرائیل یک مرکز دفاع مدنی را هدف قرار دادند.
از ۸ اکتبر سال گذشته تاکنون در مجموع ۱۶۴۰ نفر، شامل ۱۰۴ کودک در حملات اسرائیل در لبنان کشته شده اند. اکثریت کشتهشدگان در حملات اسرائیل در دو هفته اخیر جان خود را از دست داده اند.
ناصر یاسین، وزیر لبنان به خبرگزاری رویترز گفت که حملات اسرائیل تاکنون حدود یک میلیون نفر را هم در لبنان آواره کرده است.
حملات اسرائیل به لبنان بر ادامه نسلکشی فلسطینیان در غزه سایه انداخته است. اسرائیل همچنان به بهانه نابودی حماس و رسیدن به اهداف نظامی خود، به کشتار غیرنظامیان در غزه و همچنین کرانه باختری اشغالی ادامه میدهد. طبق گزارش خبرگزاری فلسطینی وفا، اسرائیل شبانه بار دیگر به شهر غزه و اردوگاه آوارگان جبالیا حمله کرد و دستکم جان پنج نفر را گرفت.
با شکست تلاشها برای برای برقرای آتشبس در شرایط کنونی نه در غزه و نه در لبنان هیچ چشماندازی از آتشبس و توقف حملات نظامی دیده نمیشود.