میزان بارندگی در ۲۷ استان ایران به نسبت یک سال قبل کاهش یافته است. میزان کاهش در ۱۲ استان ۵۰ تا ۸۰ درصد گزارش شده است.
خبرگزاری صدا و سیما جمهوری اسلامی پنجشنبه ۲۳ فروردین گزارش کرد: حجم بارش در استانهای فارس، قم، کرمان، مرکزی، هرمزگان، اصفهان، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، سمنان و سیستان و بلوچستان به نسبت سال گذشته بیش ۵۰ تا ۸۰ درصد کاهش یافته است.
بیشترین میزان کاهش بارندگی به نسبت یکسال قبل با ۸۱ درصد در استان هرمزگان رخ داده و پس از آن استانهای کرمان (۸۰ درصد) و سیستان و بلوچستان (۷۶ درصد) بارندگی کاهش یافته است.
همزمان با کاهش بارندگی در ۲۷ استان تنها در چهار استان آذربایجان شرقی (۱۸ درصد)، آذربایجان غربی (۱۷ درصد)، کردستان (۱ درصد) و گلستان (۶ درصد) میزان بارندگی افزایش داشته است.
کاهش میزان بارندگی در یک سال گذشته به کاهش ذخیره آبی سدها و مخازن آبی انجامیده است. چنانکه بر اساس آمار رسمی ۹۰ سد که ۵۶ درصد منابع آبی ایران را تامین میکنند در حال حاضر نصف و یا کمتر از نصف ظرفیت اسمی ذخیره آب دارند.
ذخیره آبی ۷۳ سد مهم که دربرگیرنده ۲۸ درصد منابع آبی است، کمتر از ۴۰ درصد و ۱۷ سد بزرگ دیگر ۴۰ تا ۵۰ درصد گزارش شده است.
تنها ۲۸ سد که تامین کننده ۴ درصد منابع آبی ایران است، بیش از ۹۰ درصد ظرفیت ذخیره دارند. ذخیره ۲۶ سد برای ۱۶ درصد منابع ۷۰ تا ۹۰ درصد و ۳۳ سد برای ۲۵ درصد منابع هم ۵۰ تا ۷۰ درصد گزارش شده است.
کاهش بارندگی و ذخیره منابع آبی، ایران را در آستانه خشکسالی سراسری و گسترده قرار داده است.
دولت به منظور مقابله با این وضعیت کشاورزی و به ویژه کشت برنج در استانهای غیرشمالی را ممنوع اعلام کرده است.
در همین رابطه مجلس شورای اسلامی نیز چهارشنبه ۲۲ فروردین برای بررسی وضعیت کمآبی با حضور وزیر نیرو و وزیر کشاورزی جلسه غیرعلنی تشکیل داد.
محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مجلس شورای اسلامی که در این جلسه شرکت داشته با انتشار پیامی در توئیتر گفته است که در جلسه غیرعلنی مجلس درباره بحران آب، وزیر نیرو به ارائه آمارهایی از کاهش بارندگی از صدر انقلاب تاکنون اکتفا کرده و ضرورت مدیریت بحران آب را یادآور شده است.
در جلسه غیرعلنی دیروز مجلس مطلب محرمانه ای ارائه نشد؛ وزیر نیرو با ارائه آمارهایی از روند کاهشی بارندگی در ۴۰ سال اخیر بویژه در سال گذشته بر ضرورت همکاری بین بخشی برای مدیریت #بحران_آب تأکید کرد و تصویبنامه هیأت دولت درباره تشکیل کارگروه ملی #سازگاری_با_کم_آبی را توضیح داد. pic.twitter.com/49xTwhFdg5
— محمود صادقی (@mah_sadeghi) 12. April 2018
علیرضا رحیمی نماینده تهران در مجلس هم گفته است که ایران «با تدوین برنامههای جدید از خشکسالی عبور خواهد کرد».
ایران «با تدوین برنامههای جدید از خشکسالی عبور خواهد کرد».
منظورشان از برنامه های جدید، افزایش جمعیت تا 2 برابر، انتقال آب از خوزستان و لرستان و کردستان به یزد و قم برای ریختن به حلق کارخانه های غیرضروری آن شهرها، افزایش جمعیت شهرهای کویری و کشاندن کارگران کرد و لر و عرب از شهرهای پرآبشان به آن شهرها و همزمان نابود کردن شهرهای پرآب غرب کشور و غیرقابل سکونت کردن آن ها است.
کارو / 13 April 2018