گروه شورشی «تنظیم حراس الدین»، یک گروه جهادی تندرو وابسته به القاعده اعلام کرد که با توافق روسیه و ترکیه برای تعیین منطقه غیرنظامی در ادلب سوریه مخالف است.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، تنظیم حراس الدین (سازمان پاسداران دین) يكشنبه اول مهر /۲۳ سپتامبر توافق مسکو و آنکارا برای تشکیل منطقه غیرنظامی تا ۱۵ اکتبر را «یک توطئه بزرگ» خوانده است. این گروه تندرو هشدار داده که از منطقه عقبنشینی نخواهد کرد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دوشنبه گذشته اعلام کردند که سربازان روسی و ترکیهای منطقه جدید غیرنظامی در منطقه ادلب ایجاد خواهند کرد تا شورشیان تندرو تا اواسط ماه آینده میلادی سلاحهای خود را تحویل دهند.
تنظیم حراس الدین را جهادیهایی تشکیل دادند که پیش از این عضو جبهه تحریر شام (جبهه النصره سابق) بودند. وقتی جبهه تحریر شام در ۲۰۱۶ ارتباط رسمیاش با القاعده را قطع کرد، آنها تنظیم حراس دین را تشکیل دادند.
وزارت دفاع ترکیه روز جمعه ۲۱ سپتامبر / ۳۰ شهریور اعلام کرد که در جلسات با کمیته روسیه مرزهای منطقه غیرنظامی در ادلب سوریه مشترکاً تعیین شده است. این جلسات بین ۱۹ تا ۲۱ سپتامبر (۲۸ شهریور تا ۳۰ شهریور) در وزارت دفاع ترکیه برگزار شد.
ایجاد این منطقه حائل با استقبال ایران نیز مواجه شده است.
گروههای شورشی ارتش آزاد سوریه که آشکارا تحت حمایت ترکیه هستند و هدفشان را سرنگونی بشار اسد، رئیس دولت دمشق قرار داده بودند، در ادلب حضور دارند. ایران و روسیه به عنوان حامیان اصلی اسد در جنگ هفتساله سوریه از حمله به آخرین پایگاه شورشیان دفاع میکردند. حضور هیأت تحریر شام در قسمتهای اعظم تحت کنترل شورشیان در این استان اصلیترین توجیه است.
جبهه تحریر شام بزرگترین و قدرتمندترین گروه حاضر در ادلب است.
نخستین دیدار سهجانبه رهبران ایران و روسیه و ترکیه در تهران بر سر آتشبس در ادلب به نتیجه نرسید. دیدار دوجانبه اردوغان و پوتین بدون حضور حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران بود که توافق ادلب را به بار آورد.
وجود سه میلیون تن در این استان سازمانهای بینالمللی و گروههای حقوق بشری را نگران وقوع یک فاجعه انسانی دیگر کرده است. از جمله احتمال استفاده دوباره از سلاحهای شیمیایی.
بر اساس توافقهای سهجانبه بین تهران، مسکو و آنکارا در آستانه، پایتخت قزاقستان چندین منطقه کاهش تنش در سوریه برای توقف درگیریها در این کشور در نظر گرفته شد. ادلب یکی از این مناطق بود. ترکیه به موجب این توافق از سال گذشته ۱۲ پست نظارتی در ادلب مستقر کرده است. استقرار آخرین آنها ۲۲ مه امسال پایان یافت.
روسیه و سوریه و ایران اما به توافقهای کاهش تنش وفادار نماندهاند و با حمله به درعا و قنیطره کنترل این استانها را از دست مخالفان خارج کردند.
در همین زمینه