حسن روحانی در سخنانی که در اجلاس هماندیشی مدیران اجرایی سراسر کشور در سالن اجلاس تهران ایراد کرد، به صراحت گفت دولت نه کنارهگیری میکند و نه استعفا میدهد. او از وزیران اقتصادی دولت و از سازمان برنامه و بودجه خواست که با گرانی و فقر مقابله کنند، و برای ایجاد اشتغال در ایران بکوشند. روحانی از تولیدکنندگان داخلی خواست که در کنار دولت بایستند.
شبکه خبر به طور زنده سخنرانی رئیس جمهور اسلامی در اجلاس سران تهران را پخش میکرد. پیش از آغاز این اجلاس مستندی از شبکه خبر درباره برکناری حسن بنیصدر، نخستین رئیس جمهور ایران به اتهام بیکفایتی و سازش با آمریکا پخش شد. دوشنبه گذشته یحیی رحیم صفوی، فرمانده اسبق سپاه پاسداران و از نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی در شیراز گفته بود گاهی به نظر میرسد اگر دولت نباشد، کشور بهتر اداره میشود. یک روز پیش از آن هم حسین موسویان، از نزدیکان روحانی خواهان «خانهتکانی اساسی» حتی به قیمت استعفای دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام شده بود.
دولت میایستد
روحانی در ابتدای سخنانش در اجلاس سران تهران در پاسخ به این گمانهزنیها گفت با خروج آمریکا از برجام سه راه بیشتر باقی نمانده: تسلیم در برابر آمریکا، ایستادگی اما همزمان تداوم اختلافهای جناحی و سرانجام ایستادگی و مقاومت با کمترین هزینه. او اعلام کرد که جمهوری اسلامی قصد ندارد با آمریکا مذاکره کند:
«دولت میایستد. اگر کسی فکر میکند دولت استعفا میدهد و کنار میرود اشتباه میکند. ما تا آخرین روز دولت دوازدهم به وعدهمان عمل میکنیم و تا پای جان، آبرو و حیثیتمان میایستیم.»
روحانی در ادامه سخنانش، از تولیدکنندگان داخلی خواست که برای رونق تولید کنار دولت بایستند. رئیس جمهوری اسلامی به کارخانهداران وعده داد که اگر تولید را بیشتر و کارخانهها را دو شیفتی کنند تا کارگران از رفاه بیشتری برخوردار شوند، دولت هم از آنها حمایت میکند:
«برای تحرک بیشتر تولید داخلی، دولت متعهد است همه ارز مورد نیاز برای تهیه مواد اولیه کارخانجات تولیدی که از خارج باید وارد شوند را به قیمت رسمی در اختیار آنها بگذارد.»
روحانی از وزارت کار خواست با حذف هزینههای تأمین اجتماعی، برای حل بیکاری و ایجاد اشتغال اقدام کند. حق بیمه کارگران یکی از مهمترین این هزینههاست که بر اساس قانون کار بخشی از آن به عهده کارفرماست.
او از وزیر مسکن خواست که با ساختمانسازی در زمینهایی که متعلق به شرکتهای دولتی است، به ایجاد اشتغال کمک کند. روحانی از سرمایهداران خواست که سرمایههایشان را وارد بازار سهام کنند.
بازار با دولت همکاری کند
سه روز از اعتصاب کسبه بازار بزرگ تهران در اعتراض به سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا و نابسامانی در گمرک میگذرد. روحانی بدون آنکه به اعتصاب بازاریان اشاره کند گفت:
«تنظیم بازار یک وظیفه بزرگ است. قیمتگذاری مرکزیت خواهد داشت و یکجا قیمت تعیین میکند. نگذاریم جنس گران شود.»
شنبه ۲ تیر بر اساس ابلاغیه وزیر صنعت، معدن و تجارت به سازمان توسعه تجارت، ثبت سفارش و واردات ۱۳۳۹ ردیف تعرفهای کالا که شامل بیش از ۱۴۰۰ قلم کالا است ممنوع شد. یکی از دلایل نارضایتی بازاریان هم این ابلاغیه است. برخی تاجران با ارز دولتی کالاهای اساسی را وارد کشور کردهاند، اما به دلیل بیثباتی ارزش ریال از عرضه این کالاها در بازارها خودداری میکنند. روحانی از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواست فهرست این اقلام را منتشر کند:
«باید به مردم بگوییم در این مدت مخصوصاً از ابتدای سال ۹۷ به چه کسی ارز دادیم؛ به چه قیمتی و برایچه چیزی و چه کالایی وارد کرده است. وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) باید به مردم با وضوح و صراحت بگوید که کدام اقلام تامین میشود و قیمتش تغییر نمیکند و اگر هم تغییر کند ۴-۵ درصد.»
رئیس جمهوری اسلامی خطاب به بازاریان گفت: «بازار بیاید در کنار ما، ما هم میآئیم در کنار آنها.»
پیش از سخنرانی روحانی در اجلاس سران، رؤسای کمیسیونهای برنامه و بودجه و اقتصادی مجلس در واکنش به ناآرامی بازار در نامهای به حسن روحانی با امضای ۱۸۰ نماینده خواهان تغییر «تیم اقتصادی» او شده بودند. رئیس دفتر ریاست جمهوری هم از احتمال تغییراتی در کابینه خبر داده بود. روحانی درباره این تغییرات احتمالی سکوت کرد.
صرفهجویی در آب و برق، تسهیل خدمات، صرفهجویی در سفرهای خارجی و پاسخگویی در شبکههای اجتماعی به کسانی که در پی «تشویش اذهان عمومی» هستند، از دیگر درخواستهای روحانی از مدیران دولتی بود. روحانی گفت زندگی سختتر خواهد شد، اما با سربلندی در برابر «تاریخ».
پیش از سخنرانی روحانی در اجلاس سران، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با رئیس و مسئولان قوه قضائیه از آنها خواست که «امنیت در فضای اقتصادی» را برقرار کنند. روز گذشته (سهشنبه) صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه هم بازاریان معترض را به اخلال در اقتصاد ایران متهم کرده و به آنها هشدار داده بود که از «پنبهها را از گوش دربیاورند» و بدانند که از حکم اعدام تا ۲۰ سال حبس در انتظارشان است.
بیشتر بخوانید:
ناصر سراج، رئیس سازمان بازرسی کل کشور?!، درباره بحران در بازار طلای ایران به خبرنگاران گفته که «متأسفانه مواردی را در بحث خرید سکه شاهد بودهایم که اقتصاد کشور را در معرض خطر قرار میدهد»، از جمله اینکه «در رابطه با سکه، نفر اول با ۳۱ سال سن ۳۸- هزار و ۲۵۰ عدد سکه خریداری کرده و برای این خرید، رقمی معادل ۵۳ میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان پول پرداخت کرده است!!».
در صورتی که هزینه شده را به تعداد سکههای خریداری شده تقسیم کنیم، خریدار یاد شده به ازای هر سکه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان پرداخت کرده است، در حالی که اکنون هر سکه در بازار ایران معادل دو میلیون و ۸۵۰ هزار تومان است!!.
ارزش روز سکههای خریداری شده این شخص ۱۰۹ میلیارد و ۱۲۵ میلیون تومان است که بیانگر حدود ۵۶ میلیارد تومان سود است!!.
sattar beheshti / 28 June 2018
خامنه ای! بهتر نیست پول هایی را که از طریق سپاه پاسداران به هادی عامری می خواستید بدهید که در انتخابات عراق پیروز شود را کمتر کنی؟ اونهم چهل و پنج میلیون دلار؟!
آیا بهتر نیست سی و پنج میلیارد دلاری که در شش سال گذشته در سوریه هزینه کرده اید را تعیین تکلیف کنی؟
آیا میلیون ها دلاری که به حزب الله لبنان برای ترقه اندازی می دهید کم کنی بهتر نیست؟
یمن و فلسطین و حتی مراکش هم از دست ولخرجی های شما در امان نیستند .
Faryad / 28 June 2018
با تجربه ایکه دارم : هر زمانی که فردی در راس کار است و تحت فشار قرار میگرد او میگوید من استعفا نخواهم داد مشگلات را حل خواهم کرد ولی پس از مدت بسیار کوتاهی استعفا میدهد. میتوانم بگویم جناب نخست وزیر بزودی استعفا خواهند داد.
Mohammad Reza Shahab / 28 June 2018