در پی خروج آمریکا از برجام و در آستانه برگزاری نشست مشترک ایران، فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه و چین، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پنج‌شنبه ۲۴ مه / ۳ خرداد بار دیگر پایبندی ایران به برجام را تأیید کرد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

این نخستین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از خروج آمریکا از برجام است. آژانس در طول سال چهار گزارش در این زمینه منتشر می‌کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود به شورای حکام گفته است که ایران همچنان در محدوده غنی‌سازی اورانیوم زیر ۳۰۰ کیلوگرم که در نظر گرفته شده بود باقی مانده است.

در راکتور آب سنگین اراک نیز تولید پلوتونیوم به گونه‌ای که در توافق هسته‌ای آمده، توسعه نیافته است. در توافق هسته‌ای میزان مجاز دخایر آب سنگین تا سقف ۱۳۰ تن تعیین شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش خود آورده است: «آژانس به تمام سایت‌ها و اماکنی که در ایران نیاز به بازدید داشته‌اند، دسترسی تکمیلی داشته است.»

گزارش می‌افزاید: «همکاری فعال ایران در ارائه چنین دسترسی‌هایی، اجرای پروتکل الحاقی را تسهیل و اعتماد را افزایش می‌دهد.»

رضا نجفی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در این‌باره گفت این گزارش بار دیگر تأیید می‌کند که اقدام‌ها و فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی «کاملاً منطبق با برجام» است.

گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک روز قبل از نشست مقامات ارشد کشورهای امضا‌کننده توافق هسته‌ای ـ فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه، چین و ایران – منتشر شده است. نمایندگان این کشورها روز جمعه در وین گرد خواهند آمد تا درباره مراحل بعدی پیشبرد برجام گفت‌وگو کنند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا  ۱۸ اردیبهشت / ۸ مه اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هسته‌ای با ایران خارج می‌شود و تحریم‌های نفتی علیه ایران را مجدداً اعمال می‌کند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز دوشنبه ۲۱ مه / ۳۱ اردیبهشت در سخنانی استراتژی تازه ایالات متحده در قبال ایران را اعلام کرد و گفت آمریکا برای تحدید نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی و نظارت بر برنامه موشکی سپاه پاسداران سخت‌ترین تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران اعمال خواهد کرد.

در وضعیت کنونی دولت‌های اروپایی نگران سرنوشت قراردادهایی هستند که شرکت‌های تجاری کشورهای‌شان پس از توافق هسته‌ای با ایران بستند. این شرکت‌ها در معرض تحریم‌های آمریکا قرار دارند و حاضر نیستند خطر پیشبرد قراردادهای خود با ایران را تقبل کنند. در این زمینه هنوز طرف‌های توافق هسته‌ای راه حلی نیافته‌اند.

پس از اعلام خروج شرکت توتال از ایران، شرکت عظیم فرانسوی گاز و انرژی «اِنژی» نیز اعلام کرده که تا شش ماه دیگر به قراردادهای خود در ایران پایان خواهد داد.

بیشتر بخوانید: