نمایندگان «ارتش آزاد سوریه»، ائتلاف گروه‌های شورشی علیه دولت دمشق می‌گویند که برای واگذاری استان درعا با روسیه وارد مذاکره شده‌اند.

غیرنظامیان در حال گریختن از درعا

خبرگزاری «رویترز» به نقل از مذاکره‌کنندگان مخالفان مسلح گزارش داده است که یک کمیته شش‌نفره از مسئولان نظامی و غیرنظامی آنها شنبه ۳۰ ژوئن / ۹ تیر نخستین جلسه مذاکره را در مرزهای سویدا، استان همجوار درعا برگزار کرده‌اند. سویدا در کنترل دمشق است.

به گفته یک سخنگوی ارتش آزاد، نشست دوم مخالفان مسلح و نمایندگان روسیه نیز شنبه برگزار خواهد شد.

نیروهای ارتش سوریه دو هفته پیش حمله به درعا را آغاز کردند. آنها تحت حمایت جنگنده‌های روسیه توانستند بخش‌های شرقی این استان را از کنترل مخالفان خارج کنند.

بنا به آمار سازمان ملل متحد، حملات هوایی به درعا تا کنون ۱۶۰ هزار تن را آواره کرده است.

اردن که با استان درعا مرز مشترک دارد، به میانجیگری بین مخالفان و روسیه برای رسیدن به توافق دست زده است.

ارتش سوریه در حالی حمله به درعا را آغاز کرد که سال گذشته دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰ در هامبورگ آلمان با ولادیمیر پوتین، همتای روس‌اش به توافق آتش‌بس و «تنش‌زدایی» در جنوب غرب سوریه دست یافت.

هرچند در ابتدای حمله ارتش سوریه به درعا جنگنده‌های روس غایب بودند، از هفته گذشته وارد کارزار شدند. همزمان مشخص شد واشنگتن به حمایت نظامی از مخالفان نخواهد پرداخت.

درعا، شهری در نزدیکی مرز اردن برای شورشیان سوریه اهمیتی نمادین دارد و به «گهواره انقلاب» مشهور است. سقوط آن پیروزی بزرگ دیگری برای بشار اسد در جنگ هفت ساله سوریه خواهد بود. او همراه با نیروهای تحت حمایت ایران خرداد گذشته نیز در تدارک حمله به درعا بود.

توافق احتمالی بین مخالفان در درعا با روسیه شامل قنیطره، دیگر استان جنوب سوریه نخواهد شد. قنیطره در مرز سوریه با اسرائیل در بلندی‌های جولان قرار دارد.

بر اساس گزارش‌ها، اسرائیل با روسیه پیش از این برای خروج نیروهای ایرانی از این منطقه به توافق رسیده بود. گفته شده بود در آنجا نیروهای اسد جایگزین نیروهای حزب‌الله لبنان و شبه‌نظامیان شیعه تحت حمایت ایران خواهند شد.

چند روز پیش  اسرائیل دو موشک به اطراف فرودگاه دمشق شلیک کرده است. سوریه مدعی است که این حمله نشان‌دهنده حمایت اسرائیل از شورشیان مستقر در جنوب غرب سوریه است.

آژانس اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیا) پیش از این سال‌ها به شورشیان به اصطلاح میانه‌روتر ارتش آزاد میلیون‌ها دلار سلاح داده بود و به آنها حقوق ماهیانه می‌پرداخت اما دونالد ترامپ پس از رسیدن به ریاست‌جمهوری این برنامه مخفی را کنار گذاشت. پس از آن گزارش شد که اسرائیل حمایت از شورشیان در مرز خود را برعهده گرفته است.


در همین زمینه