اعضای کانون کارگردانان خانه تئاتر در نشستی به توقيف بدون دليل و ناگهانی نمايشها واکنش نشان دادند و خواستار پاسخگويی و عذرخواهی مسئولان وزارت ارشاد شدند.
به گزارش منابع خبری ايران، شامگاه روز گذشته شنبه سوم دیماه، اعضای کانون کارگردانان خانه تئاتر بههمراه محمد يعقوبی و هادی عامل، کارگردانان نمايشهای “خشکسالی و دروغ” و “افسانه ببر” نشستی را در خانه تئاتر در رابطه با توقيف اين دو نمايش برگزار کردند.
اجرای نمايش “خشکسالی و دروغ” نوشته و کار محمد يعقوبی بهدستور وزارت ارشاد از ۲۳ آذرماه تا اطلاع ثانوی توقيف شد و “افسانه ببر” به کارگردانی هادی عامل نيز در ۲۶ آذرماه بهشکل ناگهانی توقيف گرديد.
اين توقيفها در حالی صورت گرفت که دو نمايش فوق پيش از اين از شورای نظارت و ارزشيابی وزارت ارشاد مجوز اجرا دريافت کرده بودند.
محمد يعقوبی در نشست روز گذشته گفت با اينکه در بازبينی نخستين اشکالی از نمايش “خشکسالی و دروغ” نگرفته بودند پيش از اينکه بگويند اين نمايش به چه اصلاحيههايی نياز دارد؛ دستور توقيف آن را دادند.
يعقوبی گفت: “دستور توقيف نمايش من از سوی مديری صادر شده بود که کار را نديده بود و براساس شنيدهها آن را مخالف با موازين تشخيص داده بود.”
محمد يعقوبی: شما در اين مرکز چه میکنيد و چه قدرتی داريد که حتی نمیتوانيد از مجوزی که دادهايد؛ حمايت کنيد و همهاش میگوييد مديران بالا، دستور اين توقيف را دادهاند
وی خطاب به مديران مرکز هنرهای نمايش گفت: “شما در اين مرکز چه میکنيد و چه قدرتی داريد که حتی نمیتوانيد از مجوزی که دادهايد؛ حمايت کنيد و همهاش میگوييد مديران بالا، دستور اين توقيف را دادهاند.”
يعقوبی تفاوت اجرای عمومی اين نمايش در مقايسه با اجرايی که برای بازبينها به صحنه رفته بود را رد کرد و گفت: “حتی اگر تفاوتی وجود داشت، توقيف نمايش، درست نبود و بايد به ما تذکر میدادند.”
محمد دشتگلی، سرپرست اداره کل هنرهای نمايشی پيش از اين علت توقف اجرای “خشکسالی و دروغ” را “تفاوت فاحش” بين اجرای تازه آن با نمايشی که مجوز گرفت، دانسته بود.
محمد يعقوبی، دشتگلی را ” بازيچه حرف ديگران” دانست و گفت او و اداره کل هنرهای نمايش بايد برای اين اتفاق از مردم و گروه عذرخواهی کنند.
هادی عامل، در مورد چگونگی توقيف نمايشاش گفت در حالیکه ۴۰ اجرا داشتند اعلام شد که اين نمايش با ايام محرم سنخيتی ندارد و نبايد اجرا شود.
به گفته هادی عامل متن اين نمايش بدون هيچ موردی تصويب شد اما پس از ۲۵ اجرا بدون هيچ توضيحی اجرای آن متوقف شد.
عامل با بيان اينکه “ما هرگز به شکل کتبی از شورای ارزشيابی و نظارت اصلاحيهای نگرفتهايم”، افزود: “در پیگيریهايی که با اداره کل هنرهای نمايشی داشتم، سرپرست اين اداره گفت کارتان شاد است و به درد ماه محرم نمیخورد. شورای ارزشيابی و نظارت هم اعلام کرد مجوز کارتان تمام شده است.”
رضا گوران، سخنگوی هیأت مديره کانون کارگردانان خانه تئاتر: درخواست ما اين است وقتی کاری بازبينی شد، کتبأ مجوز اجرا بدهند و در ادامه هم از اين مجوز دفاع شود
رضا گوران، نايب رييس و سخنگوی هیأت مديره کانون کارگردانان خانه تئاتر نيز در سخنان خود گفت: “حرفهای ما شنيده نمیشود. همه اتفاقات برای اين حوزه میافتد و ما خبر نداريم و بدون هماهنگی با اين کانون کارها انجام میشود و از اين رو ما نمیتوانيم پاسخگوی گروهها باشيم.”
وی درخواست کرد، مصاديق دقيق مميزی از سوی شورای ارزشيابی و نظارت به صورت عمومی منتشر شود تا همگان در جريان آن قرار گيرند.
گوران همچنين اعلام کرد که دفاع از مجوزهای شورای ارزشيابی و نظارت از ديگر خواستههای صنف کانون کارگردانان است.
گوران در اينباره گفت: “درخواست ما اين است وقتی کاری بازبينی شد، کتبأ مجوز اجرا بدهند و در ادامه هم از اين مجوز دفاع شود.”
در ادامه اين نشست، حسين کيانی، رئيس هیأت مديره کانون کارگردانان خانه تئاتر نيز گفت: “تئاتر اساسأ نمیتواند و ضرورتی ندارد که برای مسئولين تبديل به پروپاگاندای تبليغاتی شود.”
کيانی افزود: “کسی که در صدر نشسته به درک تئاتر نرسيده است و نگاه منفی هميشه به تئاتر ما بوده است.”
کيانی همچنين به مورد ديگری در رابطه با نمايش هدا گابلر اشاره کرد و گفت: “اين گروه نزديک به سه ماه تمرين کرده است و هنوز دستمزدی نگرفتهاند. در صورتی که حق قانونی آنهاست و حداقل خواسته عوامل اين نمايش اين است که دستمزد آنها پرداخت شود.”
اجرای نمايش «هدا گابلر» که از ۱۵ دیماه سال گذشته در سالن چهارسوی تئاتر شهر تهران به روی صحنه رفته بود، چهار روز بعد از آن، به اتهام “ترويج اباحهگری” متوقف شد.
انتشار عکسهايی از اين نمايش به کارگردانی وحيد رهبانی توسط خبرگزاری فارس جنجال بهپا کرد و باعث توقيف نمايش او شد.
کارگردان و عوامل نمايش هدا گابلر پس از آن به دادسرا احضار شدند.
افسانه ماهيان، عضو ديگر کانون کارگردانان نيز در اين نشست گفت: “در شرايط فعلی که واسطههايی به مديران تذکر میدهند، پرسش ما اين است که اين واسطهها چه کسانی هستند که بيشتر از شورای ارزشيابی و نظارت خودشان، مورد اطمينان اين مديران هستند؟”
توقف ناگهانی نمايشها در ايران در يک سال گذشته افزايش يافته است. پيش از اين نمايش اتللو به کارگردانی عاطفه تهرانی نيز روی صحنه رفت و چند روز پس از اجرا، کارگردان به همراه ۱۰ نفر از عوامل از سوی دادستان به دادگاه احضار شدند.