قیمت نفت خام برنت به مرز ۸۰ دلار به ازای هر بشکه رسید. بر اساس آخرین قیمتهای رسمی پنجشنبه ۱۷ مه / ۲۷ اردیبهشت هر بشکه نفت برنت تا ۷۹,۴۰ دلار صعود کرده است. آسیا بیشترین آسیب را از افزایش بهای نفت میبیند. منابع اوپک میگویند بازگشت تحریمها علیه ایران و تنشهای خاورمیانه از عوامل افزایش قیمت نفت هستند.
بهگزارش رویترز، پنجشنبه ۱۷ مه / ۲۷ اردیبهشت با رسیدن هر بشکه نفت برنت تا ۷۹,۴۰ دلار، قیمت آن نسبت به آخرین بار ۰,۱۴ درصد افزایش یافت.
قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمیدیت به ۷۱,۷۳ دلار به ازاء هر بشکه رسید که نسبت به آخرین بار ۲۴ سنت یا ۰,۳ درصد افزایش یافت و تقریباً به قیمت روز سهشنبه که ۷۱,۹۲ دلار به ازاء هر بشکه بود نزدیک شد که آن نیز بالاترین قیمت از ماه نوامبر ۲۰۱۴ بود.
بدین ترتیب قیمت نفت از ژانویه سال جاری تاکنون حدود ۲۰ درصد افزایش داشته است.
بانک ایانزد استرالیا روز پنجشنبه اعلام کرد که نفت برنت اکنون ممکن است فیمت نفت خام از ۸۰ دلار به ازای هر بشکه هم بگذرد. بهگفته این بانک «خطرات ژئوپلیتیک» موجب افزایش قیمت نفت میشوند و همچنین کاهش غیرمنتظره موجودی در ایالات متحده بازار را ملتهب کرده است.
بانک آمریکایی مورگان استنلی گفته است که به دلیل افزایش مداوم تقاضا پیشبینی میشود قیمت نفت برنت تا سال ۲۰۲۰ به ۹۰ دلار در هر بشکه برسد.
حتی افزایش قیمت هر بشکه نفت خام به ۸۰ دلار نیز زیاد است. مصرف در آسیا به یک بیلیون دلار در سال رسیده که دو برابر بیشتر از سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ است.
افزایش قیمت نفت، نگرانی اقتصاد کشورهایی که وابسته به واردات نفت هستند، به ویژه کشورهای آسیایی را برانگیخته است. هزينههای بالا میتواند تأثير تورمی داشته باشد که به مصرفکنندگان و شرکتها آسیب خواهد رساند.
بانک کانادایی آربیسی این ماه پس از افزایش شدید قیمت نفت هشدار داد که بیشترین آسیب را کشورهای آسیایی خواهند دید.
آسیا و اقیانوسیه سهم بیش از ۳۵ درصد از ۱۰۰ میلیون بشکه نفتی که جهان در روز مصرف میکند، دارند. آسیا همچنین کوچکترین منطقه تولیدکننده نفت در جهان است و تنها ۱۰ درصد تولید نفت را در اختیار دارد.
در این میان چین با وارد کردن ۹,۶ میلیون بشکه نفت در روز، در ماه آوریل، بزرگترین واردکننده نفت آسیا و جهان است که ۱۰ درصد مصرف جهانی را دارد.
روز گذشته (چهارشنبه) رویترز بهنقل از چهار نماینده اوپک اعلام کرد که عامل افزایش قیمت نفت نه کمبود عرضه بلکه مسائل ژئوپولوتیک است و بههمین دلیل اوپک برای رسیدن به یک توافق جدید برای کاهش تولید نفت، عجلهای ندارد.
عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان بر این نظر است که جهش ناگهانی قیمت نفت نباید موجب افزایش تولید نفت شود.
منابع اوپک گفتهاند که افزایش اخیر قیمت نفت بیش از هر چیز به دلیل نگرانیها نسبت به بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران و تنشها در خاورمیانه است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا سهشنبه ۸ مه / ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هستهای با ایران خارج میشود و تحریمهای نفتی علیه ایران را مجدداً اعمال میکند.
تحریم نفتی ایران بر اساس قانون دفاع ملی که نفت ایران بر آن اساس تحریم میشود ۳۱ دسامبر ۲۰۱۱ با امضای باراک اوباما به قانون ایالات متحده تبدیل شد.
رئیسجمهور آمریکا در نامهای که به تاریخ ۱۴ مه/ ۲۴ اردیبهشت در سایت کاخ سفید درج شده، به وزارتخانههای خارجه، انرژی و خزانهداری آمریکا اطلاع داده که کشورهای تولیدکننده نفت خام میتوانند افت صادرات نفت ایران بعد از اعمال تحریمهای نفتی علیه این کشور را جبران کنند.
عربستان سعودی اعلام کرده که کاهش تولید نفت خام ایران در اثر تحریمهای اقتصادی را جبران میکند. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران امروز (پنجشنبه) در واکنش به این سخنان گفت: «نامردی هم حدی دارد. سختی برای همه کشورها رخ میدهد اما نباید از شرایط سخت همسایه پایکوبی کرد.»
زنگنه افزود: «افزایش قیمت نفت بهسود شیل نفت، اشتغالزایی و افزایش درآمدهای نفتی آمریکاست.»
بانک جهانی اعلام کرده که اگر قیمت هر بشکه نفت خام به ۸۸ دلار برسد، عربستان سعودی میتواند هزینههای جنگ یمن را تأمین و کسری بودجهاش را جبران کند. ایران برای تأمین مخارجش با میزان کنونی صدور نفت، به نفت ۶۸ دلاری نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: