علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که نیروهای مسلح  ایران بدون کمک گرفتن از كارشناسان كشورهای دیگر  هواپیمای بدون سرنشین آمریکا را  به زمین نشانده‌اند و تصمیم‌گیری در باره این هواپیما به عهده شورای عالی امنیت ملی است.

 
وی امروز، شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، حضور این هواپیما را بر فراز حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران، یک ‘تجاوز’ دانست و گفت که ایران در  چارچوب كنوانسیون های بین‌المللی كه حقوقش دفاع خواهد کرد.
 
مقام‌های نظامی ايران می‌گويند روز يکشنبه ۱۳ آذرماه (چهارم دسامبر) نيروهای مسلح اين کشور اين هواپيما را در کاشمر و در فاصله ۲۲۵ کيلومتری مرز افغانستان توانسته‌اند به زمين بنشانند.

به گفته وزیر امور خارجه ایران، مقامات آمریکایی با ارسال پیامی از طریق سفیر سوئیس، خواهان استرداد این هواپیما شده‌اند و اعلام کرده‌اند که این هواپیما در حال انجام ماموریت سازمان ملل بوده است.

وی با بیان اینکه  ما اكنون “صاحب اختیار” این هواپیما هستیم ، افزود: “هرگونه تصمیم‌گیری در باره این موضوع به عهده شورای عالی امنیت ملی است.

 

وزارت امور خارجه یك وزارتخانه خود مختار نیست كه بخواهد هر اقدامی را انجام دهد. اگر بیانیه و اقدامات وزارت امور خارجه بر خلاف منافع ملی بوده باشد و در جهتی غیر از جهت نظام بوده باشد، شما فكر می كنید وزارت امور خارجه می توانست آن اقدامات را انجام دهد؟ یقینا نمی توانست
وزیر امور خارجه ایران گفت که بر اساس بررسی‌های انجام شده، این هواپیما با عبور از افغانستان به فضای ایران وارد شده و بر همین مبنا سفیر افغانستان در ایران احضار و نسبت به استفاده از خاک آن کشور برای “تحاوز به همسایگانش” به او تذکر داده شده است.
 
علی اکبر صالحی در رابطه با انتقادات برخی از مخالفان دولت نسبت به “برخورد منفعلانه دستگاه دیپلماسی” در رابطه با حمله به سفارت انگلیس در تهران، گفت: ” وزارت امور خارجه یك وزارتخانه خود مختار نیست كه بخواهد هر اقدامی را انجام دهد. اگر بیانیه و اقدامات وزارت امور خارجه بر خلاف منافع ملی بوده باشد و در جهتی غیر از جهت نظام بوده باشد، شما فكر می كنید وزارت امور خارجه می توانست آن اقدامات را انجام دهد؟ یقینا نمی توانست.
 
روز سه‌شنبه هشتم آذرماه گروهی که حکومت ايران آن‌ها را دانشجو می‌نامد پس از گردهمايی در برابر سفارت بريتانيا وارد آن شده و با شکستن شيشه‌ها و نابودی بخشی از وسايل داخل سفارت خسارت‌های سنگينی را به آن وارد کردند.
 
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه “نظام در مجموع، با تمام اقدامات تا قبل از ورود به سفارت مشكلی نداشت”، ادامه داد: “سربسته بگویم، توانستیم با اقدام صحیح وزارت امور خارجه كه در چارچوب عزت، حكمت و مصلحت بود از یك بحران وسیع تر جلوگیری كنیم.
 
آقای صالحی همچنین تاکید کرد که اقدام “به موقع وزارت” امور خارجه توانست از وقوع “حوادث بزرگتر” جلوگیری کند.
 
وی با اظهار ناخشنودی از اقدام انگلیس مبنی بر فراخواندن تمامی دیپلمات‌های انگلیسی از تهران و  اخراج دیپلمات‌های ایرانی از لندن، گفت: “به نظر من اینجا انگلیس عاقلانه عمل نكرد، می توانست از سفیرش بخواهد كه برگردد و بقیه هم به كارشان را ادامه دهند؛ مجلس شورای اسلامی هم كه تقاضای قطع رابطه نكرده بود.”
 
وی با اشاره به اینکه انگلیس خواهان آن شده که سوئد حافظ منافع این کشور در خاک ایران باشد، گفت: “پس از طرح این درخواست از سوی وزیر امور خارجه سوئد در بن به آنها گفتیم حافظ منافع بودن، تعریف و ترتیباتی در چارچوب كنوانسیون ها دارد كه باید روشن شود و فعلا مساله در حال بررسی است و فعلا تصمیمی گرفته نشده است .”