دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده پس از دیدار با یک مقام ارشد کره شمالی در واشنگتن از برگزاری دیدار او با کیم جونگ اون، رهبر آن کشور و کاهش فشارها بر پیونگیانگ خبر داد. ژاپن و کره جنوبی بر سر سیاست جدید ترامپ اختلاف دارند.
ترامپ جمعه اول ژوئن / ۱۱ خرداد پس از دیدار با کیم یونگـچول، فرستاده ویژه رهبر کره شمالی به واشنگتن در جمع خبرنگاران تأیید کرد که دیدار ۱۲ ژوئن او با کیم جونگ اون برگزار خواهد شد.
کنار گذاشتن «فشار حداکثری»
ترامپ هشت روز پیش در نامهای به کیم با اشاره به «خصومت آشکار» کره شمالی با ایالات متحده این دیدار را لغو کرده بود. او جمعه نامهای در پاکتی بسیار بزرگ از کیم دریافت کرد و پس از دیداری ۹۰ دقیقه با یونگـچول از تغییر موضع خود سخن گفت.
ترامپ در سخنانش از وعده پیشین خود برای حفظ «فشار حداکثری» بر کره شمالی تا زمان برگزاری دیدار عقبنشینی کرد:
«دیدار ما ۱۲ ژوئن برگزار میشود و فکر میکنم احتمالاً بسیار موفق خواهد بود، نهایتاً فرآیند موفقی خواهد شد… حتی دیگر نمیخواهم از لفظ فشار حداکثری استفاده کنم، چون نمیخواهم این لفظ را به کار ببرم، چون داریم با هم کنار میآییم.»
رئیسجمهوری ایالات متحده مدعی شد که علیرغم حفظ تحریمهای پیشین تا زمان دیدار با کیم، برنامه پیشین دولتش برای وضع تحریمهای جدید علیه کره شمالی را کنار گذاشته است.
در جلسه ترامپ با فرستاده کره شمالی مایک پنس، معاون اول او و جان بولتون، مشاور امنیت ملی حضور نداشتند. پیونگیانگ پس از اشاره این دو به اتخاذ مدل «لیبی» برای خلع سلاح هستهای کره شمالی تهدید به لغو دیدار با ترامپ کرده بود.
ترامپ همزمان در جمع خبرنگاران تأکید کرد که انتظار ندارد در اجلاس ۱۲ ژوئن در سنگاپور تمام اختلافات حل شود و فرآیند مذاکره با کره شمالی زمانبر خواهد بود.
او پیش از این گفته بود که کره شمالی باید «در زمان بسیار کوتاهی» به طور کامل سلاحهای اتمیاش را نابود کند.
جیمز متیس، وزیر دفاع ایالات متحده شنبه اطمینان داد که خواست کره شمالی برای کاهشیافتن حضور نظامی آمریکا در همسایه جنوبیاش تا پیش از برگزاری ملاقات بین کیم و ترامپ برآورده نخواهد شد.
تفاوت دیدگاه سئول و توکیو
ایتسونوری اونُدرا، وزیر دفاع ژاپن شنبه دوم ژوئن / ۱۲ خرداد در واکنش به دستشستن ترامپ از سیاست فشار حداکثری گفت که نباید کره شمالی را صرفاً به خاطر پذیرفتن انجام گفتگو با واشنگتن تشویق کرد و پیونگیانگ باید ابتدا برای کنارگذاشتن برنامههای هستهای و موشکی بالستیک خود اقدام عملی انجام دهد.
وزیر دفاع ژاپن در اجلاس امنیتی «گفتگوی شانگریـلا» در سنگاپور سخن میگفت. او هشدار داد که مقامهای کره شمالی در گذشته تنها برای خریدن زمان و توسعه بیشتر تسلیحاتشان وارد مذاکره شدهاند.
هرچند شینزو آبه، نخستوزیری ژاپن شنبه اعلام کرد که توکیو تمام تلاش خود را برای برگزاری موفق اجلاس ترامپ و کیم به کار خواهد بست.
کره شمالی در سالهای ۱۹۹۴ و ۲۰۰۵ برای پایاندادن به برنامه تسلیحات اتمی در عوض مشوقهای دیپلماتیک و اقتصادی دو توافق امضا کرد اما نهایتاً نخستین آزمایش هستهای را در ۲۰۰۶ انجام داد.
سونگ یونگـمو، وزیر دفاع کره جنوبی اما در همان اجلاس از اختلاف نظر با توکیو پرده برداشت. او گفت که تفاوت دیدگاهها درباره میزان خلع سلاح هستهای که کیم باید با آن موافقت کند را میفهمد، اما اگر تمرکز بر اختلافها باشد، گفتگو هرگز پیش نخواهد رفت.
به گفته وزیر دفاع کره جنوبی، «اگر دائماً به انگیزههای کیم جونگ اون شک کنیم، مانعی بر سر راه گفتگو و پیشرفت ایجاد خواهیم کرد.»
دو روز پیش سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه پس از سفر به کره شمالی گفته بود که تا تحریمها برداشته نشود، خلع سلاح هستهای در کار نیست.