جمعه ۱۲ مرداد/ ۳ اوت، جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه نشت آسه‌آن  در سنگاپور با همتای چینی‌اش، وانگ یی، دیدار و گفتگو کرد. در جریان ایران دیدار، ظریف تأکید کرد که پس از خروج آمریکا از تواق هسته‌ای، نقش چین در «حصول، اجرای و اکنون حفظ برجام محوری و حیاتی» است.

دیدار وزیران امور خارجه چین و ایران، وانگ یی و ظریف در ماه مه در پکن

مهم‌ترین مسائل ایران پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال دور تازه تحریم‌ها، مسأله فروش نفت و عدم خروج شرکت‌های خارجی به ویژه شرکت‌های اروپایی است.
در مورد امکان فروش نفت پس از تحریم، چشم امید ایران به تصمیم کشورهای چین و هند است.

همزمان با دیدار وزیران خارجه ایران و چین، گزارش‌هایی منتشر شده مبنی بر اینکه چین واردات نفت از ایران را متوقف نخواهد کرد. دو مقام آمریکایی به «بلومبرگ» گفته‌اند که واشنگتن نتوانسته پکن را که در جنگ اقتصادی همه جانبه با واشنگتن است، قانع به قطع واردات نفت از ایران کند. چین هنوز این خبر را تأیید نکرده است.

همچین گزارش شده که چینی‌ها در ماه‌های اخیر و بعد از خروج آمریکا از برجام، نفت بیشتری از ایران خریداری کرده‌‎اند. پکن در ماه ژوئیه خرید نفت از ایران را از میزان ۲۶ درصد به ۳۵ درصد افزایش داده.

از حدود ۲٫۴ میلیون بشکه در روز صادرات نفت ایران چیزی در حدود ۱٫۸ میلیون بشکه آن به هند و چین می‌رود.

پیشتر، وزرات تجارت چین اعلام کرده بود که روابط عادی تجاری خود با ایران را پس از خروج آمریکا از برجام حفظ می‌کند. گائو فنگ، سخنگوی وزارت تجارت چین در یک نشست خبری در ۲۱ ژوئن/ وعده داده بود که شرکت‌های چینی با اعمال تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه جمهوری اسلامی، بازار ایران را ترک نخواهند کرد.

به نقل از وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران، بعد از برجام حجم مبادلات تجاری ایران و چین ۲۰ درصد رشد داشت و به ۵۲ میلیارد دلار در سال رسید.

چین به‌همراه روسیه، بریتانیا، آلمان و فرانسه از جمله امضا کنندگان توافق هسته‌ای با ایران است. این توافق به‌منظور محدود کردن فعالیت هسته‌ای ایران انجام شد و آمریکا نیز آن را امضا کرد اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۱۸ اردیبهشت / ۸ مه اعلام کرد که ایالات متحده از آن خارج می‌شود.

پیش از دیدار با وزیر امور خارجه چین، ظریف همچنین با وزیر خارجه اندونزی در سنگاپور دیدار و در مورد روابط دو جانبه دو کشو، به‌ویژه همکاری‌های اقتصادی، و مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی گفتگو کرد.

نشست اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) از روز دوشنبه در سنگاپور آغاز شده و علاوه بر ظریف، همتای آمریکایی او نیز در در این کشور به‌سر می‌برد. در حالی که گمانه‌زنی‌هایی در مورد احتمال دیدار ظریف و مایک پمپئو در حاشیه این اجلاس وجود داشت، دیروز (پنج‌شنبه) ظریف اعلام کرد چنین دیداری در برنامه او نیست.


بیشتر بخوانید: