وزیر دفاع چین اعلام کرد که این کشور حاضر نیست ذرهای از قلمرو خود در تایوان را واگذار کند. او نسبت به اقدامات تحریکآمیز کشورهای فرامنطقهای در دریای چین جنوبی نیز هشدار داد. چین از تحرکات آمریکا در منطقه و تایوان نگران است.
وی فنگهه، وزیر دفاع چین پنجشنبه ۲۵ اکتبر / ۳ آبان در پکن گفت: «اگر کسی قصد جدایی تایوان از چین را بکند نیروهای مسلح چین به هر قیمتی واکنش نشان خواهند داد.»
او افزود: «مسئله تایوان به حق حاکمیت و تمامیت ارضی چین و همچنین منافع کلیدی این کشور مربوط است و در اینباره به چالش کشیدن خطوط قرمز چین بسیار خطرناک است.»
وزیر دفاع چین همچنین روابط نظامی با آمریکا را مهم و حساس خواند و گفت: «چین هرگز حتی به اندازه یک سانتیمتر از قلمرو خود را واگذار نمیکند.»
دولت آمریکا ۲۹ شهریورماه سال جاری ارتش چین را به دلیل خرید ۱۰ جنگندههای سوخو ۳۵ در سال ۲۰۱۷ و همچنین سامانه موشکی اس-۴۰۰ در سال ۲۰۱۸ از روسیه تحریم کرد. همچنین وزارت خزانهداری آمریکا اداره توسعه تجهیزات ارتش چین و لی شانگفو رئیس آن را در فهرست نهادها و کسانی که آمریکاییها نباید با آنها معامله کنند، قرار داد.
آمریکا علیه چین جنگ تجاری نیز بهراه انداخت. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در اواخر مارس تعرفههایی بر حدود ۶۰ میلیارد دلار کالای چینی وضع کرد و محدودیتهای جدیدی بر سر راه سرمایهگذاری پکن در صنایع تکنولوژی آمریکا قرار داد. چین نیز به تلافی بر برخی از محصولات آمریکایی تعرفه وضع کرد.
دولت آمریکا از جداییطلبان تایوان پشتیبانی میکند و در دریای چین جنوبی حضور نظامی دارد.
وزیر دفاع چین تأکید کرد که «جزایر دریای چین جنوبی مدتهاست که قلمرو چین هستند. این جزایر میراث اجداد ما هستند و ما نمیتوانیم یک سانتیمتر آنها را از دست بدهیم.»
او در همین حال افزود: «ارتش چین هرگز تهدیدی برای کشورهای دیگر نخواهد بود. جدا از سطح پیشرفت ارتش چین، ما هرگز به دنبال برتریطلبی نخواهیم بود و در گسترش نظامی یا مسابقه تسلیحاتی شرکت نخواهیم کرد.»
چین تقریباً بر کل دریای چین جنوبی و کشورهای ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و تایوان هریک بر بخشهایی از آن ادعای مالکیت دارند. آمریکا این دریا را از آبهای بینالمللی میداند و بر «حق قانونی» کشتیها و زیردریاییهایش در رفتوآمد در این دریا تأکید میکند.
آمریکا دوشنبه گذشته، ۲۲ اکتبر / ۳۰ مهر دو رزمناو خود را به تنگه تایوان اعزام کرد. با این حال جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا هفته گذشته به همتای چینی خود گفت دو کشور بهمنظور غلبه بر تنشها و کنترل خطر درگیریهای ناخواسته، باید روابط خود را در سطوح بالا تعمیق بخشند.
تابستان گذشته اشتون کارتر وزیر سابق دفاع آمریکا در سفر خود به تایوان اعلام کرد تایوان بخشی از استراتژی آمریکا در منطقه است و فضای زیادی برای همکاری نظامی بین دو کشور وجود دارد. وزارت دفاع چین مردادماه در واکنش به سخنان اشتون کارتر اعلام کرد که تایوان بخشی از چین است و این کشور مخالف هرگونه روابط رسمی و نظامی آمریکا و تایوان است. رن گوئوچیانگ، سخنگوی مطبوعاتی وزارت دفاع چین گفت: «مقامات تایوان باید از توهم استقلال تایوان و روحیه خصومتآمیز دور شوند و برای بهبود روابط میان سرزمین اصلی چین و تایوان، تلاش کنند.»
روابط چین و تایوان با روی کار آمدن تسای اینگ ـ ون بهعنوان نخستین رئیسجمهور زن این جزیره در سال ۲۰۱۶، تیره شده است. چین حزب تسای اینگ ـ ون را که حزب دموکراتیک مترقی نام دارد طرفدار استقلال تایوان میداند و پیش از انتخابات ریاست جمهوری تایوان هشدار داده بود که اگر این افراد به قدرت برسند و روند استقلال را دنبال کنند مجبور به استفاده از زور برای الحاق تایوان خواهد شد.
پکن، که تاکنون در رابطه با تایوان هرگز از زور استفاده نکرده، با نزدیک شدن آمریکا به تایوان احساس خطر میکند.
بیشتر بخوانید: