نيکلا سارکوزی، رئيس‌جمهور فرانسه گفته است حمله به ايران باعث “هرج و مرج” در خاورميانه می‌شود. به گفته وی دخالت نظامی مشکلی را حل نمی‌کند.

به گزارش شينهوا، سارکوزی روز جمعه ۲۰ ژانويه ۲۰۱۲ (۳۰ دی ۱۳۹۰) در جمع ديپلمات‌ها در پاريس گفت تلاش‌هايش را برای جلوگيری از مداخله نظامی در ايران گسترش می‌دهد.

چند ماه پيش نيز آلن ژوپه، وزير خارجه فرانسه هشدار داده بود حمله نظامی به ايران، جهان را به “چرخه غيرقابل مهار” می‌کشاند.

اسرائیل همواره می‌گوید برای توقف برنامه اتمی ایران باید تأسیسات اتمی این کشور را نابود کرد. ایران نیز در واکنش به تهدیدات اسرائیل هشدار می‌دهد در صورت حمله به تأسیسات اتمی‌اش، جغرافیای جنگ را گسترش می‌دهد.

سارکوزی همچنين گفت فرانسه کشورها را به تحريم نفت و بانک مرکزی ايران فرا می‌خواند.

رئيس‌جمهور فرانسه از کشورهای روسيه و چين که مخالفت گسترش تحريم‌ها عليه ايران هستند، خواست تحريم‌های تازه را عليه ايران اعمال کنند.

اتحاديه اروپا موضوع تحريم نفتی ايران را روز ۲۳ ژانويه مورد بررسی قرار می‌دهد، ايران ۱۸ درصد نفت خود را به اتحاديه اروپا صادر می‌کند

روسيه و چين دو عضو دائمی شورای امنيت سازمان ملل گفته‌اند با تحريم‌های يک جانبه آمريکا و اتحاديه اروپا عليه ايران همراهی نمی‌کنند.

روسيه می‌گويد تحريم‌های غرب عليه ايران برای “فلج کردن” اقتصاد اين کشور و “برانگيختن نارضايتی عمومی” با هدف سرنگونی رژيم ايران است.

به گفته سرگی لاوروف، وزير خارجه روسيه “تحريم‌های يک جانبه که از سوی کشورهای غربی و شمار ديگری از کشورها عليه ايران برقرار شده با برنامه اتمی ايران ارتباط ندارد.”

اتحاديه اروپا موضوع تحريم نفتی ايران را روز ۲۳ ژانويه مورد بررسی قرار می‌دهد. ايران ۱۸ درصد نفت خود را به اتحاديه اروپا صادر می‌کند. ايتاليا، اسپانيا و يونان در مقايسه با ساير کشورهای اروپايی، بيشترين واردات نفت از ايران را دارند.

علاوه بر کشورهای اروپايی، چين با ۲۲ درصد، ژاپن با ۱۴ درصد، هند با ۱۳ درصد، کره جنوبی با ۱۰ درصد و ترکيه با هفت درصد پنج کشوری هستند که ۵۹ درصد نفت ايران را خريداری می‌کنند.

کشورهای غربی می‌گويند برای وادار کردن ايران به توقف برنامه اتمی‌اش، تحريم نفت این کشور را در دستور کار خود قرار داده‌اند.

مناقشه بر سر برنامه اتمی ايران پس از انتشار گزارش آژانس بين‌المللی انرژی اتمی در آبان سال جاری خورشيدی که اين کشور را متهم کرد در برنامه هسته‌ای‌ خود، ابعاد نظامی را دنبال می‌کند، بيش از پيش بالا گرفت.

کشورهای غربی در واکنش به اين گزارش، تحريم‌های يک‌جانبه خود را عليه ايران به شکل بی‌سابقه‌ای گشترش دادند. اين تحريم‌ها شامل افراد و شرکت‌های ايرانی شده که گمان برده می‌شود با برنامه اتمی ايران ارتباط دارند. آمريکا و بريتانيا علاوه بر اين تحريم‌ها، بانک مرکزی ايران را نيز تحريم کرده‌اند.

ايران نيز در واکنش به اين تحريم‌ها، غنی‌سازی اورانيوم را در تأسيسات اتمی فردو آغاز کرد تا اين پيام را به غرب بدهد که با وجود گسترش تحريم‌ها، برنامه اتمی‌اش را متوقف نمی‌کند.

کشورهای غربی می‌گويند نگران هستند که ايران در برنامه اتمی خود “اهداف نظامی” داشته باشد اما ايران همواره اين اتهام را رد می‌کند و می‌گويد برنامه اتمی‌اش اهداف “صلح‌آميز” دارد.

روسيه نيز با ابراز ترديد در اينکه برنامه اتمی ايران ابعاد نظامی داشته باشد، می‌گويد مناقشه اتمی ايران فقط بايد از راه مذاکره حل شود.

ايران به تازگی اعلام کرده آماده از سرگيری مذاکرات اتمی با مذاکرات گروه ۱+۵ است.