محدوده‌ای به وسعت سه هکتار در منطقه ماراگوده شهرستان انزلی در حاشیه تالاب بر اثر حریق سوخت. این آتش‌سوزی عمدی بوده و به قصد تصرف اراضی تالابی روی داده است.

آتش‌سوزی‌های عمدی باعث نابودی تنوع زیستی در تالاب‌ها می‌شود

منطقه گوده تالاب انزلی از ساعت ۱۱ قبل از ظهر روز یکشنبه، پنج فروردین آتش گرفت که در نهایت با بارش باران، حریق در ساعت ۱۹ عصر دیروز خاموش شد.

«ساسان اکبری پور»، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان گیلان این نوع آتش‌سوزی‌ها را موجب آلودگی شدید هوا دانسته و گفته با توجه به تحقیقات یگان حفاظت محیط زیست استان اغلب این موارد برای اقدام به تصرف اراضی پر ارزش تالابی است.

به گفته اکبری پور این آتش‌سوزی‌ها باعث نابودی تنوع زیستی در تالاب، نابودی دوزیستان، خزندگان، لانه پرندگان به همراه تخم و جوجه، تخریب پوشش گیاهی، نابودی پناه گونه‌های مختلف جانوری، آلودگی شدید هوا، تخریب میکروارگانیسم‌ها، تسهیل تصرفات غیر مجاز، تغییر کاربری‌های غیر مجاز، تسهیل شرایط زیستی به نفع یک گونه خاص و از بین رفتن تنوع گونه‌ای می‌شود.

مردم روستای سنگاچین شهرستان انزلی نیز روز ۲۸ اسفند شاهد آتش‌سوزی در حاشیه تالاب بودند که دو هکتار از نیزارها را سوزاند.

آتش زدن نیزارهای تالاب به قصد تصرف اراضی آن مرسوم شده با این حال در برخی از مناطقی که در روزهای اخیر حریق روی داده، علت اصلی، آتش‌افروزی مسافران بوده است.

تالاب انزلی با گستره ای حدود ۲۰ هزار هکتار در مجاورت دریای کاسپین و شهر انزلی قرار دارد. این تالاب نقش مهمی در زیست بوم ایران دارد و مهارکننده سیل‌های ویرانگر و تعدیل‌کننده آب و هوای منطقه و زیستگاه جمعیت زیادی از آبزیان، پرندگان و گیاهان است.

علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تالاب انزلی از مراکز مهم جذب گردشگر گیلان محسوب می‌شود و معیشت جمعیت قابل توجهی از ساکنان حاشیه تالاب به لحاظ کشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن پیوند خورده است.

فاضلاب‌های صنعتی، خانگی، بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی، سموم کشاورزی، پسماندها و نخاله‌ها، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب، ورود رسوبات از رودخانه‌ها و انتقال آلودگی ازدریا و نوسانات آب دریا و حریق‌های گاه و بی گاه اراضی حاشیه و نیزارهای آن حیات تالاب انزلی را به خطر انداخته است.

این تالاب سال ۱۳۵۴ در فهرست تالاب‌های بین‌المللی رامسر به ثبت رسید و از سال ۱۳۹۳ در فهرست تالاب‌های در معرض خطر (مونترو) قرار دارد.