کمیسیون امنیت ملی مجلس پس دیدن فیلم داخل زندان از کاووس سیدامامی می‌گوید تردیدی در خودکشی او «بدون دخالت هیچ عنصر دیگری» وجود ندارد.

کاووس سید‌امامی

حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس ایران گفت نمایش فیلم داخل زندان از کاووس سیدامامی، فعال محیط زیست در جلسه‌ای فوق‌العاده با حضور مسئولانی از سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انجام شد.

حسینی فعالان محیط زیست بازداشت‌شده را «گروه جاسوسی تحت پوشش محیط زیست» نامید و سازمان اطلاعات سپاه را «ضابط قوه قضائیه در موضوعات امنیتی، مسائل جاسوسی و نفوذ» خواند.

او گفت: «در این جلسه فیلم داخل زندان از نحوه خودکشی سیدامامی و سوابق وی و خانواده او قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به نمایش گذاشته شد.»

کاووس سید‌امامی، استاد دانشگاه امام صادق و فعال محیط زیست چهارم بهمن‌ماه به‌همراه جمعی از همکارانش دستگیر شد و ۱۹ بهمن در زندان درگذشت. مسئولان قضایی جمهوری اسلامی او را به «جاسوسی» متهم و علت مرگش را خودکشی اعلام کردند. خانواده سیدامامی اما این ادعا را رد می‌کند.

به‌گفته سخنگوی کمیسیون امنیت ملی در جلسه فوق‌العاده مسئولان سازمان اطلاعات سپاه به معرفی افراد بازداشت‌شده، فعالیت‌های انجام شده، «ارتباطاتی که تیم مذکور با سرویس‌های اطلاعاتی خارج از کشور داشتند و اقداماتی که در زمینه جمع‌آوری اطلاعات مربوطه به حوزه دفاعی و هسته‌ای کشور داشتند»، پرداختند.

پیش از این نیز تقریباً همه مسئولان بالای قوه قضائیه، از جمله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، غلامحسین محسنی اژه‌ای، معاون او و عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران، فعالان محیط‌زیست بازداشت‌شده را یک «گروه جاسوسی» نامیده بودند در حالی‌که هنوز دادگاه عادلانه‌ای در این زمینه برگزار نشده است که جرم آن‌ها ثابت شود.

حسین نقوی حسینی گفت در فیلم نمایش‌داده‌شده «کلیه مراحل اقدامات وی (سیدامامی) از لحظه ورود به اتاق خاص خود و صحنه‌سازی این‌که در حال استراحت است و بعد اقدام به خودکشی و این‌که دستشویی داخل اتاق وی بوده و هیچ راه دیگری برای ورود به اتاق وی نبوده تا لحظه بیرون آوردن جنازه وی در فیلم موجود است و تردیدی در خودکشی وی بدون دخالت هیچ عنصر دیگری وجود ندارد.»

دادستان تهران یکشنبه ۲۹ بهمن مدعی شده بود که بر اساس فیلم دوربین‌های نظارتی زندان «سید امامی از سرویس بهداشتی خارج شده و با در آوردن پیراهن خود و پرتاب شی به سوی لامپ، سعی در شکستن آن داشته است».

محسنی اژه‌ای نیز ۲۶ بهمن گفته بود «تحقیقاتی که تا این لحظه به‌دست آمده قطعاً خودکشی بوده»، افزود: «از همان ابتدای خودکشی بازپرس مخصوص قتل از تمام ‌محیط‌ها‌ اقدامات اولیه را شروع کرد و پزشکی قانونی بلافاصله نظر داد و برخی دیگر از نمایندگان مجلس نیز خودکشی وی را تأیید کردند.»

این در حالی است که پیام درفشان، وکیل‌ مدافع سیدامامی در همان روز گفت: «علت مرگ را باید پزشکی قانونی در گزارش معاینه جسد اعلام کند که فعلاً این کار انجام نشده و نمونه‌برداری و کالبدشکافی صورت گرفته ولی هنوز نتیجه‌ای اعلام نشده است.»

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی در گزارش خود از جلسه فوق‌العاده با مسئولان سازمان اطلاعات سپاه در مورد روز مرگ سیدامامی گفت: «صبح آن روز، مأموری صبحانه وی را می‌آورد و به علت جاسازی که خود وی از رختخواب خود کرده، تصور می‌کند که وی خوابیده، صبحانه را می‌گذارد و می‌رود و بعد از مدت دیگری سر می‌زند، می‌بیند صبحانه را برنداشتند، اقدام به پیدا کردن وی می‌کند که متوجه می‌شود در جای او کسی نخوابیده و ناگهان متوجه دستشویی و خودکشی وی می‌شود. همه این مراحل در فیلم وجود دارد.»

پیش از این نمایندگان مجلسی که این فیلم را دیده بودند گفته بودند که فیلم از لحظه خودکشی سیدامامی وجود ندارد و همه آن‌چه در آن دیده می‌شود «آماده‌سازی» سیدامامی برای خودکشی است. حتی گفته می‌شد که ورود مأمور زندان برای دادن صبحانه در فیلم موجود نیست و این بخش در اظهارات مسئولان اطلاعات سپاه بیان شده است.

رامین سیدامامی، فرزند کاووس سیدامامی نیز در یادداشتی نوشته بود که از میان اعضای خانواده تنها او فیلمی را که از سلول پدرش گرفته شده دیده است و می‌گوید این فیلم هیچ چیز را درباره خودکشی پدرش نشان نمی‌دهد و فقط پریشانی او و وضعیت بد روحی‌اش را نشان می‌دهد. وکلای پرونده نیز نه این فیلم را دیده‌اند و نه به آن‌ها اجازه بازدید از سلول داده شده است.

در صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز فیلم مستندی با مضمون جاسوسی کاووس سیدامامی و دیگر فعالان محیط زیست پخش شد که با اعتراض آرش کیخسروی و پیام درفشان، موکلان سیدامامی روبه‌رو شد. آن‌ها گفتند فیلم پخش شده از تلویزیون جمهوری اسلامی «اهانت‌آمیز» و موجب «تهاجم به احساسات خانواده» و «جریحه‌دار شدن عوطف خیل عظیمی از مردم ایران» بوده و «اقدامی تخریبی و مشکوک» به منظور ایجاد «خدشه بر انگیزه و امید فعالان محیط زیست» ساخته شده است.

بیشتر بخوانید: