هيلاری کلينتون، وزير خارجه آمريکا می‌گويد توقف ناگهانی خريد نفت ايران از سوی برخی کشورها از جمله ژاپن و چند کشور اروپايی ممکن نيست.

به گزارش رويترز، کلينتون روز سه‌شنبه ۲۸ فوريه (نهم اسفند ۱۳۹۰) در سنای آمريکا گفت:‌ “آمريکا می‌داند برخی کشورها نمی‌توانند به‌طور ناگهانی واردات نفت از ايران را کاهش دهند و به همين دليل در حال تلاش هستيم تا به اين کشورها برای معرفی جايگزين نفت ايران کمک کنيم.”

وزير خارجه آمريکا از تحريم نفت سوريه و متوقف ماندن صادرات نفت ليبی به عنوان دو چالش بر سر راه يافتن جايگزين نفت ايران نام برد.

کشورهای اروپايی ژانويه سال جاری ميلادی در واکنش به برنامه اتمی ايران تصميم گرفتند صادرات نفت ايران به اروپا را از تير ۱۳۹۱ ممنوع کنند.

ايران می‌گويد تنها ۱۸ درصد نفت خود را تاکنون به اروپا صادر می‌کرده و می‌تواند به جای آن مشتری‌های جديد پيدا کند.

وزير خارجه آمريکا از تحريم نفت سوريه و متوقف ماندن صادرات نفت ليبی به عنوان دو چالش بر سر راه يافتن جايگزين نفت ايران نام برده است

ايران همچنين سوم اسفند اعلام کرد در واکنش به تحريم‌ها، فروش نفت خود را به يونان، هلند،‌ اسپانيا، ايتاليا، فرانسه و پرتغال قطع می‌کند.

ايتاليا، اسپانيا و يونان در مقايسه با ساير کشورهای اروپايی، بيشترين واردات نفت از ايران را دارند.

بيشتر نفت ايران به کشورهای آسيايی از جمله هند، چين و ژاپن صادر می‌شود. کشورهای آسيايی هنوز با تحريم نفت ايران موافقت نکرده‌اند.

همچنین يک ماه پيش عربستان گفت آماده است برای تأمين نياز بازار جهانی، توليد نفت خود را افزايش دهد.

علی النعيمی، وزير نفت عربستان سعودی گفت: “عربستان می‌تواند توليد نفت خود را تا ۱۱ ميليون و هشتصد هزار بشکه در روز افزايش دهد. برای اين کار کافی است فقط شيرفلکه‌ها را باز کنيم.”

ايران پس از عربستان سعودی، دومين توليدکننده نفت در جهان است. توليد نفت ايران روزانه حدود سه ميليون و پانصد هزار بشکه در روز است.

ايران همچنين تاکنون چندين بار هشدار داده است اگر نتواند نفت خود را در بازارهای جهانی بفروشد، اجازه نمی‌دهد قطره‌ای نفت از تنگه هرمز عبور کند.

پس از تهديد ايران، آمريکا اعلام کرد هر کسی که آزادی رفت و آمد را در تنگه بين‌المللی هرمز تهديد کند، به وضوح در جامعه جهانی جايی نخواهد داشت و هيچ‌گونه اخلالی در اين تنگه تحمل نمی‌شود.

سپاه پاسداران ايران نيز در واکنش به اين هشدارها اعلام کرد تهديد را با تهديد پاسخ خواهد داد.

با اين حال پس از چند هفته مناقشه بر سر تنگه هرمز، احمد وحيدی، وزير دفاع ايران در جمع خبرنگاران گفت: “ما نگفتيم تنگه هرمز را می‌بنديم بلکه مسأله اين است که اگر کسی بخواهد امنيت خليج فارس را به خطر اندازد، برای همه به خطر می‌افتد.”

با اين حال سردار يدالله جوانی، مشاور سياسی نماينده رهبر ايران در سپاه پاسداران به تازگی گفته است پاسخ ايران در برابر تحريم نفتی بستن تنگه هرمز است.

آيت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی نيز گفته است ايران در برابر تهديد و تحريم نفتی تهديدهايی دارد که هر وقت لازم باشد اعمال خواهد کرد.

در همين حال روزنامه آمريکايی نيويورک‌تايمز اواخر دی‌ سال جاری خورشيدی نوشت باراک اوباما در خصوص تهديد ايران به بستن تنگه هرمز نامه‌ای به آيت‌الله خامنه‌ای ارسال کرده است.

سردار يدالله جوانی درباره محتوای نامه باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا به آيت‌الله علی خامنه‌ای گفت: “نامه مذکور با وجود تبليغ رسانه‌های غربی مبنی بر تهديد‌آميز بودن، با ادبياتی ملايم و با طرح برقراری امنيت با کمک ساير کشورها در خليج فارس نوشته شده بود.”

در حال حاضر همه نفت توليدی عراق، کويت و قطر و بخش زيادی از نفت توليدی عربستان و امارات و همچنين بخشی از گاز توليدی قطر برای ورود به بازرهای جهانی از تنگه هرمز عبور می‌کند.

روزانه حدود ۱۷ درصد نفت مورد نياز دنيا از اين تنگه عبور می‌کند. بخش عمده رفت و آمدهای کشتی‌های حامل نفت از بخش آب‌های سرزمينی کشور عمان انجام می‌شود.