با این‌که آتش‌بس ۳۰ روزه در غوطه شرقی سوریه اعلام شده، حملات در روز دوشنبه نیز ادامه داشته است. گفته می‌شود در حملات از گاز کلر استفاده شده. دبیرکل سازمان ملل از آمادگی کمک به مردم این منطقه و بیرون آوردن مجروحان خبر داد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد

به‌گزارش رویترز، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد دوشنبه ۲۶ فوریه / ۷ اسفند در ژنو از طرف‌های درگیری در غوطه شرقی خواست تا آتش‌بس ۳۰ روزه را که شورای امنیت تصویب کرد به‌اجرا بگذارند.

گوترش گفت سازمان‌های کمک‌رسان ملل متحد آماده‌اند تا مواد غذایی و مواد مورد نیاز مردم غوطه شرقی را به‌دست آن‌ها برسانند و کسانی که در جریان درگیری‌ها به‌سختی مجروح شده‌اند را از منطقه خارج کنند.

غوطه شرقی در شرق دمشق واقع است و حدود ۴۰۰ هزار نفر در آن زندگی می‌کنند. این منطقه در دست شورشیان است و از سال ۲۰۱۳ در محاصره نیروهای دولتی سوریه قرار دارد. دمشق و متحدانش هشت روز است که به این منطقه حمله می‌کنند. تا کنون بیش از ۵۲۰ غیرنظامی در بمباران‌های غوطه شرقی جانشان را از دست داده اند. ۱۲۷ کودک و ۷۵ زن در میان این قربانیان به چشم می‌خورند. ۲۵۴۱ غیرنظامی نیز مجروح شده‌اند.

آنتونیو گوترش گفت: «غوطه شرقی نمی‌تواند در انتظار بماند. وقت آن رسیده است که به این جهنم روی زمین پایان دهیم.»

در همین حال زید رعد الحسین، رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که حملات هوایی به غوطه شرقی بامداد دوشنبه نیز ادامه داشته است.

روز گذشته، یکشنبه ۲۵ فوریه / ۶ اسفند نیز گزارش‌هایی حاکی از استفاده از گاز کلر در حملات به غوطه شرقی منتشر شد.

مخالفان رژیم سوریه گفته‌اند که «پس از یک انفجار شدید» در شیفونیه، واقع در غوطه شرقی، قربانیان، رانندگان آمبولانس‌ها و کسانی دیگر بوی گاز کلر را کشیده‌اند.

صبح یکشنبه مناطق دوما، شیفونیه، حرستا، شفونیه، حموریه، کفر بطنه، ثقبه، بیت سوا و مرج در منطقه غوطه شرقی مورد حملات هوایی و زمینی قرار گرفتند.

به‌گفته منابع بیمارستانی این مناطق «دست‌کم ۱۸ قربانی با ماسک‌های اکسیژن مورد مداوا قرار گرفتند.»

ارتش سوریه واکنشی به این خبرها نشان نداد. دمشق همواره اتهام استفاده از گازهای شیمیایی در حملات خود را رد کرده است.

دیده‌بان حقوق بشر سوریه گفته است که یک کودک بر اثر خفگی جان خود را از دست داده اما نمی‌توان تأیید کرد که مرگ این کودک بر اثر تنفس گاز سمی بوده است.

وزارت دفاع روسیه، هم‌پیمان دولت سوریه، در بیانیه‌ای که بر روی وب‌سایت‌اش منتشر کرده گفته است که شورشیان سوریه با این گونه خبرها دست به اقدامات تحریک‌آمیز می‌زنند و «هدف‌شان متهم کردن نیروهای دولتی به استفاده از سلاح شیمیایی علیه غیرنظامیان است.»

آمریکا در اوایل ماه جاری میلادی اعلام کرد که دولت سوریه احتمالاً در حال توسعه سلاح‌های شیمیایی جدیدی است.

قطع‌نامه آتش‌بس ۳۰ روزه در شورای امنیت به ابتکار کویت و سوئد تهیه شد اما با مخالفت روسیه بارها به تعویق افتاد. این قطع‌نامه شنبه‌شب با رأی موافق همه ۱۵ عضو به تصویب رسید.

این آتش‌بس یک‌ماهه امکان دسترسی امدادگران به غوطه‌ شرقی، ارسال کمک‌های غذایی و دارویی و تخلیه بیماران و مجروحان را فراهم می‌آورد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ضمن اعلام حمایت از آتش‌بس ۳۰ روزه، در پاسخ به این سئوال که چرا ایران در برابر بمباران غوطه شرقی و کشتار غیرنظامیان در غوطه شرقی سکوت کرده است، گفت:  «موضوع سوریه موضوعی پیچیده و قدیمی است، بازیگران زیادی در آن حضور دارند و امنیت، ثبات و آرامش مدت‌هاست که در آن‌جا وجود ندارد و درگیری‌ها در آن‌جا ادامه دارد.»

او اظهار امیدواری کرد که این آتش‌بس اجرا شود «تا خشونت‌ها در این منطقه کاهش پیدا کند».

این در حالی است که محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران یکشنبه ششم اسفند قطع‌نامه آتش‌بس ۳۰ روزه در غوطه شرقی را به تلاش کسانی ربط داد که به ادعای او «خواهان امنیت و آرامش سوریه نیستند».

بیشتر بخوانید: