کمتر از ۱۲ ساعت بعد از آنکه مجلس سنای آمریکا صلاحیت مایک پمپئو را برای احراز وزارت خارجه آمریکا تأیید کرد، پمپئو برای شرکت در اجلاس ناتو وارد بروکسل شد. ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو از حضور وزیر خارجه آمریکا در نخستین سفر دیپلماتیک او به عنوان «نشانه‌ای از اهمیت ناتو» یاد کرد. مایک پمپئو هم ناتو را یک پیمان نظامی «بی‌اندازه ارزشمند» خواند. طرح دفاع در برابر روسیه با احتمال گسترش ناتو در بالکان در دستور کار قرار دارد.

جمعه ۲۷ آوریل/ ۷ اردیبهشت، بروکسل: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو

مایک پمپئو افسر سابق ارتش آمریکا که زمانی نماینده جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان بود و تا پیش از این ریاست سازمان سیا را به عهده داشت، یکی از سیاستمداران وفادار به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکاست که اکنون به جای رکس تیلرسون، تصدی وزارت خارجه آمریکا را با رأی نمایندگان مجلس سنا به عهده گرفته است. این نخستین بار است که پمپئو در اجلاس ناتو در بروکسل شرکت می‌کند.  در اجلاس ناتو که جمعه ۲۷ آوریل/ ۷ اردیبهشت در بروکسل برگزار می‌شود، بحران اوکراین، مداخلات روسیه در گرجستان و حضور نظامی این کشور در سوریه و همچنین ارتقای امنیت مرزهای جنوبی اتحادیه اروپا به بحث گذاشته می‌شود.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در جمع وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا «ناتو» را یک پیمان نظامی «بی‌اندازه ارزشمند» خواند. رئیس جمهور آمریکا سال گذشته ناتو را یک سازمان «منسوخ شده» نامیده بود که هزینه‌های زیادی به ایالات متحده تحمیل می‌کند. ترامپ اعلام کرده بود که دیگر از این سازمان حمایت نمی‌کند. پمپئو در مقر ناتو در بروکسل گفت:

«کاری که امروز در اینجا به انجام می‌رسد، بی‌اندازه ارزشمند است. اهداف ما هم مهم‌اند و مأموزیت‌های ناتو نیز برای آمریکا اهمیت زیادی دارد.»

قرار است که رهبران کشورهای عضو ناتو در تاریخ ۱۱ و ۱۲ ژوئیه سال جاری با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کنند. اجلاس ناتو در بروکسل با حضور وزاری خارجه کشورهای عضو زمینه‌های اجلاس ژوئیه را فراهم می‌آورد. به همین سبب حضور مایک پمپئو به عنوان وزیر خارجه آمریکا در بروکسل اهمیتی دوچندان یافته است. قرار است طرحی برای دفاع در برابر کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی در برابر تهاجم احتمالی روسیه تهیه شود. بحران اوکراین و سوریه نیز در این چارچوب به بحث گذاشته می‌شود.

یک مقام بلندپایه ناتو به خبرگزاری رویترز گفته است: «هدف ما این است که موضعی متحد در برابر روسیه اتخاذ کنیم.»

این مقام‌ بلندپایه همچنین احتمال داده که کشورهای بالکان نیز به عضویت ناتو پذیرفته شوند. روسیه با گسترش ناتو در شرق اروپا مخالف است.

پرونده «اسکریپال» (سوءقصد به جان جاسوس دوجانبه روس با گاز اعصاب در خاک بریتانیا) و همچنین حمله شیمیایی به شهر دوما در غوطه شرقی که اقدام نظامی ۷ آوریل آمریکا، بریتانیا و فرانسه علیه سوریه را در پی داشت، از موضوعاتی‌ست که وزیران خارجه کشورهای عضو ناتو به بحث می‌گذارند.

وزیر خارجه آمریکا در اجلاس پنجشنبه ۲۷ آوریل ناتو در بروکسل یک بار دیگر درخواست آمریکا برای تخصیص ۲ درصد از درآمد سرانه کشورهای اروپایی به بودجه دفاعی‌شان را مطرح خواهد کرد.

مایک پمپئو پنجشنبه ۲۶ آوریل/ ۶ اردیبهشت واشنگتن را به مقصد بروکسل ترک کرد. او در جمع خبرنگاران گفته است که مقصد بعدی او عربستان سعودی، اردن و اسرائیل است. علاوه بر بحران‌های یاد شده، توافق هسته‌ای با ایران نیز در نخستین سفر وزیر خارجه جدید آمریکا به اروپا و خاورمیانه به بحث گذاشته می‌شود. پمپئو مانند ترامپ از مخالفان سرسخت برجام است. رئیس جمهور آمریکا به سه قدرت اروپایی تا ۱۲ مه فرصت داده مکمل‌هایی برای نظارت بر برنامه موشکی سپاه و محدودیت دائمی غنی‌سازی اورانیوم در ایران (بند غروب) در نظر بگیرند.

شنبه ۲۸ آوریل/ ۸ اردیبهشت پمپئو در سفرش به عربستان سعودی با ملک سلمان پادشاه سعودی و عادل جبیر، وزیر خارجه این کشور دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: