غلامحسن محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سوالی درباره خروج کاوه مدنی، معاون سازمان محیط زیست که به جاسوسی متهم شده بود گفت ممنوع الخروجی او با درخواست وزارت اطلاعات انجام شد.

محسنی اژه‌ای در تازه‌ترین نشست خبری با تأکید بر اینکه پرونده کاوه مدنی به مرحله تفهیم اتهام نرسید، گفت: « این فرد اسمش در ابتدا در مظان اتهام بود و بعد از تحقیقات ممنوع الخروج می شود. در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ وزارت اطلاعات از دادستانی تقاضا می‌کند که رفع ممنوع الخروجی بشود. ممنوع الخروجی رفع می‌شود و فرد با گذرنامه از کشور می‌رود».

به گفته سخنگوی قوه قضائیه پرونده کاوه مدنی منجر به احضار او نشد اما قرائنی در دست است که او قصد بازگشت به ایران را ندارد.

پیش از این عباس جعفری دولت‌آبادی اواخر فروردین ماه گفته بود که اظهارات برخی از متهمان پرونده محیط زیستی نشان می‌دهد که آن‌ها «اطلاعات مهم و استراتژیک» را خارج می‌کردند. او بدون آن‌که نامی از کاوه مدنی، معاون مستعفی سازمان محیط زیست ببرد گفته که پیشرفت در این تحقیقات موجب خروج «فلان آقا» از کشور شده است. دولت آبادی در این سخنان به طور ضمنی مدنی را به جاسوسی متهم کرده بود.

کاوه مدنی ۲۵ فروردین، پس از آن از کشور خارج شد که عکس‌هایی از او در یک مهمانی در مالزی در حال رقصیدن منتشر شده بود. او پس از خروج از ایران از حفاظت محیط زیست استعفا داد. وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه در زمینه اتهام نفوذی بودن فعالان محیط زیست با هم اختلاف داشتند.

مدنی یک بار پیش از این نیز در بهمن‌ماه سال گذشته بازداشت شده بود. عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران، ۲۱ بهمن‌ماه ۱۳۹۶ از دستگیری هفت «متهم به جاسوسی» خبر داده بود. دولت آبادی گفته بود «این افراد در قالب اجرای پروژه‌های علمی و محیط زیستی نسبت به جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی کشور در حوزه‌های استراتژیک اقدام می‌کردند».

این هفت فعال محیط زیست از جمله کاووس سید امامی، اعضای مؤسسه «حیات وحش میراث پارسیان» بودند که خبر مرگ ناگهانی کاووس سید امامی در بازداشت بعد اعلام شد و اعتراضات گسترده‌ای را برانگیخت. بازداشت کاوه مدنی یک روز پس از اظهارات دادستان تهران رخ داد و بیشتر از یک روز نیز دوام نیاورد. مأموران اطلاعات سپاه پاسداران او را به دفتر کارش بردند تا هم با حضور آن‌ها پیامی درباره سلامتی‌اش را در صفحه اینستاگرامش منتشر کند و هم دفتر کار او مورد بازرسی قرار گیرد.

کاوه مدنی محقق محیط زیست و فارغ التحصیل در رشته مدیریت آب و محیط زیست امپریال کالج لندن است. او در سال ۲۰۱۵ از سوی اتحادیه علوم زمین اروپا (EGU) به عنوان یکی از چهار دانشمند جوان و برجسته در علوم زمین برگزیده شد. پس از آن حضور بیشتری در رسانه‌های فارسی زبان داشت تا آنکه با تغییر رئیس سازمان محیط زیست در دولت دوازدهم به معاونت این سازمان رسید.

پرونده عباس عدالت امنیتی است

در جریان این نشست سخنگوی قوه قضائیه آخرین وضعیت پرونده عباس عدالت، استاد دوتابعیتی دانشگاه امپریال کالج لندن را هم تشریح کرد.

اژه‎ای ضمن تأیید اتهامات امنیتی عدالت گفت:«اتهام وی امنیتی بوده و اکنون بازداشت است و من دستگیری وی را  تایید می‌کنم، ولی از بیان جزییاتش معذورم».

این استاد کامپیوتر و ریاضی امپریال کالج اکنون در بازداشت سازمان اطلاعاتی سپاه پاسداران است.

این استاد دو تابعیتی با مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری که زیر نظر حسام‌الدین آشنا فعالیت می‌کند همکاری می‌کرد. پیش از این محمد رضا جلایی‌پور بازداشت شده بود.

۲۹ فروردین علی خامنه‌‌ای، رهبر جمهوری اسلامی سخنانی را که سه سال قبل، بعد از توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی در جمع فرماندهان سپاه ایراد کرده بود، این بار در جمع وزیر و گروهی از کارکنان وزارت اطلاعات تکرار کرد. او یک بار دیگر بحث «نفوذ» را پیش کشید و از وزارت اطلاعات خواست که «کوچک‌ترین تردید درباره صلاحیت» مسئولان را منعکس کند. بعد از این سخنان محمد رضا جلایی‌پور جامعه‌شناس و فعال سیاسی اصلاح‌طلب بازداشت شد و اکنون کمپین حقوق بشر خبر داده که عباس عدالت نیز از ۲۶ فروردین تاکنون در بازداشت اطلاعات سپاه است. از نارآرامی‌های دیماه به این سو، فعالیت‌های امنیتی سازمان اطلاعات سپاه بیش از پیش به گوش می‌رسد. در این مدت نام این نهاد در بازداشت شماری از فعالان محیط زیست موسسه میراث پارسیان، چند تن از مدیران کانال‌های تلگرامی اصلاح‌طلب و کاوه مدنی مدنی، محمدرضا جلایی پور و همچنین چند فقره مرگ متهمان در بازداتشگاه‌ مطرح شده است.


در همین زمینه