حسن روحانی در نشستی با مدیران ارشد دولتی بار دیگر به منتقدان دولت تاخت، آنها را «ناقص‌العقل» دانست و نوسانات در بازار ارز را به عواملی مربوط دانست که خود توان افشاگری درباره آنها را ندارد.

روحانی در کنار واعظی، رئیس دفتر او (چپ تصویر) در حال ورود به نشست هم‌اندیشی مدیران ارشد دولت

رئیس‌جمهوری ایران سخنان خود در جمع مدیران ارشد دولتی را شنبه اول اردیبهشت با پرداختن مجدد به مفهوم «حکومت دینی» آغاز کرد و گفت:

«کشور،‌ اداره‌اش و مدیریتش بر عهده و از آن ملت است … اگر کسی خودش را بالاتر از خادمی می‌داند، پس معنایش حکومت اسلامی و حتی مفهوم مردم‌سالاری دینی را لمس و حس نکرده است … اساس انقلاب این است که به مردم احترام بگذاریم و مشکل مردم را حل کنیم.»

روحانی از فرآیندهای طولانی اداری در ایران انتقاد کرد و خواستار تسریع و احترام در برخورد با ارباب رجوع در ادارات دولتی شد.

رئیس‌جمهوری ایران با این حال ادعا کرد که بر اساس آخرین نظرسنجی‌ها «مردم امسال نسبت به پارسال از حکومت، دولت و مسئولان به خاطر اخلاق و رفتارشان، راضی‌تر شده‌اند». این ادعا در حالی مطرح می‌شود که آخرین ماه‌های سال گذشته خورشیدی شاهد شدت‌گرفتن اعتراض‌های مردمی بود؛ از اعتراضات سراسری دی‌ماه گرفته تا دختران خیابان انقلاب، اعتراضات مالباختگان موسسات مالی ورشکسته، اعتصاب‌های کارگری و اعتراض به مشکلات زیست‌محیطی در اصفهان و خوزستان.

روحانی در ادامه مدعی شد که مشکلاتی همچون معضلات زیست‌محیطی و کم‌آبی و بیکاری جوانان و زنان «حل‌شدنی» است و گفت مردم را برای همراهی با سیاست‌های کشوری درباره این مشکلات باید «قانع‌» کرد و نه «تهدید».

او راه‌حل این مسئله‌ها را «اصلاح» خود خواند و گفت که دشمن‌تراشی توجه را از این مسائل منحرف می‌کند:‌

«ما دشمن و بدخواه داریم. در منطقه و جهان، در ابرقدرت‌ها بدخواه داریم، باید به فکر آن هم باشیم اما نباید خیلی فکر خود را به آن مشغول کنیم.»

«دشمن» یکی از پرتکرارترین واژه‌ها در سخنان علی خامنه‌ای،‌ رهبر ایران است و به نظر او عامل بسیاری از مشکلات.

«مدیران ترسو کناره‌گیری کنند»

روحانی در ادامه از مدیران ارشد دولتی که به حد کافی از برنامه‌های او دفاع نمی‌کنند، انتقاد کرد و گفت:

«برخی مدیران دولتی روزه سکوت گرفتند. نمی‌دانم از چه می ترسند، هرکس در پست دولتی است در هر رده مدیریتی باید بداند او طبق قانون اساسی و طبق وظیفه شرعی از توانمندی برخورد است و باید به وظیفه عمل کند و اگر از اخم این و آن هراس دارد برود کنار… قانون اساسی به ما اختیار داده است… هیچ دستگاه نظارتی حق ندارد در مدیریت دخالت کند… بار اصلی کشور بر دوش ماست.»

رئیس‌جمهوری ایران در ادامه با لحنی تند نسبت به دخالت دستگاه‌های غیراجرایی در اداره کشور انتقاد کرد و از «ناقص العقلی» مخالفان گفت:

«تو دستگاه نظارتی هستی اگر تخلفی دیدی باید بر مبنای قانون و نه بر مبنای عقل ناقص عمل کنی. عقل ناقص تو که مبنا نیست آقای دستگاه نظارتی. در چهارچوب قانون باید حرف بزنی.»

او در این رابطه تلویحاً به سیاق پیشین به حکایتی از تاریخ تشیع نیز رجوع کرد و گفت که «حضرت عباس(ع) هنگامی که برای او امان‌نامه آوردند، آن را قبول نکرد و این وفاداری به نظام، امام و راه دین و اخلاق است و ما باید این مسیر را انتخاب کنیم تا موفق شویم.»

انتقادها از عمل‌نکردن دولت روحانی به وعده‌هایش بالا گرفته است. نه تنها برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی با هشتگ «پشیمانیم» از رأی خود به حسن روحانی اظهار ندامت کرده‌اند، بلکه محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری دوران اصلاحات و علی اکبر ناطق نوری، رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی نیز در نشستی مشترک با رئیس‌جمهوری از او خواسته‌اند تا به وعده‌هایش عمل کند. آنها هشدار داده‌اند که عملکرد فعلی دولت اصلاح‌طلبان را در انتخابات آتی با مشکل رویارو خواهد کرد.

تناقض‌گویی درباره فضای مجازی

حسن روحانی در سخنرانی خود برای مدیران ارشد دولتی به مسئله فضای مجازی و سانسور آن نیز پرداخت و گفت که فضای مجازی «یعنی امر به معروف و نهی از منکر»:

«برخی می‌گویند امر به معروف و نهی از منکر  از طریق موبایل را قبول نداریم باید در خیابان یقه مردم را بگیریم. با یقه مردم را گرفتن امر به معروف درست نمی‌شود. با جنگ و دعوا که امر به معروف درست نمی‌شود. نمی‌دانم چرا بعضی از موبایل بدشان می آید. موبایل یعنی متحرک. از تحرک بدشان می‌آید. از شبکه‌های اجتماعی بدشان می‌آید؛ از اطلاعات مردم هم خوششان نمی‌آید می‌گویند در بی‌خبری محض باشند بهتر می‌خوابند.»

بحث بر سر فیلترینگ تلگرام از آخرین روزهای سال گذشته بالا گرفت. مقام‌های فضای عالی شورای مجازی و علاء الدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از مسدودشدن دائمی این خبررسان تا پایان این ماه به دلایل امنیتی خبر داده‌اند. با اینکه روحانی و برخی نمایندگان مجلس با این اقدام مخالفت کرده‌اند،‌ اما دولت در روزهای اخیر بخشنامه‌هایی به ادارات مختلف و رسانه‌ها برای توقف فعالیت در تلگرام و روی‌آوردن به پیام‌رسان‌های داخلی ارسال کرده.

روحانی نیز شنبه ضمن انتقاد از محدودیت در فضای مجازی گفت «اینکه فضای مجازی نباید در انحصار باشد حرف درستی است»؛ استدلالی که موافقان مسدودکردن تلگرام مطرح می‌کنند. علی خامنه‌ای، رهبر ایران شعار امسال را «حمایت از کالای ایرانی» قرار داده و استفاده از پیام‌رسان‌ داخلی در راستای همین شعار توجیه می‌شود.

حسن روحانی شنبه همزمان مدعی شد که «نباید اجازه دهیم حدود دو میلیون شغلی که در فضای مجازی ایجاد شده آسیب ببیند.» این ادعای او با واکنش فوری محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات مواجه شد که تصاویر زنده تلویزیونی چهره شگفت‌زده او را پس از اعلام آمار ضبط کردند. او گفت «تصویری که از من منتشر شد بیش از یک تعجب بود» و توضیح داد سال گذشته تنها بیش از ۲۰۰ هزار شغل در فضای مجازی ایجاد شده و «بیان دو میلیون شغل یک اشتباه لفظی بود.»

نوسانات بازار ارز

رئیس‌جمهوری ایران درباره نوسانات اخیر بازار ارز و گران‌شدن دلار نیز توضیح داد و آن را به عواملی منسوب کرد که به گفته خودش نمی‌تواند از آنها سخن بگوید:

«چه کسانی این شرایط را به وجود آوردند. گرگ های خارجی یا برخی افراد سودجوی داخلی که وارد این بحث نمی‌شوم. چه چیز باعث شد که آرامش بازار در زمینه ارز متزلزل شد. چه مقدار روانی بود و چه مقدار فشار خارجی بود؟ چه مقدار تبلیغاتی و چه مقدار که نمی‌توانم بگویم از کجا بود؟»

او وعده داد که ارز ضروری برای واردات و تولید تأمین می‌شود و از هدررفت ارز به دلیل سیاست‌های پیشین انتقاد کرد.

حسن روحانی همچنین گفت که دولت به «قاچاقچی‌ها» ارز نمی‌دهد و «کسی که می خواهد قاچاق انجام دهد، برود با هر قیمتی که می خواهد ارز تهیه کند، به ما ربطی ندارد»؛ سخنانی که یادآور کنایه محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری پیشین ایران درباره «برادرهای قاچاقچی» بود. آن زمان برادرهای قاچاقچی اشاره‌ای به سپاه پاسداران تعبیر شد.

پیش‌ از این مقایسه روحانی بین ارتش و سپاه پاسداران و دیگر انتقادهای او از فعالیت‌های اقتصادی سپاه با واکنش شدید حامیان این نهاد نظامی در ایران روبرو شده بود.


در همین زمینه