استاندار سمنان اعلام کرده که کم‌آبی در این استان از مرز بحران نیز عبور کرده. شهاب‌الدین چاووشی خواهان توقف کشاورزی و تشویق مردم استان به مصرف بهینه آب شده است.

اهالی روستای آبخوری سمنان روزانه فقط ۳۰ دقیقه آب آشامیدنی دارند

به گزارش خبرگزاری مهر، شهاب‌الدین چاووشی در مراسمی که صبح چهارشنبه ۲۵ بهمن در استانداری سمنان برگزار شد، به مهم‌ترین چالش استان سمنان اشاره کرد: کم‌آبی که به گفته او اکنون از مرز بحران نیز عبور کرده است:

«مشکل کمبود آب که از مرز بحران نیز گذشته، در استان باید مدیریت شود. با مدیریت صحیح مصرف، آب منابع موجود جوابگوی مصرف حداقل سه الی چهار سال آینده استان خواهد بود. بنابراین از فعالان فرهنگی به‌ویژه در فضای مجازی می‌خواهیم تا در سوق دادن مردم استان به مصرف درست یاری‌گر باشند.»

 ۸۶ درصد منابع آبی استان سمنان صرف مصارف کشاورزی می‌شود اما بهره‌وری آن بسیار پایین است. استاندار سمنان از مسئولان خواسته است که زمینه‌های مصرف بهینه آب را فراهم کنند.

روستاهای شرق سمنان (آبخوری، جام و دوزهیر) با بحران کم‌آبی عمیق‌تری مواجه‌اند.  اهالی روستای آبخوری روزانه ۳۰ دقیقه و اهالی روستای جام روزانه ۲ ساعت آب آشامیدنی دارند. مردم روستای دوزهیر هم با کم‌آبی مواجه‌اند.

در ۱۰سال اخیر در ایران میزان بارندگی حدود ۱۱ درصد نسبت به متوسط بلندمدت کاهش یافته و به همین دلیل حجم جریان سطحی در دوره مشابه حدود ۴۴ درصد کاهش یافته است. کاهش در مقدار بارندگی به‌دلیل وقوع خشکسالی و تغییرات اقلیمی صورت می‌گیرد، در حالی که کاهش در حجم جریان سطحی علاوه بر تغییرات اقلیمی، به‌دلیل برداشت‌های بالادست نیز اتفاق می‌افتد. این امر باعث شده که در ۱۵ سال اخیر مجموع حجم مخازن سدها در کشور حداکثر تا نصف از آب پر باشد.

از سوی دیگر از تعداد ۶۰۹ دشت در کشور ۳۵۵ دشت، به‌دلیل افت سطوح سفره آب زیرزمینی، ممنوعه است. حدود ۴۵ درصد چاه‌های موجود در ایران غیر مجازند. وابستگی مصارف کشور به آب‌های سطحی و زیرزمینی نیز به‌ترتیب ۴۵ و ۵۵ درصد تخمین زده می‌شود.

بیشتر بخوانید: