دفتر هماهنگی امور انساندوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) در تازهترین گزارش خود درباره افغانستان اعلام کرد که دستکم دو میلیون تن از جمعیت این کشور به خاطر خشکسالی با خطر ناامنی غذایی روبهرو هستند.
بنا به این بولتن ماهیانه، کشاورزان در حدود ۲۰ ولایت عمدتاً شمالی و غربی افغانستان کشت گندم را یا به تعویق انداختهاند و یا کاهش دادند. کاهش شدید بارش باران و برف در زمستان گذشته یکی از دلایل این اتفاق است.
غور، باغدیس، فاریاب و جوزجان بیش از دیگر ولایتها از خشکسالی آسیب دیدهاند.
یک مقام دفتر امور انساندوستانه در اینباره توضیح داد که «برداشت زمستان گذشته را باید کاملاً ازدسترفته تلقی کرد.»
بنا به گزارش سازمان ملل،حدود ۲۱ هزار تن تا اواسط ماه مه به دلیل خشکسالی خانههایشان در ولایتهای بادغیس و غور را ترک کردهاند.
این گزارش میافزاید که «حدود یک و نیم ملیون گوسفند و بز در مناطق شمال شرقی افغانستان در یافتن غذا مشکل دارند و بیش از ۶۰۰ روستا از یک هزار روستای این منطقه با مشکل نبود آب مواجهند.»
۱۴,۸ میلیون تن از جمعیت ۳۰ میلیونی افغانستان برای تهیه مایحتاج زندگی و نیز اشتغال به صنعت کشاورزی وابسته اند.
خشکسالی، مسئلهای امنیتی
پیش از این مقامهای کابل نسبت به شدت خشکسالی هشدار داده بودند و گفته بودند که در برخی مناطق افغانستان وضعیت اضطراری اعلام خواهد شد.
وضعیت دامداری در افغانستان نیز به خطر افتاده و دولت برای فرستادن دامها به ترکمنستان و ازبکستان برای جلوگیری از تلفشدن آنها وارد مذاکره شده است.
خشکسالی در افغانستان نیز مسئلهای امنیتی است و حتی به تنش کابل با تهران بر سر آب نیز دامن زده. تهران خواهان پرداخت حقآبه هیرمند برای تخفیف مشکلات خشکسالی در شرق ایران از سوی کابل است اما افغانستان اعلام کرده که برای پرداخت حقآبه با مشکل مواجه است و این کشور در پنج ولایت خود با کمآبی دستوپنجه نرم میکند.
گزارش دفتر امور انساندوستانه میافزاید که سازمان ملل برای کمک به تأمین غذا و سرپناه نیازمندان افغان برای شش ماه آینده، فوراً به بودجهای معادل ۱۱۵ میلیون دلار آمریکا نیاز دارد.
به گفته این گزارش، از ابتدای سال جاری تا کنون ۱۰۸ هزار تن بر اثر درگیری و مشکلات محیط زیستی و بلایای طبیعی آواره شدهاند. شمار کل آوارگان در سال گذشته میلادی به ۴۴۵ هزار تن رسید.