برایان هوک، یکی از مشاوران سیاست‌گذاری وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که تاکنون ۵۰ کشور خواهان کاهش فعالیت‌های خود در ایران شده‌اند و آمریکا سعی می‌کند کشورهای بیشتری به تحریم نفتی ایران بپیوندند و واردات نفت خود از این کشور را به صفر برسانند. او می‌گوید هدف از اعمال تحریم‌ها علیه ایران نه تغییر رژیم ایران بلکه تغییر رفتار آن است.

وزارت امور خارجه آمریکا ـ عکس از آرشیو
وزارت امور خارجه آمریکا ـ عکس از آرشیو

برایان هوک دوشنبه ۲ ژوئیه / ۱۱ تیر گفت در دور جدید تحریم‌ها علیه ایران، ابتدا از ۴ اوت / ۱۳ مرداد، از جمله بخش‌های خودروسازی و تجارت طلای ایران تحریم می‌شوند و سپس از ۶ نوامبر / ۱۵ آبان، بخش انرژی و تراکنش‌های بانکی ایران.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۸ مه / ۱۸ اردیبهشت‌ اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود. این کشور اعلام کرده که برای تحدید نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی و نظارت بر برنامه موشکی سپاه پاسداران سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد و تاکنون نیز چندین مورد تحریم علیه ایران را به اجرا گذاشته است. او فرمانی را برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران پس از دوره‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد که شامل تاریخ‌هایی می‌شود که برایان هوک آن‌ها را اعلام کرد.

این تحریم‌ها که بیشتر برای محدود کردن فروش نفت ایران وضع شده، وزیر خزانه‌داری آمریکا را ملزم می‌کند که تحریم‌ها علیه آن دسته از بانک‌های خارجی را که با بانک مرکزی یا هر یک از مؤسسات مالی تحریم‌شده‌ی ایران معامله انجام می‌دهند، اعلام کند.

برایان هوک گفته است که هدف از این تحریم‌ها «نه تغییر رژیم، که تغییر رفتار رهبری ایران و رسیدن مردم به خواسته‌هایشان است».

به‌گفته این دیپلمات آمریکایی، تاکنون ۵۰ کشور از کاهش فعالیت‌های خود در ایران استقبال کرده‌اند و تلاش ایالات متحده آمریکا آن است که کشورهای بیشتری واردات نفت خود از ایران را به صفر برسانند: «هدف ما فشار بیشتر بر رژیم ایران است تا درآمد نفتی این کشور به صفر برسد.»

او تأکید کرد که آمریکا در تحریم‌های نفتی علیه ایران استثنائی قائل نمی‌شود و تدابیری نیز برای کاهش صادرات نفت ایران در بازار جهانی در نظر گرفته است.

سه‌شنبه هفته گذشته یکی از مسئولان دولتی آمریکا گفته بود که واشنگتن ابراز امیدواری کرده که خریداران نفت ایران از ماه نوامبر واردات نفت خود را متوقف کنند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا گفته است در صورتی که کشورهای میزبان بانک‌های خارجی در کمتر از بازه ۱۸۰ روزه خرید نفت خام از ایران را به «میزان قابل توجه» کاهش دهند، بانک‌های این کشورها از تحریم‌ها مستثنی می‌شوند.

دونالد ترامپ نیز شنبه ۳۰ ژوئن / ۹ تیر در توئیتی از تماس تلفنی با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان خبر داد و گفت او با افزایش تولید نفت «شاید تا دو میلیون بشکه» موافقت کرده‌ است.

این در حالی است که اعضای اوپک در کنفرانس ۱۷۴ خود به تاریخ ۲۲ ژوئن / ۱ تیر توافق کردند که تولید روزانه نفت خام را از ابتدای ژوئیه ۲۰۱۸ تا یک میلیون بشکه در روز افزایش دهند.

برایان هوک به شروط ۱۲ گانه مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز اشاره کرد و از ایران خواست تا با کنار گذاشتن اقدامات بی‌ثبات‌کننده در خاورمیانه و برنامه توسعه موشکی خود رفتار معقولی در پیش بگیرد.

مایک پمپئو ۲۱ مه / ۳۱ اردیبهشت در سخنانی گفت که کشورش سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد، مگر آن‌که جمهوری اسلامی ایران ۱۲ شرط را برآورده کند. از جمله این شروط می‌توان به این‌ها اشاره کرد: ایران سویه‌های نظامی فعالیت‌های هسته‌ایش قبل از برجام را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کند، توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم از جمله بستن رآکتور آب سنگین، دسترسی بی‌قید و شرط به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای بازرسی همه پایگاه‌ها در سراسر ایران، توقف توسعه موشک‌های بالستیک و توقف آزمایش موشک‌هایی با قابلیت حمل سلاح هسته‌ای، توقف حمایت از «گروه‌های تروریستی» از جمله حزب‌الله لبنان، حماس و جهاد اسلامی، شناسایی استقلال عراق و موافقت با خلع سلاح شبه‌نظامیان شیعه در این کشور، توقف حمایت از حوثی‌های یمن، خروج سپاه قدس و همه نیروهای تحت امر آن از سوریه، توقف حمایت از طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی در افغانستان، و توقف حمایت سپاه قدس از گروه‌های تروریستی و هم‌پیمانان شبه‌نظامی‌اش.

برایان هوک در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت بد اقتصادی ایران پرداخت و با اشاره به سقوط ارزش برابری ریال در برابر دلار، گفت مردم ایران در حال حاضر «برای تأمین مایحتاج اساسی خود، همچون آب و نان با دشواری روبه‌رو هستند. رژیم ایران میلیون‌ها دلار را در خارج از ایران هزینه می‌کند (…) و در تهران، خرمشهر و نقاط دیگر مطالبات مشروع مردم برای اصلاحات را با شدت و خشونت بیشتر سرکوب می‌کند.»

از آغاز سال جاری خورشیدی در ایران ارز به‌شدت بی‌سابقه‌ای گران شد و کالاهای اساسی زندگی مردم نیز گران‌تر شده‌اند. این وضعیت بد اقتصادی اعتراض‌هایی در بازارهای تهران و چند شهر دیگر در پی داشت. در خوزستان نیز مردم در اعتراض به کیفیت آب دست به تجمعات اعتراضی زدند که با سرکوب نیروهای امننیتی مواجه شدند.

برایان هوک قرار است روزهای آینده به کشورهای حاشیه خلیج فارس سفر کند.

بیشتر بخوانید: