محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران در پاسخ تندی به رئیس سازمان پدافند غیر عامل از خبرنگاران دعوت کرده تا دوشنبه ۲۵ آذر ساعت ۱۴، به ساختمان این وزارتخانه در میدان امام(توپخانه) بروند تا مشخص شود که این نهاد سرورهایی را برای استفاده کاربران از «هات‌گرام» و «تلگرام طلایی» اختصاص داده یا نه.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران

سخنان محمدجواد آذری جهرمی پاسخی است به ادعای غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل. در هفته‌های گذشته، ادعای جلالی مبنی بر ابردزدی و دستکاری‌های اقلیمی کشورهای دیگر علیه ایران، او را به چهره‌ای پر حاشیه بدل ساخته است.

اکنون وزیر ارتباطات نیز با اشاره به همین حاشیه‌ها و رد ادعای تأمین سرورهای هات گرام و تلگرام طلایی، نسخه‌های بدیل ایران، گفته

«شاید نشود دزدی ابرها را ثابت یا رد کرد اما نبودن سرور در طبقه نهم ساختمان امام را می شود ثابت کرد. ما امروز از روابط عمومی خواسته ایم ساعت ۱۴، از خبرنگاران دعوت کند تا بروند و طبقه نهم ساختمان امام را بازدید کنند و نتیجه را به قضاوت افکار عمومی بگذارند.».

او سخنان این نظامی را «نادرست» دانست و با اشاره به حاشیه‌های پیرامون رئیس سازمان پدافند غیر عامل گفت او برای کشور «هزینه تراشی» می‌کند.

دولت ایران و وزارت ارتباطات متهم است که اینترنت مورد نیاز نسخه‌های بدیل تلگرام را تأمین می‌کند.

اخیراً رئیس سازمان پدافند غیر عامل گفته بود «سرورهای هاتگرام و طلاگرام در طبقه نهم ساختمان مرکز امام وزارت ارتباطات قرار دارند… فیلترینگ تلگرام هم حکم قضایی و هم مصوبه‌ای از طرف شورای عالی فضای مجازی دارد».

اوایل تیرماه امسال نیز عبدالصمد خرم‌آبادی، دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه گفته بود که تلگرام طلایی و هات‌گرام پیام رسان نیستند بلکه «دو فیلترشکن داخلی با مدیریت واحد هستند که به‌طور غیرقانونی و به‌خلاف دستور قضایی با امکانات وزارت ارتباطات دسترسی کاربران ایرانی را به شبکه اجتماعی فیلترشده تلگرام فراهم می‌کنند».

این اظهارات به ویژه پس از آن شدت گرفت که حسن بیکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اواسط خردادماه از محمود علوی وزیر اطلاعات نقل کرده بود که  «تلگرام طلایی متعلق به جمهوری اسلامی ایران است و اکنون ۲۵ میلیون عضو دارد و قانونی است».

وزیر ارتباطات نیز دوشنبه ۲۵ تیرماه در خصوص نسخه‌های بدیل تلگرام گفته

«در بحث نسخه‌های غیررسمی هم کسانی که در این مسئله در مرکز ملی ورود کردند، گفته‌اند اینها در دوران گذار باشند تا توانمندی لازم ایجاد شود.»

پس از فیلترینگ تلگرام، ایران کوشید پیام‌رسان‌های بومی را جاگزین تلگرام کند. با این حال سیاست جاانداختن پیام‌رسان‌های داخلی تا کنون شکست خورده و اقبالی نیافته است. بنابر آمار، فیلترینگ تلگرام به افزایش کاربرهای اینستاگرام انجامیده. علاوه بر این، ۸۰ درصد مخاطبان تلگرام پس از فیلترینگ هم در این پیام‌رسان ماندند.

تلگرام با نزدیک به ۴۰ میلیون کاربر، محبوب‌ترین شبکه اجتماعی در میان ایرانیان است.

چند روز پیش دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز تصدیق کرد که «تعداد ۳۰ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از طریق فیلترشکن‌های هاتگرام و تلگرام طلایی، فیلتر تلگرام را دور می‌زدند».

وزیر ارتباطات پیش از این گفته بود ظرفیت پیام‌رسان‌های داخلی از ۲۰ میلیون کاربر فراتر نمی‌رود.


در همین زمینه