سازمان ملل متحد در گزارشی از کشته یا مجروح شدن ۱۰ هزار کودک در سراسر در جریان درگیریهای مسلحانه خبر داده است. در این گزارش همچنین از آمار تجاوز به کودکان، به خدمت گرفتن آنها به عنوان کودک-سرباز یا آسیب دیدنشان در جریان حمله به مدرسهها و بیمارستانها ابراز نگرانی شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس بر اساس گزارش سالانه «کودکان و درگیریهای مسلحانه»، در سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۱ هزار مورد خشونت و تجاوز به حقوق کودکان در جریان درگیریهای مسلحانه گزارش شده که این رقم نسبت به سال پیش از آن افزایش چشمگیری یافته است.
سازمان ملل همچنین عملکرد ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در جنگ یمن را که مورد حمایت آمریکاست، در کشتار کودکان به شدت مورد انتقاد قرار داده و این ائتلاف را مسئول مرگ دستکم بیش از نیمی از هزار و ۳۰۰ کودکی دانسته که در کشور فقیر یمن کشته یا زخمی شدهاند. این کودکان قربانی حملههای هوایی و زمینی عربستان سعودی و امارات متحده عربی به شورشیان حوثی مخالف دولت یمن شدهاند.
در این گزارش همچنین به کودکان-سربازانی اشاره شده که در جنگ داخلی یمن یا در سایر کشورها اسلحه به دستشان داده شده است؛ کودکانی که گاه تنها ۱۱ سال دارند.
ویرجینیا گامبا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور کودکان و درگیریهای مسلحانه در اینباره گفته است: «نکته این است که نباید با این بچهها مانند فرزندانی رفتار کرد که ارزش کمتری دارند. آنها واجد شرایط و حقوقی هستند که باید برای زندگی هر کودکی در هر کجای جهان وجود داشته باشد تا بتوانند نیازهای زندگی خود را برآورده کنند. همچنین باید به این کودکان فرصتی برای بازپروری و بهبود داده شود.»
او گفته است که این گزارش، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد را «خشمگین» کرده است.
آمار ۲۱ هزار مورد خشونت و تجاوز گزارش شده در جریان درگیریهای مسلحانه به حقوق کودکان در سال ۲۰۱۷ در حالیست که این رقم در سال ۲۰۱۶، ۱۵ هزار و ۵۰۰ مورد بوده است. استفان دوجاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل این افزایش چشمگیر را عامل خشم آنتونیو گوترش عنوان کرده است.
کودکان قربانیای که در آمار و گزارش سازمان ملل به آنها پرداخته شده اغلب از کشورهای عراق، میانمار، جمهوری آفریقای مرکزی، جمهوری دموکراتیک کنگو، سودان جنوبی، سوریه و یمن هستند.
این گزارش همچنین به وضعیت کودکان در نیجریه پرداخته که در آن تقریبا نیمی از ۸۸۱ حادثه پیش آمده برای کودکان به دلیل حملههای انتحاری، به دلیل استفاده از کودکان به عنوان بمبهای انسانی بوده است. بیش از هزار و ۹۰۰ کودک نیز به دلیل ارتباط والدینشان با گروه بوکوحرام بازداشت شدهاند.
از سوی دیگر در حال حاضر دستکم هزار و ۳۶ کودک با اتهامات مربوط به امنیت ملی و عمدتا به اتهام ارتباط با گروه تروریستی داعش در بازداشتگاههای عراق به سر میبرند.
بر اساس گزارش سالانه کودکان و درگیریهای مسلحانه سازمان ملل همچنین هزار و ۲۲۱ کودک در سودان جنوبی به عنوان کودک-سرباز به کار گرفته شدهاند.
گروه افراطی الشباب در سومالی نیز بیش از هزار و ۶۰۰ کودک را ربوده و برخی از آنها را به عنوان کودک-سرباز در اختیار دارد. شمار دیگری از این کودکان نیز قربانی خشونتهای جنسی هستند.
از سوی دیگر کودکان در میانمار، سودان جنوبی، سوریه و یمن از دریافت کمکهای حیاتبخش محروم ماندهاند و رسیدن چنین کمکهایی به آنان جلوگیری میشود. شرایط زندگی کودکان سوری در مناطق تحت محاصره بسیار وخیم است.
به گفته خانم گامبا نیروهای دولتی در مناطق مختلف جهان مسئول ۹ هزار مورد از موارد خشونت و کشتار کودکان در جریان درگیریهای مسلحانه هستند: «این گزارش (کودکان و درگیریهای مسلحانه) جزییات خشونتهای غیرقابل گفتاری را بیان میکند که نسبت به کودکان رخ میدهد. همچنین نشان میدهد در بسیاری از درگیریها، طرفهای درگیر به شدت قوانین جنگی در مورد غیرنظامیان را نادیده میگیرند. هنگامی که خانه یا مدرسهای هدف حمله قرار می دهید، هنگامی که بیمارستانها و پناهگاهها تبدیل به اهداف جنگی میشوند، چگونه میتوان انتظار داشت که پسرها و دخترهای کوچک از خشونت جنگ فرار کنند؟»
- در همین زمینه