پس از پیروزی احزاب راست مخالف با اتحادیه اروپا در انتخابات پارلمانی ایتالیا، مشکلات تشکیل یک دولت ائتلافی آشکار شده است. جنبش پنج ستاره و «فورزا ایتالیا» (ایتالیا به پیش!) – ائتلاف  راست میانه‌رو به رهبری سیلویو برلوسکونی – در رقابت با یکدیگر خواهان تشکیل دولت شده‌اند. نخست‌وزیر ایتالیا که از ریاست حزب سوسیال دموکرات استعفا داده بود، اعلام کرده که به حسب وظیفه اخلاقی تا تشکیل دولت استعفایش را به تعویق می‌اندازد.

ماتئو رنتسی: به لحاظ اخلاقی و سیاسی وظیفه خود می‌دانم که مانع از تشکیل یک دولت افراطی بشوم

در انتخابات پارلمانی ایتالیا که یکشنبه گذشته برگزار شد جنبش پنج ستاره بیش از ۳۰ درصد آرا را به دست آورد و  ائتلاف راست ۳۷ درصد رأی آورد. ماتئو رنتسی و حزب سوسیال دموکرات فقط ۱۸.۹ درصد رأی آورد. با این آرا نمی‌توان در ایتالیا دولت تشکیل داد، مگر در شرایط کاملاً ویژه‌ای: ائتلاف راست به دلیل اختلافات درونی به توافق نرسد و برلوسکونی ناگزیر شود برای تشکیل دولت با رنتسی ائتلافی تشکیل دهد. خبرگزاری آلمان گزارش داده که از هم‌اکنون اختلاف بین دو حزب راست جنبش پنج ستاره و «فورزا ایتالیا» (ایتالیا به پیش!) – ائتلاف  راست میانه‌رو به رهبری سیلویو برلوسکونی – بر سر تشکیل دولت آشکار شده است. هیچیک از این دو حزب نمی‌توانند به تنهایی دولت تشکیل دهند. به همین جهت ائتلاف با سوسیال‌دموکرات‌ها ممکن است سرنوشت‌‌ساز باشد.

ماتئو رنتسی بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی استعفای خود از ریاست حزب سوسیال دموکرات ایتالیا را اعلام کرد. اما دیری نپایید که او گفت ترجیح می‌دهد استعفایش را تا تشکیل دولت بعدی به تعویق بیندازد. مخالفان او و هم‌حزبی‌هایش رنتسی را متهم کرده‌اند که قصد دارد در مذاکرات ائتلاف برای تشکیل دولت اعمال نفوذ کند.

رنتسی در پیامی در فیسبوک نوشته است:

«من بعد از تشکیل دولت کناره‌گیری می‌کنم. زیرا به لحاظ اخلاقی و سیاسی وظیفه خود می‌دانم که مانع از تشکیل یک دولت افراطی بشوم.»

رنتسی گفته است با این‌حال همچنان بر سر نظر خود مانده: حزب سوسیال دموکرات در دولت بعدی نقشی ندارد و به عنوان اپوزیسیون عمل می‌کند.

۲۳ مارس نخستین جلسه پارلمان ایتالیا آغاز می‌شود. سپس مذاکرات ائتلاف برای تشکیل دولت بین احزاب رسماً آغاز می‌گردد. اگر این مذاکرات ثمر ندهد و احزاب نتوانند با یکدیگر به توافق برسند، سرجیو ماتارلا رئیس جمهور ایتالیا دستور برگزاری مجدد انتخابات پارلمانی را صادر می‌کند.

بیکاری، مهاجران غیرقانونی، حقوق بازنشسته‌ها و بازگشت به پول ملی با کناره‌گیری از یورو از مهم‌ترین موضوعات انتخابات پارلمانی ایتالیا بود. در سال ۲۰۱۶ در ایتالیا حدود ۱۸ میلیون نفر زیر خط فقر زندگی می‌کردند. میزان بیکاری هم ۱۱ درصد گزارش شده است. ناتوانی چپ میانه در برآوردن مطالبات اقتصادی شرایط را برای پیروزی احزاب پوپولیست و راست‌گرا فراهم کرده بود.

بیشتر بخوانید: