حکم اعدام رامین حسین پناهی، زندانی کرد محبوس در زندان سنندج از سوی دیوان عالی کشور تایید شده است. رامین حسین پناهی ۲۶ دی ماه سال ۹۶ در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق بغی محاکمه و به اعدام محکوم شده بود. حسین احمدی نیاز، وکیل او گفته است این پرونده بدون رعایت اصول دادرسی منصفانه و عادلانه ابرام شده است.
رامین حسین پناهی خود در جلسه رسیدگی به اتهاماتش از شکنجه خود خبر داده و گفته بود تمامی اعترافها از او زیر شکنجه گرفته شده است. به گفته وکیل او اما دیوان عالی کشور که باید به این موضوع رسیدگی میکرده، توجهی به این امر نداشته است.
امجد حسین پناهی، برادر رامین حسین پناهی که خود از مدافعان حقوق بشر و ساکن شهر کلن آلمان است در گفتوگو با زمانه به جزییات ماجرای بازداشت و محاکمه برادرش و فعالیتهای مدنی صورت گرفته برای نجات جان این زندانی پرداخته.
او به زمانه میگوید: «موارد مشابه در این زمینه نشان داده است اگر مردم به طور گسترده اعتراض نکنند یا نهادهای بینالمللی مدافع حقوق بشر روی خط نیایند و به دولت ایران فشار نیاورند، آنها کار مورد نظر خودشان را میکنند. شما ببینید بازداشت رامین به ۱۰ ماه نرسیده که حکم او به مرحله اجرا رسیده. جمهوری اسلامی مصمم است رامین را اعدام کند چون در این فضا که در آن گرفتار شده، باید یک فعال سیاسی را اعدام کند تا از مردم کل ایران و مردم کردستان زهره چشم بگیرد.»
این مدافع حقوق بشر درباره سابقه فعالیتهای بردارش و نحوه بازداشت او میگوید: «رامین یک فعال مدنی و فعال سیاسی بوده. از سن نوجوانی با فعالیتهای سیاسی و مدنی در کردستان آشنا شده و این جریان برمیگردد به ۱۰، ۱۲ سال اخیر و اتفاقات در خانواده ما. اینکه خب برادران من همگی در کردستان از فعالان سیاسی و مدنی بودند و بهخصوص برادر بزرگ ما، انور حسین پناهی، از فعالان سرشناس کرد است. ایشان هفت سال زندانی بودند و حکم اعدام داشتند که خوشبختانه با فشار جامعه بینالمللی و نهادهای مدنی و مردم کردستان، حکم اعدام ایشان لغو شد، آزاد شدند و حالا هم در تهران زندگی میکنند.»
امجد حسین پناهی در ادامه میگوید: «در آن دوره رامین قطعا به عنوان یک جوان پیگیر وضعیت برادرش و دیگر اعضای خانواده بود و همچنین تلاش کرد به حیطههای محیط زیستی و فعالیتهای حقوق بشری وارد شود. در سالهای اخیر او بیشتر با موضوع زندانیان سیاسی درگیر بود و با کمپین دفاع از زندانیان سیاسی همکاری میکرد. مدتی هم با کانون مدافعان حقوق بشر در کردستان کار کرد که مدیران این کانون میتوانند در این مورد گواهی بدهند.»
به گفته برادر رامین حسین پناهی، او دو سال پیش به اجبار و پس از چند مورد احضار، بازجویی، تهدید و تحت فشار گذاشته شدن از سوی نهادهای امنیتی که اخبار آن در سایتهای مختلف از جمله هرانا وجود دارد، ناچار به ترک کردستان ایران و رفتن به کردستان عراق شد: «در آنجا او به عضویت حزب کومله کردستان ایران درآمد تا اینکه ۱۰ ماه پیش یعنی تیر ماه سال گذشته و به دنبال بیمار شدن مادر ما، رامین همراه یکی دیگر از اعضای خانواده به قصد دیدار با مادرمان راهی سنندج شدند. دو تن از فعالان مدنی هم آنها را همراهی میکردند که اتومبیلشان از سوی نیروهای سپاه پاسداران هدف تیراندازی قرار گرفت. آن زمان سپاه مدعی شد که این جریان یک درگیری مسلحانه بوده است اما بعد خوشبختانه معلوم شد که این افراد اصلا اسلحه نداشتند و مسلح نبودند.»
امجد حسین پناهی با اشاره به تحولات سال گذشته در ایران و اعتراضات سراسری دی ماه ۹۶ میگوید: «در یک سال گذشته و بهخصوص در دی ماه سال گذشته اتفاقات زیادی در ایران رخ داد. دادگاه رامین هم همزمان با این اتفاقات بود و این فضای آشفته در سراسر کشور و به ویژه در کردستان که با بازداشتهای گسترده همراه بود، سبب شد تا دادگاه در کمال ناباوری برای رامین حکم اعدام صادر کند.»
بر اساس گفتههای برادر رامین حسین پناهی، صدور حکم اعدام برای او بنا به درخواست رسمی وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران در کردستان بوده است: «این هر دو نهاد امنیتی درخواست صدور سه بار حکم اعدام برای رامین کردهاند که دادگاه انقلاب لطف کرده و حکم یک بار اعدام را صادر کرده است. این حکم بعد از اعتراض ما و وکیل او به دیوان عالی کشور رفت که متاسفانه روز چهارشنبه ۲۲ فروردین با خبر شدیم که این حکم تایید شده و برای اجرا هم فرستاده شده و به این ترتیب هر لحظه ممکن است به اجرا گذاشته شود.»
امجد حسین پناهی میگوید حکم اعدام برادرش در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور در قم تایید شده که شعبهای امنیتی و حراستی به شمار میرود.
اعتراضهای گسترده به حکم اعدام رامین حسین پناهی
به گفته امجد حسین پناهی، اعتراضها به صدور و تایید حکم اعدام بردارش به شکل وسیعی صورت گرفته و ادامه دارد. او میگوید چنین اعتراضهای مدنیای در کردستان در ۳۸ سال گذشته بیسابقه بوده است: «تاکنون اعتراضات بسیار وسیعی در کردستان به این ماجرا شده است تا حدی که میتوانم بگویم چنین اعتراضات مدنیای در ۳۸ سال گذشته بیسابقه بوده. از بیانیه ۹۶ فعال مدنی و زندانی سابق بگیر تا نامه ۳۲ نخبه و نماینده سابق مجلس در داخل کردستان تا اعتراضات وسیع در شبکههای اجتماعی. در خارج از کشور هم نامهای با دو هزار امضای فعالان مدنی را در مخالفت با صدور این حکم داشتهایم.
اتحادیه اروپا، وزارت امور خارجه آلمان، دفتر عاصمه جهانگیر، گزارشگر درگذشته ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران و سازمان عفو بینالملل از دیگران معترضان به صدور حکم اعدام برای رامین حسین پناهی هستند. در آخرین بیانیهای که سازمان عفو بینالملل منتشر کرده است، به طور مشخص صدور حکم اعدام برای رامین حسین پناهی به عنوان فعال سیاسی کرد، مغایر با قوانین بینالمللی دانسته شده و این سازمان خواهان لغو فوری این حکم شده است.
امجد حسین پناهی اما درباره انگیزههای صدور حکم اعدام برای برادرش به زمانه میگوید: «متاسفانه اعدامهای سیاسی در ایران و بهخصوص در کردستان در دهه اخیر نشان داده هر موقع اعتراضاتی در جریان بوده، حکومت به پیدا کردن یک قربانی نیاز پیدا کرده است تا از جامعه زهره چشم بگیرد. به نظر میرسد که این بار قرعه متاسفانه به نام رامین افتاده و انگار حکومت میخواهد رامین را به معنای واقعی قربانی کند.»
به گفته برادر رامین حسین پناهی، روند پرونده و اصرار وزارت اطلاعات و دستگاههای امنیتی در این قضیه و دست بالا داشتن آنها نشان میدهد آنان قصدی جدی برای پای چوبه دار بردن رامین دارند، اما «خوشبختانه هم در فضای مجازی و هم در فضای غیرمجازی و بهخصوص در شهرهای مختلف کردستان اعتراضات بسیار وسیعی به این حکم شده است که امیدوارم بتوانند کارساز باشند.»
امجد حسین پناهی از فعال شدن کمپینی برای نجات جان برادرش خبر میدهد و میگوید: «ما به فوریت کمپین نجات جان رامین حسین پناهی را تشکیل دادهایم و این کمپین امروز یک بیانیه داده که از شنبه، هفتهای اعتراضی را علیه حکم اعدام رامین در شهرهای مختلف اروپایی برگزار میکند. در شهرهای مختلف کردستان ایران و کردستان عراق هم قرار است تجمعاتی اعتراضی برگزار شود. همینطور در کانادا، آمریکا و استرالیا نیز اعتراضهایی ساماندهی خواهند شد. امیدوارم این فعالیتها توجه نهادهای بینالمللی و مدافعان حقوق بشر را به خود جلب کنند و با فشار جامعه جهانی در نهایت حکومت ایران در این پرونده وادار به عقبنشینی شود.»
- در همین زمینه