چند روز پس از حمله شورشیان حوثی به یمن به دو نفت‌کش سعودی آرامکو در دریای سرخ، سه‌شنبه ۳۱ ژوئیه / ۹ مرداد،محمد علی الحوثی رئیس «کمیته عالی انقلاب حوثی» با صدور بیانیه‌ای برای توقف یکجانبه عملیات نظامی دریایی اعلام آمادگی کرد. امروز چهارشنبه ۱ اوت/ ۱۰ مرداد، وزیر دفاع شورشیان حوثی تأیید کرد که توقف عملیات در دریای سرخ از نیمه شب گذشته آغاز شده است.

دو کشتی سعودی در باب‌المندب (تنگه اشک) – عکس: آرشیو

«توقف یکجانبه عملیات نظامی دریایی برای مدتی محدود خواهد بود، اما می‌تواند تمدید شود و به بقیه جبهه‌های درگیری نیز تسری یابد.» این سخن محمد علی الحوثی رئیس «کمیته عالی انقلاب حوثی» است.

محمد علی الحوثی در بیانیه خود تصریح کرده : «عملیات نظامی دریایی در راستای فرصت دادن به تلاش‌های سازمان ملل و جامعه جهانی برای حل سیاسی بحران یمن، در این کشور متوقف خواهد شد.»

روز شنبه، مارتین گریفیتس، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن، پس از سفر سه روزه خود به صنعا و دیدار با رهبران مختلف انصارالله از جمله عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله، اعلام کرده بود که مذاکرات سازنده‌ای با رهبران انصارالله داشته است.

هنوز مشخص نیست که آیا این اقدام یکجانبه شورشیان حوثی‌ را می‌توان نشانه مثبتی از جانب تهران پس از اظهار آمادگی ترامپ برای مذاکره بدون پیش‌شرط با حسن روحانی دانست یا خیر؟ برخی از تحلیل‌گران، حمله چند روز گذشته حوثی‌ها به نفت‌کش‌های عربستان و توقف انتقال نفت این کشور از «تنگه باب المندب» را در ارتباط با تهدید حسن روحانی به بستن «تنگه‌ها» تفسیر کرده بودند.

پس از حمله نظامیان حوثی به نفت‌کش‌های عربستان سعودی، روز پنج‌شنبه ۲۶ ژوئیه/ ۴ مرداد ریاض، بزرگ‌ترین صادرکننده نفت در جهان، موقتاً نقل و انتقالات نفتی از تنگه باب‌المندب را تا زمان مشخص شدن اوضاع و ایمن شدن مسیر، متوقف کرد.

۲۲ ژوئیه، حسن روحانی در جریان جدال لفظی‌اش با ترامپ گفته بود: «تنگه‌های زیادی داریم؛ تنگه هرمز فقط یکی از آنهاست.»

ائتلاف کشورهای عربی به‌رهبری عربستان سعودی مارس ۲۰۱۵ میلادی (فروردین ۱۳۹۴) به دفاع از دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس‌جمهوری یمن مداخله نظامی خود در این کشور را آغاز کرد. آمریکا از این ائتلاف با ارسال تسلیحات، سوخت‌رسانی و انتقال اطلاعات حمایت می‌کند.

جنگ یمن تاکنون ۱۰ هزار کشته و سه میلیون آواره داشته است. نزدیک به دو سوم جمعیت یمن که حدود ۲۷ میلیون نفر می‌شود، به کمک‌های انسانی نیاز دارند و خطر مرگ بر اثر گرسنگی جان بیش از ۸ میلیون نفر را تهدید می‌کند.


  • بیشتر بخوانید: