وزیر خارجه ایران در دولت‌های نهم و دهم در نامه سرگشاده‌ای به رئیس کل بانک مرکزی که با امضای «بنده خدا- منوچهر متکی» در رسانه‌های نزدیک به سپاه منتشر شده، مسئولان بانک مرکزی را برای انحراف افکار عمومی از ناکارآمدی خود در مدیریت بحران ارز به خبرسازی و ایجاد جنگ روانی متهم کرده است.

مؤسسه مالی و اعتباری ثامن‌الحجج (عکس: آرشیو)

روزنامه شرق ۲۶ تیر در یک گزارش تحقیقی نوشته بود منوچهر متکی که سمت مشاور امور بین‌الملل مؤسسه ثامن‌الحجج را به عهده داشته، «۱۲۴ میلیارد تومان» تسهیلات دریافت کرده است. متکی علاوه بر آنکه در مؤسسه ثامن‌الحجج فعالیت می‌کرد، همراه با ابوالفضل میرعلی، مدیرعامل ثامن الحجج و محمدحسن خامنه‌ای، برادر رهبر جمهوری اسلامی از اعضای هیأت مدیره شرکت «لیسار ماه» هم بود. ابوالفضل میرعلی، مدیرعامل مؤسسه مالی و اعتباری «ثامن الحجج» در حال حاضر بازداشت شده و قرار وثیقه او نیز به چهار هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. مؤسسه مالی «ثامن الحجج» در سال‌های دهه ۱۳۸۰ فعالیت خود را تحت عنوان «تعاونی ثامن‌الحجج دانش‌آموختگان» آغاز کرد و به دلیل سرمایه‌گذاری در بازار مسکن ورشکست شد.

منوچهر متکی در نامه‌ سرگشاده‌ای به ولی‌الله سیف که در خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه پاسداران منتشر شده، می‌گوید در تماس با روزنامه شرق متوجه شده که مدیر مسئول و سردبیر این روزنامه درباره انتشار گزارش ثامن‌الحجج با هم اختلاف داشته‌اند. متکی می‌نویسد که مدیر مسئول شرق «که شرمنده به نظر می‌رسید» به او گفته گزارش یاد شده به دستور بانک مرکزی در این روزنامه منتشر شده است. وزیر خارجه ایران در زمان احمدی‌نژاد می‌پرسد:

«جناب آقای سیف، در بانک مرکزی چه‌خبر است؟ این مقامات بانک مرکزی که ظاهراً به‌جای محفوظ داشتن دین خود، صرفاً امضایشان محفوظ است در پشت‌ پرده اشاعه این اکاذیب چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟»

متکی همچنین می‌گوید در شبکه‌های اجتماعی این شایعه به نقل از «برخی مقامات بانک مرکزی» بر سر زبان‌ها افتاده که او حاضر به بازگرداندن پول‌ها نشده است.

وزیر خارجه سابق ایران در نامه سرگشاده‌اش به رئیس کل بانک مرکزی، شرحی هم از پاکدستی خود و خانواده‌اش آورده است. پیش از این محمود صادقی در این زمینه پیامی کنایه‌آمیز در توئیتر منتشر کرده بود:

مؤسسه ثامن‌الحجج پس از ورشکست شدن به بانک پارسیان واگذار شد و این بانک اعلام کرد که دارندگان سپرده‌های تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان می‌توانند تا ۳۵ میلیون تومان از سپرده‌هایشان بردارند و پس از آن مابقی طلبشان ظرف یک سال پرداخت خواهد شد. بانک پارسیان اعلام کرده که سپرده‌های ۲۰۰ میلیون تومان و بیشتر را در مراحل بعد پرداخت خواهد کرد. مقامات قضایی اعلام کرده‌اند که پرونده ثامن‌الحجج با ۱۲ هزار میلیارد تومان تخلف مالی حدود ۳۷۰ شاکی دارد. احمد توکلی، نماینده مجلس نهم، گفته بود اکثر دریافت‌کنندگان وام از این مؤسسه مالی قاضی‌های باسابقه و فرزندان روحانیون شاخص و شخصیت‌های سیاسی هستند.

مجتبی ذوالنوری نماینده قم در مجلس هم بدون افشای نام گفته که یک نماینده مجلس دهم را می‌شناسد که از این مؤسسه سود ۴۰ درصدی دریافت کرده است. پیشتر یک مقام در بانک مرکزی هم گفته بود که تعدادی از نمایندگان مجلس در نشست با مسئولان بانک مرکزی، خواسته بودند که پرونده ثامن‌الحجج مسکوت بماند. به گفته او مسئولان این مؤسسه به مدیران بانک مرکزی گفته بودند که از حمایت رهبر جمهوری اسلامی برخوردارند. اکنون منوچهر متکی در نامه‌اش به ولی‌الله سیف، مسئولان بانک مرکزی را متهم کرده که برای انحراف افکار عمومی از ناکارآمدی بانک مرکزی در مدیریت بحران ارز، جنگ روانی – تبلیغاتی به راه انداخته‌اند. او نوشته است که مطالب دیگری را در «فرصتی مناسب» بیان خواهد کرد. متکی نامه خود را با این سطرها به پایان رسانده:

«ما به اسلام، امام راحل، ولایت و خدمت به ملت شریف و قهرمان ایران وفادار خواهیم ماند.

بنده خدا ــ منوچهر متکی»

بیشتر بخوانید: