در ایران برخی از پزشکان برای درمان بیماران خود تریاک تجویز می‌کنند. مدیرکل سابق امور فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌گوید اگر ثابت شود پزشکی بیماری را برای درمان به مصرف تریاک ترغیب کرده، طبق قانون به شش ماه تا سه سال حبس محکوم می‌شود.

هومان نارنجی‌ها با اشاره به اینکه نگرش مثبت به تریاک در بین پزشکان نیز رخنه کرده است، گفته روزانه با بیمارانی روبه‌رو می‌شویم که به توصیه پزشک خود به جای مصرف داروی مسکن یا آرامبخش، به تریاک روی آورده‌اند.

مدیرکل سابق امور فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر، از پزشکان خواسته برای درمان قند خون، چربی خون و فشارخون بالا، مشکلات جنسی، اضطراب و درد فیزیکی برای بیماران تریاک تجویز نکنند.

این پژوهشگر حوزه مبارزه با مواد مخدر تاکید کرده که تریاک هیچ اثری در درمان بیماری‌ها ندارد و فقط نقش یک مسکن اعتیادآور را بازی می‌کند اما با وجود تلاش برای مقابله با توصیه غیرعلمی پزشکان برای مصرف تریاک، تاکنون چندان موفقیتی به دست نیامده است.

به گفته نارنجی‌ها، تریاک موجود در بازار ایران آلوده به سرب است: «تریاک حتی اگر خالص هم باشد، دردی از بیماران دوا نمی‌کند و در نتیجه اعتیادی که از مصرف مواد مخدر در بیمار حاصل می‌شود، بر مشکلات او خواهد افزود.»

نتیجه بررسی پژوهشگران فعال در حوزه مبارزه با مواد مخدر حاکی از آن است بسیاری از کسانی که به اعتیاد دچار شده اند، قبل از ابتلا به مواد اعتیادآور تحت تاثیر باور یا باورهای فرهنگی اشتباه قرار گرفته‌اند.

وجود برخی اعتقادات و سنت‌ها باعث گسترش مصرف تریاک در ایران شده است. برخی اعتقاد دارند که تریاک مضر نیست و باعث قوت قلب، کاهش فشار خون، قند و چربی خون، کاهش درد استخوان می شود و حتی طول عمر را زیاد می کند.

عده دیگر هم بر این باورند که اگر مواد مخدر سنتی همچون تریاک درست و کنترل شده مصرف شود یا اگر در برخی مناسبت ها مورد مصرف قرار گیرد، فرد معتاد نمی شود.

طبق اعلام ستاد مبارزه با مواد مخدر، در حال حاضر دو میلیون و ۸۰۸ هزار معتاد در کشور وجود دارد.

بر اساس آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر، ۵۳ درصد اشخاصی که در ایران مواد مخدر مصرف می‌کنند، به تریاک اعتیاد دارند.