رویترز در گزارشی به نقل از دو مقام غیرسوری از تنش میان شبهنظامیان مورد حمایت ایران و نیروهای روسی در سوریه خبر داد. موضوع به استقرار نیروهای روسی در مرز سوریه و لبنان مربوط میشود که شبهنظامیان میگویند با آنها «هماهنگ» نشده بود.
رویترز در گزارش ویژهای از دو مقام غیر سوری نقل کرده که استقرار موقت نیروهای روسی در نزدیکی شهر قصیر واقع در مرز سوریه با لبنان، اعتراض شبهنظامیان مورد حمایت ایران، از جمله حزبالله لبنان را برانگیخت.
یکی از این دو مقام غیر سوری که از فرماندهان نظامی حامی بشار اسد است به رویترز گفته که این اقدام روسها با شبهنظامیان شیعه طرفدار ایران «هماهنگ نشده بود» و پس از آنکه روز گذشته، سهشنبه ۵ ژوئن / ۱۵ مرداد نیروهای لشگر ۱۱ ارتش سوریه در سه موضع نیروهای روسی مستقر شدند، قائله خوابیده و مسئله حل شده است.
رویترز چنین رویدادی را کمسابقه توصیف کرده است.
روسیه تاکنون نسبت به این ماجرا واکنشی نشان نداده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز گذشته در دیدار با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در پاریس بار دیگر بر خروج ایران از سوریه تأکید کرد.
اسرائیل مایل نیست که ایران، بهعنوان دشمن منطقهای و تهدید اصلی علیه این کشور در سوریه پایگاه نظامی داشته باشد. تاکنون بارها از مرز سوریه به سوی خاک اسرائیل خمپاره شلیک شده و اسرائیل نیز پایگاههای ایران در سوریه را در چندین عملیات بمباران کرده است.
بینامین نتانیاهو، چهارشنبه ۶ ژوئن / ۱۶ خرداد در توئیتر خود نوشت: «حضور نظامی ایران در سوریه در حال حاضر، شامل ۱۸ هزار شبهنظامی شیعه نیز میشود که تحت فرماندهی فرماندهان ایرانی هستند. این شبهنظامیان شیعه از افغانستان میآیند؛ از پاکستان و دیگر مناطق.»
حضور نظامی ایران در سوریه در حال حاضر، شامل هجده هزار شبه نظامی شیعه نیز می شود که تحت فرماندهی فرمانده های ایرانی هستند. این شبه نظامیان شیعه از افغانستان می آیند؛ از پاکستان و دیگر مناطق.
— نخستوزیر اسرائيل (@israelipm_farsi) 6. Juni 2018
نیروهای سوری مخالف حکومت بشار اسد نیز بهتازگی از کشورهای اروپایی خواستند تا برای خروج نیروهای ایرانی از سوریه به تهران فشار وارد کنند.
فشارهای اسرائیل موجب شده تا موضع روسیه، متحد دیگر رژیم اسد نیز درباره حضور ایران در سوریه تغییر کند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه ۱۷ مه / ۲۷ اردیبهشت در دیدار با بشار اسد در شهر سوچی روسیه اعلام کرد که بهزودی نیروهای خارجی از این کشور خارج میشوند و میتوان پروسه سیاسی را که آغاز شده، به پیش برد.
الکساندر لاورنتینوف، فرستاده پوتین به سوریه نیز فردای این دیدار گفت: «این سخنان درباره همه گروههای نظامی خارجی موجود در سوریه، از جمله آمریکاییها، ترکها، حزبالله و ایرانیها است.»
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز ۲۸ مه / ۷ خرداد گفت که تنها نیروهای دولتی سوریه باید در مرز جنوبی سوریه، در نزدیکی اردن و اسرائیل حضور داشته باشند.
در پاسخ به طرح مسئله خروج ایران از سوریه، فیصل مقداد، معاون وزیر خارجه این کشور در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه در اینباره گفت: «مسئولان سوری به کسی اجازه نمیدهند که مسئله خروج نیروهای ایران و حزبالله لبنان از این کشور را مطرح کند (…) این مسئله مربوط به دولت سوریه است.»
با این حال بشار اسد ۳۱ مه / ۱۰ خرداد در گفتوگویی با «راشا تو دی» اعلام کرد که نیروهای ایرانی در سوریه حضور ندارند: «هیچگاه نیروهای ایرانی [در سوریه] حضور نداشتند، بلکه حضور ایران محدود به افسران ایرانی بوده که به ارتش سوریه کمک میکنند».
مقامهای ایرانی نیز در اظهارنظرهای مختلف گفتهاند که تا زمانی که دولت سوریه بخواهد در خاک این کشور خواهند ماند.
بیشتر بخوانید:
هرگز در طول تاریخ خیر و خوبی از روسها به ایران و ایرانی نرسیده. امیدوارم این بار این روسها باشند که به سبب کشور گشایی شان ، نیروهای ایرانی که جز بد نامی برای مردم ایران سودی نداشتند با تیپا و آبرو ریزی از سوریه بیرون کنند . تا شاید کمتر از سفره مردم گرسنه ایران بردارند و خرج کودک کشی و غیر نظامی کشی در سوریه بشه
آقایی / 06 June 2018
پاسخ مثبت روسیه به درخواستهای سیاسی نظامی اسراییل ناشی از ترس از اسراییل است. روسیه ضعیف تر از آن چیزی است که تاکنون بنظر رسیده است. فاقد تعقل، تفکر و روحیه متعادل منطقه ای و بین المللی است. خرس قدرتمند سفید به روباهی ترسو تبدیل گردیده است و در آزمایشی دیگر در حال نمایش بیشتر ماهیت خویش است.
کیوان / 07 June 2018