ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی از «تهدیدات» تلگرام سخن گفت و اعلام کرد که برنامه این شورا برای تقویت شبکههای پیامرسان داخلی، «اجرای استراتژی کوچ داوطلبانه از تلگرام است».
ابوالحسن فیروزآبادی دوشنبه ۲۰ فروردین در نشست مشترک کمیسیون اقتصاد و کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: « وزارت ارتباطات با تلگرام توافقاتی داشت که در این راستا همکاریهای خوبی تا دیماه ۹۶ انجام شد اما در ماجراهای دیماه سال ۹۶ تلگرام به توافقات عمل نکرد.»
اشاره دبیر شورای عالی فضای مجازی به اعتراضات سراسری دیماه سال گذشته است که طی آن در حدود ۱۰۰ شهر ایران معترضان به خیابانها ریختند و علیه بالاترین مقامهای حکومت جمهوری اسلامی و نابرابریهای اقتصادی و سیاسی شعار دادند. در جریان این اعتراضات تلگرام موقتاً مسدود شد.
اعتراضات دی گذشته باعث شده است تا سران حکومتی به فکر فیلترینگ دائمی آن بیفتند.
ایرادهایی که ابوالحسن فیروزآبادی در مجلس از تلگرام گرفت چنیناند: «تلگرام گزارش سالیانه به ایران ارائه نمیکند و ایران از سهامداران آن نیست»، «ما نمیدانیم پاول دورف مسئول تلگرام تبعه چه کشوری است و شبکه تلگرام زیر نظر چه کشوری اداره میشود»، «تلگرام بهشدت هزینهبر است اما هیچ محل درآمدی برای آن اعلام نشده است»، «پیامرسانهایی که تعداد کاربرانشان از حدی افزایش مییابد باید در کشور نماینده رسمی داشته باشند، اما تلگرام تاکنون نماینده رسمی به ایران معرفی نکرده است»، «تلگرام قصد دارد در سال ۲۰۱۸ رمزارز وارد کند. این رمزارزها قابلیت دولتگریزی و بلادرنگ بودن را دارند و بازیگر اصلی رمزارز گرام، تلگرام است»، «فیلترشکنی که تلگرام قرار است در سال ۲۰۱۸ راهاندازی کند، فیلترشکنی برای کل فضای مجازی است که فقط شامل تلگرام نمیشود و تمام فضای مجازی غیرمجاز را در دسترس کاربران قرار میدهد»، و «کسبوکار تلگرام عدد قابل ملاحظهای است اما از نظر اقتصادی مبلغ قابل توجهی شکل نمیگیرد».
این در حالی است که ایرانیها در تلگرام بیش از ۶۰۰ هزار کانال عمومی دارند که ۴۰ درصد آنها را فروشگاههای مجازی تشکیل میدهند. فیلترینگ این شبکه اجتماعی میتواند به کاربران آن و دولت ایران ضربه اقتصادی بزرگی وارد آورد. بر اساس آمار مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تنها ۹ هزار کسبوکار خرد اینترنتی در تلگرام فعالیت دارند.
بهگفته دبیر شورای عالی فضای مجازی این شورا تلاش دارد تا در دانشگاهها و آموزش و پرورش از ارائه خدمات در تلگرام خودداری کند. در دو سال گذشته با کمک قوه قضائیه از ارائه خدمات پولی توسط تلگرام خودداری شده است.
پیش از این، علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران از جانشینشدن یک پیامرسان بومی به جای پیامرسان تلگرام تا پایان فروردینماه خبر داده بود.
با این حال گروهی از اصلاحطلبان با مسدود کردن تلگرام مخالفت کردهاند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ۱۴ فروردین از «ایجاد فضایی امنتر و توأم با آرامش و آسایش بیشتر» در فضای مجازی حرف زد و گفت: «هدف از ایجاد و تقویت نرمافزارها و پیامرسانهای داخلی فیلتر و یا مسدود کردن دسترسیها نباید باشد، بلکه باید با هدف رفع انحصار در پیامرسانها انجام شود.»
بیشتر بخوانید: