درگیری‌های خشونت‌بار ۳۰ بهمن ۹۶ نیروهای امنیتی با درویشان گنابادی در کمتر از چهار ماه با اعدام یکی از درویشان همراه شد. محمد ثلاث به اتهام راندن اتوبوس به سمت ماموران و زیر گرفتن و قتل سه مامور، در حالی سحرگاه روز دوشنبه ۲۸ خرداد ۹۷ اعدام شد که ابهام‌های زیادی در پرونده او وجود داشت. دیوان عالی کشور اما درخواست اعاده دادرسی در این پرونده را نپذیرفت و حکم اعدام او اجرا شد. 

فردای روز اعدام محمد ثلاث اما خبری درباره پرونده قتل‌های محفلی سال ۸۱ در استان کرمان منتشر شد که قرار گرفتن آن در مقابل خبر اعدام محمد ثلاث، می‌تواند ادعاهای مرتبط با عدالت‌ورزی در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی را با چالش‌های جدی روبه‌رو کند.

عکس از آرشیو

خبر از این قرار است: «پرونده قتل‌های محفلی کرمان که در سال ۸۱ رخ داده بود با اعلام رضایت تمامی اولیای دم بسته شد.»

به عبارت دیگر پرونده مربوط به قتل‌هایی که ۱۷ سال پیش رخ داده‌اند نزدیک به دو دهه معطل مانده است تا تمامی اولیای دم رضایت بدهند. 

این خبر گرچه از زاویه اجرا نشدن حکم برگشت‌ناپذیر اعدام برای متهمان به قتل می‌تواند خوشحال‌کننده باشد، اما همنشینی آن با خبر اعدام محمد ثلاث در کمتر از چهار ماه از زمان وقوع جرم -با وجود ابهام‌های فراوان موجود در پرونده- می‌تواند نشانگر این نکته باشد که انتقام‌جویی در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی مقدم بر عدالت‌طلبی است؛ چه متهمان پرونده قتل‌های محفلی کرمان شش عضو پایگاه بسیج و وابستگان قدرت بوده‌اند اما درویشان گنابادی و محمد ثلاث، اقلیتی مورد ظلم و معترض به شمار می‌روند.

در جزییات خبر مربوط به بسته شدن پرونده قتل‌های محفلی سال ۸۱ کرمان اما از قول یدالله موحد، رییس کل دادگستری استان کرمان آمده است که این پرونده با رضایت دادن آخرین اولیای دمی که تاکنون رضایت نداده بودند، اخیرا بسته شده است.

این مقام قضایی که امروز در نشستی خبری به مناسبت هفته قوه قضاییه به سوال «کرمان نو» درباره این موضوع پاسخ داده، روشن نکرده است که چرا برای گرفتن رضایت از اولیای دم ۱۷ سال فرصت داده شده و از آنها که رضایت نداده بوده‌اند با چه ساز و کاری رضایت گرفته شده است. 

موحد اما گفته است با توجه به رضایت اولیای دم، اگر متهمان مدت زمان قانونی حبس خود را کشیده باشند می‌توانند آزاد شوند.

در عین حال یک منبع آگاه به «کرمان نو» گفته است متهمان این پرونده حدود یک ماه است آزاد شده‌اند.

ماجرای قتل‌های محفلی کرمان به ۱۷ سال پیش برمی‌گردد.

به گزارش کرمان نو، سال ۸۱ شش جوان که گفته می‌شد عضو یک پایگاه مقاومت بسیج در کرمان هستند تصمیم گرفتند برای مبارزه با فحشا و فساد خودشان دست به‌کار شوند: «بر اساس اعترافات آن‌ها در جلسات دادگاه، مصیب افشاری اولین قربانی بود. این گروه مصیب را در ۲۲ شهریور ۸۱ گرفتند و به جرم مشروب فروشی به قتل رساندند؛ اگرچه اتهام مشروب‌فروشی مصیب هیچگاه تایید نشد.»

بر اساس این گزارش این جوانان در تاریخ ۲۹ شهریور ماه، فردی به نام محسن کمالی را به اتهام مواد فروشی گرفتند و او را به قتل رساندند.

جمیله امیراسماعیلی سومین قربانی قتل‌های محفلی در کرمان بود. او به اتهام راه‌اندازی خانه فساد به قتل رسید. اتهامی که همواره از سوی مادر مقتول رد شده است.

محمد‌رضا نژآد ملایری و شهره نیک‌پور دو قربانی دیگر قتل‌های محفلی کرمان بودند که آبان ماه ۸۱ به قتل رسیدند. این شش جوان معتقد بودند که این دو علاوه بر رابطه نامشروع، در کار توزیع مشروبات الکلی‌اند. مادر شهره نیک‌پور اما در همان روزها به روزنامه ایران گفته بود که دخترش و محمدرضا نژآد ملایری نامزد بوده‌اند.

قتل این دو نفر آخر اما باعث شد قتل‌های محفلی کرمان لو برود: «صبح روز بعد از قتل شهره و محمدرضا، لاشه سوخته شده اتومبیل محمدرضا در یکی از جاده‌های اطراف کرمان پیدا شد و دو هفته بعد ماموران در جاده جوپاری به جسد محمدرضا رسیدند. پیگیری آنان موجب شد تا اسفند سال ۸۱ ابتدا یکی از متهمان قتل‌های محفلی و سپس پنج نفر دیگر بازداشت شوند.

کرمان نو درباره آنچه بر این پرونده رفت نوشته است: «دو سال پس از وقوع این قتل‌ها، خانواده مصیب افشاری، محسن کمالی و جمیله امیراسماعیلی با دریافت دیه رضایت دادند اما تا پیش از سال ۹۷ اولیای دم دو مقتول دیگر رضایت نداده بودند که حالا رییس کل دادگستری کرمان خبر داده آن‌ها هم رضایت داده‌اند تا ۱۷ سال پس از باز شدن یکی از جنجالی‌ترین پرونده‌های جنایی در استان کرمان، این پرونده بسته شود.»


  • بیشتر بخوانید