بهزاد نبوی،‌ از اعضای ارشد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و یکی از چهره‌های اصلاح‌طلبان داخل ایران می‌گوید عدم حمایت اصلاح‌طلبان از اعتراضات دی‌ماه «عاقلانه» بود.

بهزاد نبوی می‌گویند شمار معترضان دی‌ماه زیاد نبود

بهزاد نبوی شنبه ۱۹ اسفند در گفت‌و‌گو با روزنامه اعتماد به بررسی جریان اصلاح‌طلبی و آینده آن پرداخت و از لزوم «گفت‌و‌گوی ملی»‌ برای تبیین منافع ملی و حل مشکلات ایران سخن گفت.

او که اعتراضات ماه‌های اخیر به ویژه اعتراضات سراسری دی را عاملی برای «به فکر واداشتن» همه طیف‌های سیاسی خواند،‌ به دفاع از «میانه‌روی و اعتدال» برخاست و گفت:‌

حل مشكلات موجود بسيار بااهميت‌تر از منافع گروهي و جناحي است. اگر همه ميانه‌روها و اعتدالگرايان اعم از اصولگرا، مستقل و اصلاح‌طلب بايد مشكلات را مطرح كرده و ايجاد آنها را ناشي از عملكرد طيف‌هاي ديگر ندانند كه خود اين موضوع موجب اختلاف جديد نشود. به عنوان مثال مشكلات را ناشي از عملكرد دولت يا قوه قضاييه يا شوراي نگهبان يا فلان نهاد ندانند، بلكه تلاش كنند همه طيف‌ها وجود مشكلات را قبول كرده و برای راه‌حل‌ها به نتيجه مشترک برسند.

او گفت تکرار اعتراضاتی همچون دی «قطعاً‌ به نفع کشور و ملت نیست». به گفته این زندانی سیاسی سابق،‌ به همین دلیل نیز «اصلاح‌طلبان و ده‌ها میلیون مردم معترض به وضع موجود با معترضان همدردی کردند،‌ اما همراهی نکردند.»

او «عدم همراهی» اصلاح‌طلبان با اعتراضات را «بسیار عاقلانه» توصیف کردند.

اعتراضات سراسری دی ۹۶ از روز هفتم دی‌‌ماه در مشهد آغاز شد و به دست‌کم ۷۲ شهر کوچک و بزرگ ایران گسترش پیدا کرد. در این اعتراضات دست‎کم ۲۷ نفر کشته شدند. شمار کل بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری اخیر ۴۹۷۲ نفر بود که از کل این افراد ۴۵۳۴ نفر آزاد شده‌اند و ۴۳۸ نفر همچنان در بازداشت هستند. افزون بر این ۵۵ نفر نیز در بازداشت وزارت اطلاعات هستند.

بهزاد نبوی انتقادها از عملکرد اصلاح‌طلبان در ناآرامی‌های اخیر را به سه گروه منتسب کرد:‌ محافظه‌کاران «تندروهای داخلی» که به باور او در حال بهره‌برداری از اعتراضات بودند؛‌ بخش رادیکال‌ اصلاح‌طلبان داخلی که نبوی آنها را «براندازان در هدف و اصلاح‌طلبان در روش»‌ خواند؛ و «ضدانقلاب و براندازان خارج‌نشین».

عضو ارشد سازمان مجاهدین انقلاب در حالی به چنین تفسیری دست می‌زند که یکی از شعارهای معترضان دی این بود:‌ «اصلاح‌طلب،‌ اصول‌گرا / دیگه تمومه ماجرا».

نبوی اما در گفتگو با اعتماد شمار معترضان را ناچیز جلوه داد و گفت:

آمارهای رسمی می‌گويند كه در ٨٠ شهرستان معترضين اعتراض كرده‌اند، جمع كل جمعيت در اين ٦٠ الي ٨٠ شهرستان ١١٠ الي ١١٥ هزار نفر بوده است. البته ممكن است كه اين اعداد كمی جابه‌جا شده باشند. مثلا پانصد هزار نفر باشند، اما كسي مدعي نيست كه تعداد آنها چند ده ميليون نفر بوده… با توجه به اين توضيحات نمی‌توان ريزش در بدنه اصلاحات را خيلی جدي تلقي كرد.

بهزاد نبوی پس از اعتراضات مردمی به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۸۸ به زندان افتاد. او شش سال در زندان ماند و تن به اعتراف اجباری تلویزیونی نداد. هرچند اکنون درباره آن زمان نیز به روزنامه اعتماد گفته است که راهپیمایی سکوت ۲۵ خرداد نه به خواسته اصلاح‌طلبان،‌ که به صورت خودجوش رخ داد.

او از مسالمت‌آمیز نماندن اعتراضات ۱۳۸۸ نیز انتقاد کرد.


در همین زمینه