شوری آب در آبادان پیامدهای سنگینی در پی داشته است. بهگفته رئیس اتاق بازرگانی این شهر، بخش کشاورزی در حال حاضر تعطیل شده، مردم دیگر به مسئولان اعتماد ندارند و موج مهاجرت به استانهای همجوار آغاز شده است.
بهگزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، مسعود خیاطزاده، رئیس اتاق بازرگانی آبادان درباره تأثیر شور شدن آب در این شهر بر فعالیتهای اقتصادی گفت: «مهمترین بخشی که در اقتصاد تا بدین لحظه تحت تأثیر قرار گرفته بخش کشاورزی است که کلیه فعالیتهای این بخش اکنون تعطیل شده است.»
بخشهایی از کارخانه پتروشیمی نیز که برای خنککنندگی نیاز به آب شیرین دارند مجبور شدند تعطیل کنند زیرا توربینهای این واحد بدون آب شیرین نمیتوانند فعالیت کنند.
آب آبادان چندین سال است که با مشکل روبهروست و مسئولان هنوز کاری در این زمینه از پیش نبردهاند. امسال نیز با کاهش بارندگی، خوزستان شاهد خشکسالی بود. در گذشته آبی که از پشت سدها رها میشد باعث جلوگیری از ورود آب دریا به رودخانه اروند و کارون میشد که اکنون به دلیل خشکسالی این اتفاق رخ نداده است. در مسیر رودخانه کارون چندین طرح توسعه نیشکر وجود دارد که این طرحها از آبی که از پشت سدها در رودخانه کارون رها میشود برداشتهای فراوانی انجام میدهند و این موضوع باعث میشود تا آبی که به منطقه برسد کم باشد و میزان آب شور دریا که به رودخانه میریزد بیشتر شود و چندین شهر خوزستان، از جمله آبادان شاهد کاهش کیفیت و شوری آن باشند. ۴۰ درصد از آب آبادان و خرمشهر از کارون و بهمنشیر تأمین میشود و خشک شدن این دو رودخانه و همچنین خشک شدن رود دجله و فرات موجب شده تا آب دریا پیشروی کند.
رئیس اتاق بازرگانی آبادان میگوید: «این اتفاق مختص به یکی دو هفته اخیر نبوده و از سالهای قبل مردم شهر این مشکل را داشتهاند و از همان سالها این مشکل همچنان باقی است اما در یک ماه اخیر وضعیت به حدی شده که مستقیماً بر روی فعالیتهای تجاری تاثیر گذاشته است. بیشتر سرمایهگذاریها در این شهرستان از خارج و استانهای همجوار است که این مشکلات به سبب روانی باعث شده این افراد به فکر توقف فعالیتهای خود باشند. حتی کارمندان مراکز دولتی درخواست انتقال دادهاند.»
بهگفته او «اکنون بحث مهاجرت حتی در بین مردم بومی و عادی در شهر مطرح شده بهطوری که این اتفاق در بین افراد غیربومی که دارای شغل آزاد بودند اکنون اتفاق افتاده و ما شاهد موج مهاجرت به استانهای همجوار همچون بوشهر و بندرعباس هستیم.»
در روزهای گذشته بارها آب شهرهای خوزستان نیز قطع شده است. چهارشنبه ۳۰ خرداد صدها تن از مردم آبادان در اعتراض به نبود آب آشامیدنی مقابل اداره آب و فاضلاب شهر تجمع کردند. معترضان در تجمع چهارشنبه خواستار استعفای رئیس اداره آب و فاضلاب شدند. آنها شعار میدادند: «آبادان آب نداره»، «فرماندار بیغیرت کجایی، کجایی»، «مسئولین بیغیرت نمیخوایم»، «دشمن ما همین جاست، دروغ میگن آمریکاست»، «آب اگر قطع بشه، آبادان قیامت میشه».
در پی تجمع مردم مقابل اداره آب و فاضلاب آبادان، عبدالله سامری، نماینده خرمشهر و مینودشت اعلام کرد به دلیل شوری بیش از حد آب، آب لولهکشی برای مردم آبادان و خرمشهر تا ۱۵ تیر رایگان شده است. سامری افزود مسئولان به دنبال آن هستند که کیفیت آب دو شهر آبادان و خرمشهر را بالا ببرند که «با اجرایی شدن طرح آبرسانی غدیر و رسیدن آن به سد کرخه کیفیت آب این دو شهر افزایش مییابد». این در حالی است که هنوز اعتبار ادامه طرح آبرسانی غدیر تا کرخه از سوی کمیسیون انرژی مجلس تأمین نشده است.
مسعود خیاطزاده درباره طرح انتقال آب و اجرایی شدن آن از ۱۵ تیرماه گفت: «این حرف را از سال ۹۰ میزنند اما تا به امروز اجرایی نشده است برای همین مردم امیدی به حرفهای مسئولین ندارند در این ۱۵ روز مقامات مختلف سعی در آرامش و عادی کردم وضعیت داشتند اما نتوانستند.»
او گفته است که «در بخش صنعت و تجارت تقریباً بحثهای توسعهای متوقف شده است زیرا کارخانههایی که مشغول به کار بودند به سبب شور بودن آب دیگر نمیتوانند فعالیت کنند و تصفیه آب به دلیل بالا بودن میزان شوری که به اندازه دریا است متوقف شده است.»
با گسترش بحران آب، هیأت دولت در جلسه عصر یکشنبه خود به ریاست حسن روحانی رئیسجمهور، با ۸ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال اعتبار به رفع تنش آب شرب در مناطق بحرانی کشور اختصاص داد.
خوزستان علاوه بر مشکل آب با افزایش تصاعدی غلظت گرد و خاک معلق در هوا و آلودگی هوا نیز مواجه است.
بیشتر بخوانید: