آلن بویس – دوسال پیش، دانشمندان مرکز ملی پژوهش‌های جویِ ایالات متحده واقع در شهر بولدر کلرادو، دست به انتشار پژوهشی زدند که مدعی وجود ناهماهنگی‌هایی میان مشاهدات ماهواره‌ای از گرمای زمین و محاسبات گرمایی از آب اقیانوس‌ها بود. همین ناهماهنگی‌ها، رفته‌رفته به مدرکی در پشتیبانی از وجود یک انرژی گمشده در چرخه گرمایی سیاره زمین تبدیل شد.

 
چه اتفاقی افتاده بود؟ آیا پژوهشگران، در مسیر تعقیب رد پای انرژی از لحظه جذب نور آفتاب تا گسیل مجدد آن به آسمان، جایی را از قلم انداخته بودند؟ یک تیم بین‌المللی از اقیانوس‌شناسان و متخصصان اقلیمی به سرپرستی نورمن لوب (Norman Loeb) از مرکز پژوهش‌های لانگلی ناسا در وندنبرگ، مأمور پیگیری این مسئله شدند. 
 
این دانشمندان، داده‌های ده‌ساله یک ابزار ماهواره‌ایِ متعلق به پایگاه لانگلی، تحت عنوان “تشعشع‌سنج ابرها و زمین” (CERES) را با هدف تعیین تغییراتی که در برآیند تعادل تابشی لایه‌های فوقانی جو زمین رخ داده بود، مورد بازبینی قرار دادند. این داده‌ها در گام بعدی، با برآوردهای صورت‌پذیرفته توسط سه حسگر اقیانوسی مستقر در زمین که حاکی از ظرفیت گرمایی اقیانوس‌ها بود، ترکیب شد. براساس این تحلیل که خلاصه‌ای از آن در شماره بیست و دو ژانویه نشریه علمی Nature Geosciences انتشار داده شده است، در واقع محاسبات ماهواره‌ای و زمینی با در نظرفتن خطاهای مشاهداتی، با یکدیگر همخوانی دارند. لوب در این‌ زمینه می‌گوید: “یکی از چیزهایی که درصدد انجامش بودیم، بررسی سفت و سخت خطاهای مشاهداتی بود. با انجام این کار بود که متوجه شدیم از این داده‌ها، نمی‌توان چیزی مثل گمشدگی انرژی از چرخه گرمایی زمین را نتیجه گرفت.”
 
بیشتر دانشمندان معتقد هستند که ۹۰درصد از گرمای ناشی از رشد غلظت گازهای گلخانه‌ایِ جو زمین، روانه اقیانوس‌ها می‌شود.
انرژی گمشده، در اقیانوس است
 
لوب می‌افزاید: “داده‌های ما نشان از این می‌دهد که زمین، با آهنگ تقریبی نیم‌وات انرژی در هر متر مربع، گرما را در اقیانوس‌هایش انباشته می‌کند و در این میان، هیچ نشانی از اتلاف انرژی نیست که مبین “گمشدگی” آن باشد. این انرژی انباشته، در نهایت راه خود را به جو پیدا می‌کند و بدین‌ترتیب دمای سرتاسری زمین را افزایش می‌دهد.”
 
بیشتر دانشمندان معتقد هستند که  ۹۰درصد از گرمای ناشی از رشد غلظت گازهای گلخانه‌ایِ جو زمین، روانه اقیانوس‌ها می‌شود. اگر این گرما باز به جو برگردد، همین نیم‌وات انرژی به ازای هر متر مربع ناقابل، می‌تواند دمای متوسط سیاره‌مان را تا ۰.۳ درجه سانتیگراد و یا حتی بیشتر افزایش بدهد.
 
به‌گفته لوب، این یافته‌ها حاکی از اهمیت به کار بستن چندین سامانه سنجشی در بازه‌های زمانی طولانی است و نشان از احتیاج به بهبود مداوم روش‌های محاسبه جریان‌های انرژی در زمین می‌دهد.
 
در پژوهش پیشین، تیم علمی مرکز ملی پژوهش‌های جوی آمریکا، ناهماهنگی‌های موجود از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ میلادی، مابین داده‌های مربوط به مشاهدات صورت‌پذیرفته از تعادل دمایی زمین و نیز محاسبات مربوط به آهنگ رشد دمای ۷۰۰ متر فوقانی آب اقیانوس‌ها را مورد بررسی قرار داده بود. آن‌ها، در این بین، پی به وجود ناهماهنگی‌هایی بردند که در گام نخست، آن را به نوعی “انرژی گمشده” نسبت دادند.
 
مؤسسات میزبان سایر نویسندگان مقاله جدید که منشأ این انرژی گمشده را آب اقیانوس‌ها می‌داند، عبارتند از دانشگاه هاوایی، پژوهشگاه مطالعات زیست‌محیطی- دریایی اقیانوس آرام، دانشگاه ریدینگ انگلستان و دانشگاه میامی.
 
منبع: NASA
 
در همین زمینه:
 
 
توضیح تصویر:
 
ابرها، بسته به نوع‌شان، نقش‌های حیاتی متفاوتی در حفظ تعادل انرژی زمین ایفا می‌کنند. این نقاشی، کاری از گرائیم استفنز (Graeme Stephens)، دانشمند ارشد ماهواره کلودست (CloudSat) ناساست که تجمعی از ابرهای کومولوس را بر فراز افق نشان می‌دهد، ابرهایی که به انتقال انرژی از زمین به جو کمک می‌کنند. منبع: Graeme Stephens