مجتبا یوسفی‌پور – سرانجام امروز سه‌شنبه ۲۴ ژانویه ۲۰۱۲ نامزدهای نهایی اسکار، جایزه آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا اعلام شدند. مثل همیشه برخی از نامزدهای فهرست امسال از پیش قابل حدس زدن بودند و برخی نیز شگفتی آفریدند. امسال “جدایی نادر از سیمین” توانست به بخش اصلی جوایز اسکار راه پیدا کند و برای نخستین‌بار در تاریخ سینمای ایران در دو بخش نامزد جایزه اسکار شد. “هوگو” با نامزدی در ۱۱رشته و “هنرمند” با نامزدی در ۱۰ رشته تا اینجا موفق‌ترین فیلم‌های امسال هستند.

از آنجا که معمولاً فیلم‌هایی که در گلدن گلوب و بفتا موفق به دریافت جایزه می‌شوند از بخت بیشتری در اسکار برخوردار هستند، در اینجا نگاهی داریم به نامزدهای امسال و پیشینه آن‌ها و موفقیتشان در به دست آوردن این جوایز:

بهترین فیلم:
 

“نوادگان” به کارگردانی الکساندر پین. فیلم در پنج رشته بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش مکمل زن و بهترین فیلمنامه نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب بود که در نهایت جایزه بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش اول مرد را از آن خود کرد. فیلم همچنین در رشته‌های بهترین فیلم، بازیگر نقش اول مرد و فیلمنامه اقتباسی نامزد جایزه بفتا است.
“کمک” به کارگردانی تیت تیلور: فیلم نامزد پنج جایزه بفتا در رشته‌های بهترین فیلم، فیلمنامه اقتباسی، بهترین بازیگر نقش اول زن و دو نامزدی برای بهترین بازیگر نقش مکمل زن است. این فیلم همچنین در پنج رشته نامزد جایزه گلدن گلوب امسال بود که در نهایت جایزه بهترین بازیگری نقش مکمل زن را به دست آورد. بازیهای فیلم مهمترین نقاط قوت آن هستند.
 

[لینک: معرفی فیلم در برنامه اکران- رادیو زمانه]
 

“هوگو” ساخته مارتین اسکورسیزی: “هوگو” در سه رشته بهترین کارگردانی، بهترین فیلم و بهترین موسیقی متن نامزد جایزه گلدن گلوب بود و در نهایت گوی طلایی بهترین کارگردانی را نصیب اسکورسیزی کرد. در بفتا نیز فیلم در ۹ رشته بهترین کارگردان، فیلمبردار، تدوین، طراحی لباس، گریم، موسیقی متن، طراحی صحنه، صدا و جلوه‌های ویژه نامزد شده است.
 

[لینک: معرفی فیلم در برنامه اکران-رادیو زمانه]
 

“هنرمند” ساخته میشل هازانویسیوس از رقبای جدی اسکار امسال

“مانی بال” ساخته بنت میلر: در فهرست فیلم‌های امسال، “مانی‌‌بال” یکی از فیلم‌هایی‌ست که در قیاس با رقبایش با اقبال کمتری در جشنواره‌های معتبر روبرو شده است. فیلم در رشته‌های بهترین فیلمنامه اقتباسی، بازیگر نقش اول مرد و بازیگر مرد مکمل نامزد بفتا است. در گلدن گلوب نیز فیلم در چهار رشته بهترین فیلم، بازیگر نقش اول مرد، بازیگر مرد مکمل و فیلمنامه نامزد دریافت جایزه بود که در نهایت با دست خالی از مراسم بازگشت.
 

[لینک: معرفی فیلم در برنامه اکران-رادیو زمانه]
 

“اسب جنگی” به کارگردانی استیون اسپیلبرگ: آخرین ساخته اسپیلبرگ نیز وضعیتی مشابه “مانی‌بال” دارد. در دو رشته بهترین فیلم و بهترین موسیقی نامزد گلدن گلوب بود. فیلم در پنج رشته بهترین فیلمبرداری، موسیقی، طراحی صحنه، صدا و جلوه‌های ویژه نیز نامزد بفتا است.
 

[لینک: معرفی کامل فیلم در برنامه اکران-رادیو زمانه]
 

“هنرمند” ساخته میشل هازانویسیوس: از مهمترین رقبای امسال است. فیلم تاکنون بسیار موفق بوده و توانسته از جشنواره‌های مختلف جوایز بسیاری به دست آورد. در جشنواره فیلم کن نامزد نخل طلا بود و جایزه بهترین بازیگری نقش اول مرد را به دست آورد. در گلدن گلوب نامزد شش جایزه بهترین فیلم کمدی یا موزیکال، بهترین موسیقی، بهترین بازیگر مرد(فیلم‌های کمدی یا موزیکال)، کارگردانی، بهترین بازیگر زن و بهترین فیلمنامه بود که در نهایت توانست در سه رشته نخست این جایزه را به دست آورد. حلقه منتقدان لندن جوایز بهترین کارگردان سال، بهترین بازیگر سال و بهترین فیلم سال خود را به این فیلم اهدا کردند و در بفتا نیز “هنرمند” در ۱۲ رشته بهترین فیلم، کارگردانی، فیلمبرداری، طراحی لباس، تدوین، بازیگر مرد، بازیگر زن، گریم، موسیقی، فیلمنامه غیر اقتباسی، طراحی صحنه و طراحی صدا نامزد شده است.

[لینک: معرفی فیلم در برنامه اکران-رادیو زمانه]
 

براد پیت و جونا هیل در “مانی‌بال”: دو نامزد جایزه‌های بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد

“نیمه‌شب در پاریس” ساخته وودی آلن: وودی آلن نیاز به معرفی ندارد. آخرین ساخته‌اش نامزد چهار جایزه گلدن گلوب در رشته‌های بهترین فیلم، فیلمنامه، کارگردانی و بازیگر نقش اول مرد بود و توانست جایزه بهترین فیلمنامه را نصیب وودی آلن کند. وودی آلن برای فیلمنامه این فیلم امسال نامزد جایزه بفتا نیز شده است.
 

“درخت زندگی” ساخته ترنس مالیک: برنده نخل طلای جشنواره فیلم کن. نامزد جایزه بهترین فیلم سال و بهترین کارگردان سال از حلقه منتقدان لندن. فیلم در گلدن گلوب موفقیتی نداشت و احتمال اینکه اعضای اکادمی به آن روی خوشی نشان بدهند زیاد نیست.
 

“خیلی بلند و بسیار نزدیک” ساخته استفن دالدری: از شگفتی‌های اسکار امسال است. تاکنون آنچنان در جشنواره‌ها موفق نبوده و نمی‌توان بخت زیادی برایش در اسکار نیز متصور شد.
در مجموع شاید بشود گفت رقابت اصلی میان فیلم‌های “هوگو”، “هنرمند” و “نوادگان” است.
 

بهترین کارگردانی:
 

وودی آلن برای فیلم “نیمه‌شب در پاریس”: آلن تاکنون پنج ‌بار نامزد دریافت اسکار بهترین کارگردانی شده است و یک بار در سال ۱۹۷۷ موفق شد این جایزه را برای فیلم “آنی‌هال” به دست آورد.
میشل هازانویسیوس برای فیلم “هنرمند”: در اولین حضورش در اسکار بسیار قدرتمند ظاهر شده است. او برای کارگردانی این فیلم در بفتا و گلدن‌گلوب نامزد شد و از جدی‌ترین مدعیان دریافت این جایزه است.
 

 مریل استریپ برای به دست آوردن سومین اسکارش نامزد جایزه بهترین بازیگری زن شده است

آلکساندر پین برای فیلم “نوادگان”: تا کنون سه بار نامزد جایزه گلدن‌گلوب برای بهترین کارگردانی شده است. در سال ۲۰۰۲ با فیلم “درباره اشمیث” نامزد نخل طلای جشنواره فیلم کن بود. در سال ۲۰۰۴ نیز برای کارگردانی فیلم “ساید ویز” نامزد اسکار بهترین کارگردانی شد.
 

مارتین اسکورسیزی برای فیلم “هوگو”: این هشتمین نامزدی اسکورسیزی برای اسکار بهترین کارگردانی است و اگر آن را به دست آورد دومین اسکار او خواهد بود. او امسال با فیلم “هوگو” برای سومین‌بار جایزه گلدن گلوب بهترین کارگردانی را به دست آورد.
 

ترنس مالیک برای فیلم “درخت زندگی”: او دوبار در رشته‌ها کارگردانی و فیلمنامه نامزد اسکار شده است. این فیلم با آنکه نخل طلای جشنواره فیلم کن را به دست آورد اما در جوایز گلدن گلوب به آن اعتنایی نشد. حال باید در مجموع هر پنج نامزد این بخش رقیبان قدرتمندی هستند و امسال اکادمی به راستی بهترین‌هایش را انتخاب کرده است. در این مورد باید صبر کرد و دید چه اتفاقی در شب مراسم می‌افتد.
 

بهترین فیلمنامه غیر اقتباسی

“هنرمند” (میشل هازانویسیوس): این نخستین‌بار است که نامزد این جایزه می‌شود. او امسال برای نوشتن فیلمنامه فیلم “هنرمند” نامزد جوایز گلدن‌گلوب، حلقه منتقدان لندن و بفتا شده است.

 اکتاویا اسپنسر بعد از بردن جایزه گلدن گلوب بهترین یازیگر نقش مکمل زن از مدعیان جدی اسکار امسال محسوب می‌شود.

“نیمه شب در پاریس” (وودی آلن) معمولاً اعضای آکادمی فیلمنامه‌های وودی آلن را دوست دارند، برای همین عجیب نیست اگر او برای پانزدهمین بار نامزد دریافت اسکار بهترین فیلمنامه شده است. آلن پیش از این دو بار برای نوشتن فیلمنامه فیلم‌های “آنی‌هال (۱۹۷۷)” و “هانا و خواهرش (۱۹۸۶)” موفق به دریافت اسکار شده است و شاید بتوان گفت در این رشته رقابت اصلی میان او و میشل هازانویسیوس (هنرمند) است.
 

“ساقدوش” ( آنی مومولو، کریستن ویگ) هردوی این نویسندگان امسال برای نخستین‌بار نامزد جایزه اسکار و بفتای بهترین فیلمنامه شده‌اند. کریستن ویگ نقش اصلی فیلم را نیز بازی می‌کند.
“جدایی نادر از سیمین” (اصغر فرهادی): این نخستین بار است که ایران در دو رشته نامزد اسکار می‌شود، هرچند پیشتر گفته می‌شد که احتمال نامزدی فرهادی برای اسکار بهترین فیلمنامه زیاد است.
 

“صدایی از حاشیه” (جی سی چندر): نخستین‌بار است که نامزد اسکار می‌شود. او سال گذشته با همین فیلم در جشنواره فیلم برلین رقیب اصغر فرهادی برای بردن جایزه خرس طلای آن جشنواره بود.
در مجموع می‌توان گفت اصغر فرهادی دو رقیب قدرتمند پیش‌ روی دارد: وودی آلن و میشل هازانویسیوس.
 

بهترین فیلمنامه اقتباسی
 

“مانی‌بال” (استیون زیلیان، آرون سورکین): زیلیان تا کنون سه بار نامزد اسکار بوده و برای فیلم “فهرست شیندلر” موفق به بردن آن شده است. او امسال فیلمنامه فیلم “دختری با خالکوبی اژدها” را نیز نوشته است. سورکین نیز سال گذشته برای فیلم “شبکه اجتماعی” برای اولین‌بار نامزد این جایزه شد و آن را به دست آورد. فیلم در بفتا و گلدن گلوب نیز در همین رشته نامزد شد.
 

رونی مارا با “دختری با خالکوبی اژدها” برای نخستین‌بار نامزد اسکار شده است 

“نوادگان” (الکساندر پین، نت فاکسون، جیم راش): الکساندر پین تاکنون دوبار نامزد اسکار بهترین فیلمنامه بوده و یک‌بار در سال ۲۰۰۴ آن را برای فیلمنامه فیلم “ساید ویز” به دست آورده است. “ساید ویز” همچنین جوایز بفتا و گلدن گلوب بهترین فیلمنامه را برای او به ارمغان آورد. او همچنین یکبار برای فیلم “درباره اشمیث” موفق به بردن جایزه گلدن گلوب بهترین فیلمنامه شد. “نوادگان” امسال در رشته بهترین فیلمنامه نامزد جوایز گلدن گلوب، حلقه منتقدان لندن و بفتا شده است.
 

“نیمه ماه مارس” (جورج کلونی، گرانت هسلو، بیو ویلیامیز): تا کنون نامزد دریافت جایزه بهترین فیلمنامه در گلدن گلوب و بفتا نیز شده است. این دومین نامزدی جرج کلونی برای اسکار بهترین فیلمنامه است. او در سال ۲۰۰۵ برای فیلم “شب خوش و موفق باشی” نامزد اسکار و همچنین بفتای بهترین فیلمنامه شده بود.
 

“تعمیرکار، سرباز، خیاط، جاسوس” (بریجت اوکانر، پیتر استروهان): این نخستین نامزدی هر دو نویسنده فیلمنامه برای اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی است. آنها در همین رشته نامزد جایزه بفتا نیز هستند.
 

“هوگو” (جان لوگان): این سومین نامزدی او برای اسکار است. او پیشتر برای فیلمهای “خلبان” در سال ۲۰۰۴ و “گلادیاتور” در سال ۲۰۰۰ نامزد اسکار و بفتای بهترین فیلمنامه شده است.
در مجموع باید گفت در اینجا نیز انتخاب بهترین مشکل است و همه رقبا مدعی جدی این جایزه هستند.
 

بهترین بازیگر نقش اول مرد
 

جورج کلونی (نوادگان): تاکنون چهار بار نامزد جایزه اسکار بهترین بازیگری شده و یک‌بار آن را برای بازیگری نقش مکمل در فیلم “سیریانا (۲۰۰۵)” به دست آورده است.او پنج بار نامزد دریافت جایزه بفتای بهترین بازیگری، هشت بار نامزد گلدن گلوب با سه بار بردن این جایزه و سه بار نامزد حلقه منتقدان لندن به عنوان بهترین بازیگر سال شده است.
 

 اصغر فرهادی نماینده سینمای ایران با فیلم “جدایی نادر از سیمین” دومین کارگردان ایرانی است که نامزد اسکار بهترین فیلم خارجی و برای اولین‌بار نامزد اسکار بترین فیلمنامه شده است.

براد پیت (مانی‌بال): این سومین‌بار است که براد پیت نامزد اسکار می‌شود. او تاکنون پنج بار نامزد گلدن گلوب بوده و یک‌بار آن را دریافت کرده است اما امسال در رقابت با جورج کلونی، این جایزه را به او واگذار کرد.
 

ژان دوژاردن (هنرمند): این بازیگر فرانسوی امسال تاکنون توانسته برای بازی‌اش در این فیلم جوایز گلدن گلوب، جشنواره فیلم کن و حلقه منتقدان لندن را به دست آورد و در جوایز بفتا نیز نامزد شده است. این نخستین نامزدی او برای اسکار است.
 

گری اولدمن (تعمیرکار، خیاط، سرباز، جاسوس): سرانجام اولدمن نامزد جایزه اسکار شد. او تاکنون چهار بار در رشته‌های گوناگون نامزد جایزه بفتا شده است و امسال برای بازی در این فیلم نامزد جایزه بهترین بازیگری است.
 

دامین بیشیر (یک زندگی بهتر): این بازیگر مکزیکی نخستین‌بار است که نامزد اسکار می‌شود و کسی انتظار دیدن نام او در میان فهرست نهایی پنج نامزد این رشته را نداشت. برای رسیدن به این جایزه رقابت بسیار سختی پیش‌رو دارد.
 

در یک تجلیل کلی باید گفت جورج کلونی و زان دوزاردن را شاید بتوان مدعیان اصلی نامید، و البته بعد از این دو براد پیت و گری اولدمن قرار دارند.
 

بهترین بازیگر نقش اول زن
 

گلن کلوز (آلبرت نوبز): این ششمین نامزدی او برای این جایزه است و برای به دست آوردن آن رقبای قدرتمندی را باید پشت سر بگذارد. او امسال برای جایزه گلدن گلوب نیز نامزد بود، اما موفق نشد تا مریل استریپ را شکست دهد.
 

 “هوگو” ساخته مارتین اسکورسیزی

ویولا دیویس (کمک): دومین‌بار است که نامزد اسکار می‌شود. او امسال برای همین نقش نامزد جوایز بهترین بازیگری بفتا و گلدن گلوب نیز شده است.
 

رونی مارا (دختری با خالکوبی اژدها): این بازیگر جوان برای نخستین‌بار نامزد جایزه اسکار شده است. او همچنین امسال نامزد جایزه گلدن گلوب نیز شده بود.
 

مریل استریپ (بانوی آهنین): برای هفدهمین‌بار نامزد اسکار شده و آخرین‌بار در سال ۱۹۸۳موفق شد تا دومین اسکار خود را ببرد. او همچنین برای بازی‌اش در این فیلم نامزد بفتا شده است و توانست تا در مراسم گلدن گلوب این جایزه را از دیگر رقبایش برباید.
 

میشل ویلیامز (هفته من با مریلین): این سومین‌بار است که نامزد جایزه اسکار شده است. او دو نامزدی جایزه بفتا و سه نامزدی جایزه گلدن گلوب را در کارنامه خود دارد و امسال برای این فیلم توانست گلدن گلوب بهترین بازیگری زن را به دست آورد.
 

در یک نگاه کلی باید گفت مریل استریپ و میشل ویلیامز مدعیان اصلی این بخش هستند.
 

بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
 

کنت برانا (هفته من با مریلین): این بازیگر و کارگردان بریتانیایی با بازی در نقش سر لارنس الیویه در این فیلم برای چهارمین‌بار نامزد جایزه اسکار شده و این دومین‌ نامزدی او برای اسکار بهترین بازیگری است. او تاکنون هشت بار در رشته‌های مختلف نامزد بفتا شده و چهار بار آن را به دست آورده است.

“ظهور سیاره میمون‌ها” از نامزدهای جایزه بهترین جلوه‌های ویژه

جونا هیل (مانی‌بال): امسال برای نخستین‌بار با بازی در این فیلم نامزد اسکار، بفتا و گلدن گلوب شد.
کریستوفر پلامر (تازه‌کارها): این دومین‌بار است که نامزد اسکار می‌شود. او برای این فیلم نامزد جایزه بفتا نیز شده است و توانست تا جایزه گلدن گلوب بهترین بازیگری نقش مکمل مرد را به دست آورد.
نیک نولتی (جنگجو): این سومین نامزدی نولتی برای اسکار است. با آنکه در گلدن گلوب بازی او نتوانست توجه منتقدان را به خود جلب کند، اما اعضای آکادمی او را به عنوان یکی از پنج نامزد اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل برگزیدند.
 

ماکس فون سیدو (خیلی بلند و بسیار نزدیک): این بازیگر شناخته شده سوئدی برای دومین ‌بار است که نامزد اسکار می‌شود.
در مجموع جونا هیل و کریستوفر پلامر به ظاهر بیشترین بخت را دارند.
 

بهترین بازیگر نقش مکمل زن
 

برنیس بژو (هنرمند): برای نخستین‌بار نامزد این جایزه شده است. امسال او برای بازی در این فیلم نامزد دریافت جایزه‌هایی چون بفتا، سزار و گلدن گلوب نیز شده است.
 

جسیکا چستین (کمک): این اولین نامزدی او برای اسکار و بفتا است. او امسال نامزد جایزه گلدن گلوب نیز بود که همبازی او در فیلم “کمک” یعنی اکتاویا اسپنسر موفق به بردن آن شد.
جنت مک‌تیر (آلبرت نوبز): یکبار در سال ۲۰۰۰ نامزد جایزه اسکار شده بود. تاکنون سه بار نیز نامزد جایزه گلدن گلوب بوده که یک بار موفق به بردن آن شده است.
 

اکتاویا اسپنسر (کمک): او امسال برای این فیلم جایزه گلدن گلوب را از آن خود کرد و برای نخستین‌بار است که نامزد جوایز اسکار و بفتا می‌شود.
 

ملیسا مک‌کارتی (ساقدوش): برای نخستین‌بار نامزد اسکار شده است. او همچنین برای بازی در این نقش نامزد جایزه بفتای بهترین بازیگر نقش مکمل زن است.
در مجموع برنیس بژو و اکتاویا اسپنسر را می‌توان رقیبان اصلی اسکار امسال در این بخش نامید.
 

بهترین تدوین
 

“هنرمند” (آن سوفی بیون، میشل هازانویسیوس): نخستین‌بار است که نامزد جوایز اسکار و بفتا می‌شوند.
 

“هوگو” (تلما اسکونمیکر): نیاز به معرفی ندارد، تدوینگری است که همیشه با اسکورسیزی کار کرده وشش بار نامزد اسکار شده و سه بار آن را به دست آورده است. نکته جالب اینجاست که هر سه اسکاری که او برده برای فیلمهایی بوده که با اسکورسیزی کار کرده است.

“درخت زندگی” ساخته ترنس مالیک، فیلمی که در گلدن گلوب دیده نشد اما اعضای اکادمی آن را دوست داشتند 

“مانی‌بال” (کریستوفر تلفسن): برای نخستین‌بار نامزد اسکار شده است.
 

“نوادگان” (کوین تنت): این نخستین نامزدی تنت برای اسکار است.
 

“دختری با خالکوبی اژدها” ( آنگوس وال، کرک بکستر): این دو تدوینگر که در اکثر پروژه‌ها با یکدیگر کار می‌کنند و تدوین بسیاری از فیلمهای دیوید فینچر را بر عهده داشته‌اند، تاکنون دو بار نامزد اسکار شده‌اند و سال گذشته برای تدوین فیلم “شبکه اجتماعی” موفق شدند تا اسکار بهترین تدوین را از آن خود کنند.
 

بهترین فیلمبرداری
 

“هنرمند” (گویلاوم شیفمن): در سری فیلمهای “اُ اس اس” با هازانویسیوس همکاری کرده بود و امسال برای نخستین‌بار نامزد جوایز اسکار و بفتای بهترین فیلمبرداری شده است.
“دختری با خالکوبی اژدها” (جف کروننوث): این فیلمبردار ثابت کارهای دیوید فینچر، سال گذشته برای فیلم “شبکه اجتماعی” نیز نامزد اسکار شده بود. او امسال برای این فیلم نخستین نامزدی جایزه بفتا را نیز تجربه کرده است.
 

“هوگو” (رابرت ریچاردسون): برای هفتمین‌بار نامزد اسکار شده است. او پیشتر دوبار برای فیلمها “خلبان” و “جی‌اف‌کی” اسکار بهترین فیلمبرداری را به دست آورده است.
“اسب جنگی” (یانوس کامینسکی): این فیلمبردار لهستانی‌الاصل در بیشتر فیلمها با اسپیلبرگ همکاری کرده و چهار بار نامزد جایزه اسکار بوده که توانسته دوبار آن را برای فیلمهای “نجات سرجوخه رایان” و “فهرست شیندلر” به دست آورد.
 

“درخت زندگی” (امانوئل لوبزکی): این پنجمین‌بار است که نامزد این جایزه شده است و از رقیبان جدی امسال محسوب می‌شود.
 

بهترین موسیقی
 

“هنرمند” (لودویک بورس): امسال برای نخستین‌بار برای موسیقی فیلم “هنرمند” نامزد جوایز اسکار، بفتا و گلدن‌گلوب شده و تا اینجا توانسته در گلدن‌گلوب بر حریفان قدرتمندش غلبه کرده و گوی طلایی را به دست آورد.
 

“هوگو” (هاوارد شور): این آهنگساز کانادایی پیشتر سه بار برای فیلمهای “ارباب حلقه‌ها” اسکار بهترین موسیقی متن و آواز را به دست آورده است.
 

“اسب جنگی” (جان ویلیامز): یکی از رکوردداران اسکار است. 45 بار نامزد این جایزه شده و پنج‌بار آن را به دست آورده است. در کارنامه او 4 جایزه گلدن گلوب، هفت بفتا و 20 جایزه گرمی نیز به چشم می‌خورد.
 

“ماجراهای تن‌تن” (جان ویلیامز): امسال برای دو فیلم (به همراه اسب جنگی) نامزد این جایزه است.
“تعمیرکار، خیاط، سرباز، جاسوس” (آلبرتو ایگلسیاس): این آهنگساز اسپانیایی پیش از این نیز دوبار نامزد اسکار و سه بار نامزد بفتای بهترین موسیقی متن شده است.
 

بهترین فیلم غیر انگلیسی‌زبان
 

ظاهراً که همه شرایط برای رسیدن این جایزه به فیلم اصغر فرهادی مهیا است بویژه که او در بخش فیلمنامه نیز نامزد اسکار شده است، اما نباید فراموش کرد که بخش اسکار بهترین فیلم خارجی معمولاً یکی از بخشهای شگفتی‌ساز اسکار است و برنده آن گاه همه را شگفت‌زده می‌کند. برای آشنایی بیشتر با فیلم‌های این بخش به صفجه ویژه اسکار ۲۰۱۲ در رادیو زمانه مراجعه کنید.
[لینک: صفحه ویژه اسکار در رادیو زمانه]
“جدایی نادر از سیمین”، اصغر فرهادی، ایران
“کله‌شق”، میشائیل آر روسکام، بلژیک
“آقای لازار”، فیلیپ فالاردو، کانادا
“پانویس”، جوزف سدار، اسرائیل
“در تاریکی”، آنیشکا هولاند، لهستان
 

بهترین طراحی صحنه
 

هنرمند (لارنس بنت، جئورجی اس. هوپر): برای نخستین‌بار نامزد جایزه اسکار و بفتا شده است.
هری‌پاتر و یادگاران مرگ: قسمت دوم (تسوارت کریگ، استفنی مک‌میلان): این تیم دونفره تاکنون سه‌بار اسکار بهترین طراحی صحنه را به دست آورده‌اند. کریگ تا کنون 9 بار نامزد دریافت این جایزه بوده است.
 

هوگو (دانته فرتی): در بسیاری از ساخته‌های اسکورسیزی با او همکاری داشته است. او هشت بار نامزد اسکار بهترین طراحی صحنه بود و دو بار آن را برای فیلمهای “سوئینی تاد” و “خلبان” به دست آورده است.
 

اسب جنگی (ریک کارتر، لی ساندلس): کارتر تاکنون دوبار نامزد اسکار بوده و یک‌بار آن را برده است. این‌دو امسال برای همین فیلم نامزد جایزه بفتا نیز هستند.
نیمه‌شب در پاریس (آن سیبل، هلن دوبریویل): هر دو نخستین‌بار است که نامزد اسکار شده‌اند.
 

بهترین طراحی لباس
 

هوگو (سندی پاول): ۹ بار نامزدی اسکار و سه بار بردن آن را در کارنامه خود دارد. او امسال برای این فیلم نامزد جایزه بفتا نیز شده است.
جین ایر (مایکل اوکانر): در سال ۲۰۰۹ موفق شده تا اسکار بهترین طراحی صحنه را به دست آورد.
هنرمند (مارک بریجز): این نخستین نامزدی او برای اسکار است.
ناشناس (لیزی کریستل): این نخستین‌بار است که نامزد اسکار شده است.
دبلیو. ئی (آریان فیلیپس): پیشتر یکبار در سال ۲۰۰۶ نامزد این جایزه شده بود.
بهترین گریم
هری‌پاتر و یادگاران مرگ: قسمت دوم
بانوی آهنین
آلبرت نوبز
بهترین آواز
“ماپت”
“ریو”

بهترین میکس صدا
 

هوگو
اسب جنگی
دختری با خالکوبی اژدها
مانی‌بال
ترانسفورمز: تاریکی ماه
بهترین تدوین صدا
راندن
دختری با خالکوبی اژدها
اسب جنگی
هوگو
ترانسفورمرز: تاریکی ماه
بهترین جلوه‌های ویژه
هری‌پاتر و یادگاران مرگ: قسمت دوم
هوگو
ظهور سیاره میمونها
فولاد واقعی
ترانسفورمرزها: تاریکی ماه
بهترین انیمیشن بلند
گربه در پاریس
چیکو و ریتا
کونگ‌فو پاندا دو
گربه چکمه‌پوش
 

[لینک: معرفی فیلم در برنامه اکران-رادیو زمانه]

رنگو
بهترین فیلم مستند بلند
پینا (ویم وندرس)
اگر درختی بیافتد (مارشال کری)
جهنم و بازگشت دوباره (دانفونگ دنیس)
بهشت گمشده 3: تطهیر (جو برلینگر، بروس سینوفسکی)
شکست‌ناپذیر (دنیل لیندزی، تی. جی. مارتین)
بهترین مستند کوتاه
آرایشگر بیرمنگهام: سرباز پیده جنبش حقوق مدنی
خدا الویس بزرگتری است
حادثه در بغداد نو
Saving face
سونامی و شکوفه گیلاس
بهترین فیلم کوتاه
Pantecost
ساحل
راجو
توبا آتلانتیک
دیوانه زمان
بهترین انیمیشن کوتاه
یکشنبه
یک پیاده‌روی صبحگاهی
کتاب‌های پرنده شگفت‌انگیز آقای موریس لسموز
زندگی وحشی
لالونا